Μια γραμματοσειρά φτιαγμένη από ρομπότ

Μια γραμματοσειρά φτιαγμένη από ρομπότ

Βασισμένη στο λατινικό αλφάβητο, η νέα αυτή γραμματοσειρά είναι ιδανική για το σχεδιασμό  αφισών. 

Η εποχή που τα ρομπότ ήταν μόνο δημιουργήματα της φαντασίας μας ή μέρος του σεναρίου κάποιας ταινίας έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τα ρομπότ σήμερα μπορούν να μιλήσουν, να παίξουν μουσική και πολλά ακόμα.

Ένα από αυτά τα «πολλά ακόμα» είναι η νέα γραμματοσειρά, Robosans. Ο graphic designer Mostafa El Abasiry, δημιούργησε αυτή την γραμματοσειρά χρησιμοποιώντας ένα ρομποτικό βραχίονα. Τι το ιδιαίτερο όμως έχει η συγκεκριμένη γραμματοσειρά; Σε αντίθεση με τις τυπογραφικές γραμματοσειρές που συνήθως δημιουργεί η χρήση ρομπότ (γραμματοσειρά ιδανική για έντυπα, καταλόγους και βιβλία), η Robosans είναι πιο καλλιγραφική, γεγονός που την κάνει μια ιδανική επιλογή για το σχεδιασμό αφισών.

Η γραμματοσειρά έχει ως βάση το λατινικό αλφάβητο, αφού είναι πιο εύκολο για το ρομπότ να το σχεδιάσει, σε αντίθεση με το αραβικό αλφάβητο που απαιτεί συνεχόμενα γράμματα.

 

Όχι δε πρόκειται για το δημιούργημα ενός «τρελού επιστήμονα» κατά κόσμον ρομποτιστή, αλλά ενός απλού γραφίστα, ο οποίος προσπάθησε να σχεδιάσει μια γραμματοσειρά, η οποία θα συναντούσε τα παχιά καλλιγραφικά γράμματα που βρίσκουμε στις καλλιγραφικές γραμματοσειρές.

Ψάχνοντας αυτό το «διαφορετικό» ένας φίλος του τού πρότεινε να επισκεφτεί ένα κατάστημα ηλεκτρονικών, βρίσκοντας τελικά το ρομποτικό χέρι που θα συνέβαλε στη νέα αυτή γραμματοσειρά. Ένα απλό μηχάνημα εύκολο να συναρμολογηθεί, χωρίς να χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις, το οποίο όμως με τη σωστή χρήση μπορούσε να κάνει «θαύματα».

Η διαδικασία χρονοβόρα, αλλά όχι πολύπλοκη. Το ρομπότ έπαιρνε τη θέση του μπροστά στο χαρτί, βουτούσε τη βούρτσα στο μελάνι και με τη βοήθεια του El Abasiry πίσω από τον υπολογιστή ξεκινούσε να γράφει στο χαρτί.

Διαβάστε ακόμα:

Βίντεο: Ρομπότ – φύλακας σε βρετανικό μουσείο

Ρομπότ για μικρούς προγραμματιστές

Το ρομπότ που δεν χάνει ποτέ στο «Πέτρα-Μολύβι-Ψαλίδι-Χαρτί»