Μία κυρία στα γήπεδα

Η αφεντικίνα της Charlton Athletic «σκοράρει» στην ανδροκρατούμενη διοίκηση των ποδοσφαιρικών ομίλων.

Για την 30χρονη Κατρίν Μερ, διευθύνουσα σύμβουλο εδώ και ένδεκα μήνες στην Charlton Athletic, η είσοδος στο ανδροκρατούμενο επιχειρηματικό κόσμο του ποδοσφαίρου ήταν η εκπλήρωση ενός παιδικού ονείρου κι ένα από τα ωραιότερα γι’ αυτήν παιχνίδια της τύχης.

Δικηγόρος στο επάγγελμα -αρχικά στην λονδρέζικη Olswang και μετά στην Baker & McKenzie στις Βρυξέλλες- βρέθηκε αφεντικό της βρετανικής ομάδας στα τέλη του 2013, χάρη σε ένα… email που είχε στείλει φιλικά, δύο χρόνια νωρίτερα, στον ιδιοκτήτη της μικρής βέλγικης ομάδας Sint-Truiden, την οποία η ίδια στηρίζει από παιδί με πάθος.

Εκείνη την εποχή, ο Βέλγος δισεκατομμυριούχος Ρολάν Ντουσαλέτ, προσπαθούσε να πουλήσει τα  τηλεοπτικά δικαιώματα της Sint-Truiden και η Κατρίν προθυμοποιήθηκε να τον συμβουλεύσει ανιδιοτελώς. «Μετά από αυτό διατηρήσαμε επαφή», εξιστορεί στο BBC.

Κι όταν στα τέλη του 2013 ο Ντουσαλέτ πούλησε την Sint-Truiden, αγόρασε τη βελγική Standard Liege, τη γερμανική Carl Zeiss Jena και την ισπανική AD Alcorcon, «με κάλεσε να συνεργαστούμε», λέει. Ούσα στο πλευρό του πια, η 30χρονη Βελγίδα τον έπεισε στην αγορά και του ομίλου του νοτιοανατολικού Λονδίνου, στον οποίο η Κατρίν πήρε γρήγορα τα «ηνία».

Σήμερα, ως διευθύνουσα σύμβουλος είναι υπεύθυνη σχεδόν για όλα. Χειρίζεται έναν προϋπολογισμό εκατομμυρίων λιρών. Μεριμνεί για τις μεταγραφές παικτών. Ασχολείται μέχρι και με τους ατζέντηδες, τα ΜΜΕ, τους υπαλλήλους του ομίλου, ακόμη και τους οπαδούς.

«Πάνω απ’ όλα είμαι λάτρης της ποδοσφαίρου», λέει. «Δεν μπορείς να κάνεις αυτή τη δουλειά χωρίς να σου αρέσει η μπάλα. Βρίσκομαι στη θέση αυτή γιατί ο ιδιοκτήτης της ομάδας με εμπιστεύεται και γιατί θεωρεί ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες στη διαχείριση από τους άνδρες».

Όσο για το εάν θα πρέπει να ανοίξουν τα ΔΣ των ποδοσφαιρικών ομίλων στις γυναίκες; «Δεν πιστεύω στις διακρίσεις», λέει, «θα ήταν όμως καλή ιδέα εάν δίναμε στους οπαδούς μεγαλύτερο ρόλο στην διοίκηση των ποδοσφαιρικών ομίλων, σε ανθρώπους δηλαδή που τρέφουν γνήσια αγάπη για το παιχνίδι»…