Μια μονάδα χωρίζει τη Μέρκελ από τον Σουλτς – «Θα την ρίξει;» διερωτάται το Der Spiegel

Μια μονάδα χωρίζει τη Μέρκελ από τον Σουλτς –  «Θα την ρίξει;» διερωτάται το Der Spiegel
epa05781063 German Chancellor Angela Merkel at the meeting of the federal government with the State Prime Ministers in the Chancellery in Berlin, Germany, 09 February 2017. The meeting will discuss speeding up the deportation process for denied or rejected asylum seekers in Germany. EPA/FELIPE TRUEBA Photo:

Νέα δημοσκόπηση δίνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ποσοστό 38% και στον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς ποσοστό 37%.

Νέα δημοσκόπηση (Forsa Survey) δίνει στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ποσοστό 38% και στον σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς ποσοστό 37%, υπό το θεωρητικό πλαίσιο μιας άμεσης διεξαγωγής των εκλογών σήμερα.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι σοσιαλδημοκράτες εξασφαλίζουν ποσοστό 31%, με τους συντηρητικούς να προηγούνται με 34%.

Είναι η πρώτη φορά που η αδιαφιλονίκητη καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005 αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο αξιώσεων. «Θα την ρίξει;» διερωτάται το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο βλέπει ότι έρχεται «το λυκόφως της Μέρκελ» όσο πλησιάζουν οι εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, το SPD αυξάνει θεαματικά τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις και ο αριθμός των μελών του κόμματος πολλαπλασιάζεται.
«Η τάση είναι συνεχώς ανοδική και αυτό δεν έχει ξαναγίνει από τον Απρίλιο του 2006», γράφει η  Die Welt.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), «το εκρηκτικό ξεκίνημα» του Μάρτιν Σουλτς οφείλεται σε πολλούς λόγους: ο Σουλτς είναι «ένας κλασικός σοσιαλ-δημοκράτης, προέρχεται από μικροαστική οικογένεια, γνωρίζει τα προβλήματα των απλών ανθρώπων που δεν ξεκίνησαν τη ζωή τους εύκολα, όπως έγινε και με τον ίδιο. Παρά το γεγονός ότι ανήλθε στα υψηλά αξιώματα των διπλωματικών υπηρεσιών δεν μιλάει σαν εκπρόσωπος των διπλωματικών κύκλων. Είναι ευθύς στα λόγια του, μοιάζει αυθεντικός και δεν χάνεται σε περιφράσεις. Δεν αποτελεί μέρος, με την στενή έννοια του όρου, του κύκλου των επαγγελματιών πολιτικών της πολιτικής σκηνής του Βερολίνου. Τοποθετώντας τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας και πρόεδρο του κόμματος, το SPD έφερε ένα νέο πρόσωπο στο προσκήνιο. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ανγκελα Μέρκελ».

Η Süddeutsche Zeitung (SZ) αποδίδει στον Μάρτιν Σουλτς χαρακτηριστικά «δημοκρατικού λαϊκισμού» και σημειώνει ότι, κυρίως, «έχει ό,τι λείπει από την Μέρκελ: τον λυρισμό, τη φλόγα και τον ενθουσιασμό». Ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με τα θέματα της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπογραμμίζει η εφημερίδα του Μονάχου και κάνει λόγο για «το χάσμα ανάμεσα σε όσους εργάζονται και στις ελίτ. Δεν είναι κάτι καινούριο, αλλά είναι της εποχής», αναφέρει.

«Μένει να δούμε αν θα μπορέσει να ξαναδώσει στο  SPD την χαμένη του εμπιστοσύνη που κλονίστηκε με τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του καγκελάριου Σρέντερ. Χωρίς καινούριο πρόγραμμα στην κοινωνική, οικονομική και ευρωπαϊκή πολιτική, η εκρητική άνοδος του Μάρτιν Σουλτς κινδυνεύει γρήγορα να ξεφουσκώσει και οι δημοσκοπήσεις να καταρρεύσουν», διπιστώνει η SZ.