Mια ιστορική ελληνική γαλακτοβιομηχανία αλλάζει χέρια

Mια ιστορική ελληνική γαλακτοβιομηχανία αλλάζει χέρια

Η εταιρεία Strategic Initiatives Foods ελέγχει πλέον το 91,54% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΩΔΩΝΗ.

Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αλλάζει χέρια, καθώς η εταιρεία Strategic Initiatives Foods απέκτησε από τον Γενικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ποσοστό 23,77% (965.166 μετοχές) της εταιρείας και ελέγχει πλέον το 91,54% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι υπογραφές έπεσαν στις 12 Νοεμβρίου και οι συναλλαγές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης, ο Συνεταιρισμός Ιωαννίνων θα παραμείνει μέτοχος στη Δωδώνη με ποσοστό 1% αλλά το βασικό είναι ότι με το τίμημα -περίπου 6 εκατ. ευρώ- που θα εισπράξει θα πάρει σημαντική οικονομική ανάσα και θα εξυγιάνει τον ισολογισμό του. Εκτός από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και τον βασικό μέτοχο της γαλακτοβιομηχανίας την Strategic Initiatives η οποία αγόρασε το 67,77% αυτής την 1η Νοεμβρίου του 2012 καταβάλλοντας 7,58 ευρώ ανά μετοχή δηλαδή 20,851 εκατ. ευρώ, μέτοχοι με μικρότερα ποσοστά είναι η ΕΑΣ Πωγωνίου Ιωαννίνων με 2,9%, η ΕΑΣ Πρέβεζας με 2,4%, η ΕΑΣ Θεσπρωτίας με 1,6% και η ΕΑΣ Άρτας – Φιλιππιάδας με 0,55%.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας στο πλαίσιο ανάπτυξης του κλάδου και των 5.000 παραγωγών – προμηθευτών της στην περιοχή της Ηπείρου έχει υιοθετήσει πρωτοβουλίες όπως την παροχή συμβουλών σε θέματα αποτελεσματικότερης εκτροφής, την εξεύρεση λύσεων για την προμήθεια ζωοτροφών και τη σύναψη συμβάσεων συμβολαιακής κτηνοτροφίας.

Επίσης, η εταιρεία κατά τη προηγούμενη γαλακτοκομική περίοδο (μέχρι και τον Ιούλιο 2014) εξόφλησε την εισκόμιση γάλακτος έχοντας καταβάλλει μηνιαίες πληρωμές καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και έχει ήδη πραγματοποιήσει προκαταβολές προς τους συνεργαζόμενους παραγωγούς για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που υπερβαίνουν το ποσό των 4 εκατ. ευρώ.

Η Δωδώνη ιδρύθηκε το 1963 από την πρώην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος και τις 6 Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ηπείρου. Μέσα στα χρόνια παρουσίας της στην ελληνική αγορά κατάφερε να αναδειχτεί σε μία από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας. Η ΔΩΔΩΝΗ προμηθεύεται γάλα από 6.000 παραγωγούς – κτηνοτρόφους, συναλλάσσεται με 350 προμηθευτές και 1200 πελάτες, ενώ απασχολεί 130 μόνιμους εργαζομένους, 240 εποχιακούς και 90 παραλήπτες γάλακτος, παίζοντας έτσι έναν καθοριστικό ρόλο στην οικονομική δραστηριότητα της περιφέρειας Ηπείρου.