Μια μετοχή που κάνει ακόμη και το Bitcoin να μοιάζει «νάνος»

Μια μετοχή που κάνει ακόμη και το Bitcoin να μοιάζει «νάνος»
ANKARA, TURKEY - JANUARY 28: In this photo illustration, a smart phone screen displays the logo of GameStop in Ankara, Turkey on January 28, 2021. Hakan Nural / Anadolu Agency Photo: AFP

των Anne Sraders & Bernhard Warner

Η μετοχή της GameStop έχει ανεβεί μέχρι στιγμής με το εκπληκτικό ποσοστό του 1.556% τον περασμένο μήνα (μέχρι το κλείσιμο των συναλλαγών της Τετάρτης) αφού διαφημίστηκε σε πίνακες μηνυμάτων όπως το Reddit. Έχει επίσης το υψηλότερο επιτόκιο σορταρίσματος από οποιαδήποτε μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία χρηματοοικονομικών δεδομένων S3 Partners.

Αλλά μέσα σε όλη την τρέλα με την GameStop, οι δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης δυσκολεύονται. Οι δείκτες S&P 500 και Dow έκλεισαν και οι δύο «στο κόκκινο» την Τετάρτη, πέφτοντας κατά 2,6% και 2,1% αντίστοιχα, και έχοντας ελαφρώς λιγότερες συναλλαγές αυτήν την εβδομάδα.

Αν και οι αναλυτές επισημαίνουν διάφορους λόγους για την διάθεση πώλησης των επενδυτών, ορισμένοι υποδεικνύουν ότι είναι πιθανό η εξαργύρωση των κερδών από τους δείκτες μεγάλης κεφαλαιοποίησης να γίνεται εν μέρει για τη συγκέντρωση χρημάτων για να καλυφθούν σορταρίσματα που γίνονται σε μετοχές όπως της GameStop.

«Οι άνθρωποι ξεφεύγουν και πρέπει να συγκεντρώσουν μετρητά, και δεν θα εκπλαγώ αν συμβαίνει αυτό τώρα διότι ο Θεός γνωρίζει ότι περισσότερα τους ενός hedge fund σορτάρανε με τη GameStop», δήλωσε στο Fortune ο Russell Rhoads, επικεφαλής έρευνας και συμβουλευτικών υπηρεσιών στην EQDerivatives.

Τα σορταρίσματα στην GameStop έχουν πλέον μειωθεί κατά πάνω από 23 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της S3 Partners.

Αυτό το είδος ζημιών μπορεί να ωθεί τους επενδυτές να πουλήσουν ορισμένες από τις θέσεις τους σε άλλα χρεόγραφα. «Ακόμα και ένα hedge fund με σημαντικά χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία δεν μπορεί να σορτάρει επ’ αόριστον σε μια μετοχή που ανεβαίνει δέκα φορές, οπότε θα υπάρχουν ορισμένοι που πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια, αναμφίβολα», δήλωσε στο Fortune ο Randy Frederick, αντιπρόεδρος συναλλαγών και παραγώγων της Charles Schwab.

Για ορισμένους στρατηγικούς αναλυτές, η «τρέλα» μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η μαζική φυγή των επενδυτών δεν είναι πολύ μακριά. Η κίνηση σε μετοχές όπως της GameStop είναι «απλώς ένα παράδειγμα του τύπου τρέλας που βλέπουμε όταν φτάνουμε στο ανώτατο όριο της αγοράς», υποστηρίζει ο Frederick.

Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά του 2021 είναι καταδικασμένη να ακολουθήσει την πορεία του 1999 – στην πραγματικότητα, πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι μετοχές είναι πιθανό να παραμείνουν σε μια μακροπρόθεσμη ανοδική πορεία και να κλείσουν το έτος υψηλότερα.

Αλλά άλλοι όπως ο Rhoads υποστηρίζουν: «Εάν δούμε τις μετοχές να αυξάνονται απότομα και στη συνέχεια να πέφτουν, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόδρομος για κάτι λίγο πιο άσχημο συνολικά στο χρηματιστήριο».

Πηγή: Fortune.com