Μια μεγάλη νίκη για τις μουσικές ιστοσελίδες στις ΗΠΑ που ίσως επηρεάσει όλους μας

Μια μεγάλη νίκη για τις μουσικές ιστοσελίδες στις ΗΠΑ που ίσως επηρεάσει όλους μας
Photo:

Η μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα συνεχίζεται.

Μπορούν οι δισκογραφικές εταιρείες να στρέφονται νομικά εναντίον ιστοσελίδων όπως το YouTube όταν οι χρήστες ανεβάζουν μουσικά βίντεο χωρίς άδεια;

Εδώ και καιρό, η απάντηση ήταν «όχι», αλλά ένα δικαστήριο στις ΗΠΑ είχε θέσει υπό αμφισβήτηση αυτή την πεποίθηση το 2013, όταν αποφάσισε ότι η μουσική ιστοσελίδα Vimeo ήταν νομικά υπεύθυνη στην περίπτωση ηχογραφήσεων προ του 1972 από καλλιτέχνες όπως οι Μπιτλς και ο Μάρβιν Γκέι.

Η απόφαση σήμαινε ότι οι ιστοσελίδες βίντεο ήταν νομικά εκτεθειμένες σε τεράστιο βαθμό.

Όμως, την προηγούμενη Πέμπτη, ένα εφετείο στη Νέα Υόρκη ανέτρεψε αυτή την απόφαση, λέγοντας ότι η μουσική ιστοσελίδα Vimeo δεν έφερε νομική ευθύνη έναντι της Capital Records και άλλων labels της μουσικής βιομηχανίας για την αναπαραγωγή ηχογραφήσεων δίχως άδεια.

Η απόφαση αυτή στηρίζεται στην ύπαρξη νομικής προστασίας για ιστοσελίδες σε περιπτώσεις παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων από τους χρήστες τους. Η συγκεκριμένη προστασία περιγράφεται στον νόμο Digital Millennium Copyright Act και ισχύει εφόσον η ιστοσελίδα ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Η αρχική απόφαση του κατώτερου δικαστηρίου βασιζόταν στην ιδέα ότι αυτή η παροχή προστασίας δεν ισχύει σε περιπτώσεις ηχογραφήσεων πριν το 1972, εφόσον αυτές δεν καλύπτονται από το ομοσπονδιακό δίκαιο.

Αντιστρέφοντας την απόφαση σε δεύτερο βαθμό, το εφετείο συμπέρανε ότι η προστασία προς τις ιστοσελίδες παρέχεται και σε σχέση με παλαιότερες ηχογραφήσεις.

Η απόφαση είναι μια τεράστια νίκη για τις ιστοσελίδες σε μια περίοδο που η μουσική βιομηχανία πιέζει έντονα, τόσο δικαστικά όσο και πολιτικά, για σκλήρυνση της στάσης της πολιτείας έναντι της πειρατείας και της παραβίασης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.