Μια ιδιάζουσα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Νταβός έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από την απαλλαγή των ορυκτών καυσίμων

Μια ιδιάζουσα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Νταβός έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από την απαλλαγή των ορυκτών καυσίμων
A photo taken on November 2, 2015 shows a view of the South African energy provider Eskom's coal power plant Lethabo in Sasolburg. AFP PHOTO / MUJAHID SAFODIEN (Photo by MUJAHID SAFODIEN / AFP) Photo: AFP

της Sheryl Estrada

Καθώς τα ζητήματα ESG βρίσκονται στο επίκεντρο των εταιρειών, η αποεπένδυση από εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχει γίνει μια κοινή πρακτική. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι η επένδυση σε αυτές τις εταιρείες είναι πιο πιθανό να αποφέρει «τα μεγαλύτερα πλανητικά οφέλη».

Η νέα έκθεση του Carlyle Group, The Inclusive Approach to Energy Transition, παρουσιάστηκε στη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022 στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα. Η Carlyle, μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες επενδυτικές εταιρείες, διεξήγαγε την έρευνα για να παράσχει μια εμπειρική αξιολόγηση του κατά πόσον οι «πολύ καλοπροαίρετες» προσπάθειες των διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων και ορισμένων ιδιοκτητών κεφαλαιουχικών ιδρυμάτων για αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πραγματικά αποτελεσματικές, λέει ο Jason Thomas, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας της εταιρείας.

«Η απόφαση για απαλλαγή από χαρτοφυλάκια που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα δεν οδηγεί απαραίτητα σε απαλλαγή από τις εκπομπές της υποκείμενης οικονομικής δραστηριότητας», λέει ο Thomas. «Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που έχουμε δει είναι ότι μειώνοντας την προσφορά ενέργειας, έχει αυξηθεί η τιμή της. Και η αύξηση της τιμής, σε πολλές περιπτώσεις, έκανε αυτές τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να αυξήσουν σημαντικά τις ελεύθερες ταμειακές ροές τους».

Έτσι, μπορεί να μην έχει σημασία για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αν «στερούνται από εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης» επειδή δημιουργούν τόσες πολλές ταμειακές ροές εσωτερικά για να καλύψουν όλες τις κεφαλαιουχικές τους δαπάνες, εξηγεί ο Thomas.

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους αυτές οι ελεύθερες ταμειακές ροές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απομάκρυνση των εκπομπών άνθρακα από την πραγματική οικονομία», λέει. «Αλλά αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες είναι δύσκολο να επιδιωχθούν αν κάποιος έχει πάρει την απόφαση ότι δεν πρόκειται να επενδύσει σε αυτόν τον χώρο».

Η μελέτη επισημαίνει ότι παρά την αποεπένδυση που έχει πραγματοποιηθεί, το 80% της οικονομικής ζωής εξακολουθεί να τροφοδοτείται από ορυκτά καύσιμα, που περιλαμβάνει πάνω από το 95% του συνόλου του κλάδου των μεταφορών.

«Πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο δυναμικό απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα προέρχεται από τις εταιρείες με τη μεγαλύτερη ένταση άνθρακα», λέει η Megan Starr, παγκόσμια επικεφαλής επιπτώσεων στην Carlyle. «Ως εταιρεία, δεν επικεντρωνόμαστε στο δυαδικό σύστημα ‘καλή εταιρεία, κακή εταιρεία’ ή ‘οικολογική εταιρεία, μη-οικολογική εταιρεία’», εξηγεί η Starr. Ο διευθύνων σύμβουλος της Carlyle, Kewsong Lee, ήταν «πολύ σαφής από την αρχή ότι ο αντίκτυπος είναι μια διαδικασία, όχι ένα προϊόν», λέει. Η εταιρεία επικεντρώνεται στο «πώς μπορούμε να αλλάξουμε τις εταιρείες κατά τη διάρκεια της περιόδου διακράτησης», σημειώνει η Starr. Η Carlyle δημιουργεί ένα σχέδιο ανάπτυξης για μια εταιρεία για να τη βοηθήσει να «’ωριμάσει’ τις διαστάσεις της βιωσιμότητας», λέει η Starr.

Η Carlyle σχεδιάζει να φτάσει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Πηγή: Fortune.com