Μια νέα μεγάλη εταιρεία στο χώρο των σούπερ μάρκετ με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ

Μια νέα μεγάλη εταιρεία στο χώρο των σούπερ μάρκετ με τζίρο 1,5 δισ. ευρώ

Το σχέδιο της METRO A.E.B.E μετά την εξαγορά της Βερόπουλος - Παντελιάδης: Θα στηρίξουμε προμηθευτές και εργαζομένους.

Στα χέρια της οικογένειας Παντελιάδη περνά και επισήμως η ιστορική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Βερόπουλος, καθιστώντας τη Metro έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους ομίλους στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.  Ο στόχος που εχει τεθεί από τη λειτουργία του νέου σχήματος που θα προκύψει μέσω της εξαγοράς της Βερόπουλος από τη Metro AEBE, είναι η επίτευξη κύκλου εργασιών 1,5 δισ. ευρώ στην τριετία με την απασχόληση άνω των 10.000 εργαζομένων, ως αποτέλεσμα νέων επενδύσεων που θα φθάσουν τα 50 εκατ.ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η οικογένεια Βερόπουλου έχει επιλέξει να αποσυρθεί τελείως και να μην έχει καμία συμμετοχή στη μετοχική σύνθεση του νέου σχήματος, ενώ 35 εκατ.ευρώ αναμένεται να δαπανηθούν άμεσα για την ενοποίηση των καταστημάτων της Βερόπουλος και τον εκσυγχρονισμό τους, με το σύνολο των καταστημάτων της Βερόπουλος να μετονομάζεται σε Mymarket.

«Ή τώρα ή ποτέ» ήταν ο κεντρικός άξονας της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της METRO A.E.B.E., Αριστοτέλη Παντελιάδη, ο οποίος τόνισε ότι η νέα συμφωνία δεν συνιστά μια απλή επένδυση, αλλά μια επένδυση που δένει ουσιαστικά την τύχη των δύο εταιρειών. Διαβεβαίωσε δε πως θα εξοφληθούν το συντομότερο δυνατό και στο ακέραιο οι οφειλές της Βερόπουλος προς τους προμηθευτές της και πως δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Τουναντίον οι 9.000 εργαζόμενοι που θα απασχοληθούν σε πρώτη φάση σε ένα δίκτυο πάνω από 240 σούπερ μάρκετ και 50 Cash and Carry αναμένεται να αυξηθούν σε 10.000 σε βάθος τριετίας, ενώ μέσα στη χρονιά έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν περί τα δέκα νέα καταστήματα. Παράλληλα προγραμματίζεται επένδυση ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2018 για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του δικτύου καταστημάτων.

Σε ότι αφορά μάλιστα τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος, ο κ. Παντελιάδης δήλωσε πως ανέρχονται στα επίπεδα των 60-70 εκατ.ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα 150 εκατ.ευρώ, υποχρεώσεις που όλες μεταφέρονται στην καινούργια εταιρεία. «Η συνεργασία με τους προμηθευτές πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιβάλλουμε την ισχύ μας μέσω του μεγέθους που θα αποκτήσουμε.

Χρειαζόμαστε τη βοήθεια και την υποστήριξή τους. Όλες οι οφειλές θα πληρωθούν χωρίς haircut. Κύριο μέλημά μας είναι να φέρουμε πίσω τους πελάτες που έχασε ο Βερόπουλος και τους οποίους κέρδισε ο ανταγωνισμός».

Ο ίδιος τόνισε πως η συμφωνία που έκλεισε μέσα σε διάστημα λίγων μηνών ήταν η συντομότερη επιχειρηματική συμφωνία στα χρονικά προκειμένου να σωθεί στο «παρά πέντε» μια ιστορική επιχείρηση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε πέρα από τις τράπεζες – με τις οποίες δεν είχε καμία σχέση καθ’ όλη τη διάρκεια της επιχειρηματικής του δραστηριότητας αφού ο τραπεζικός δανεισμός ήταν μηδέν – και οι φιλικές σχέσεις που είχαν αναπτύξει οι ιδρυτές των δύο αλυσίδων λόγω της συνεργασίας του στον ΣΕΣΜΕ αλλά και των κοινών αγώνων που έδιναν στα Υπουργεία για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου.

Την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η απογραφή ενώ τη Δευτέρα θα «πέσουν» και επισήμως οι υπογραφές για τη Βερόπουλος. «Όλοι οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ Βερόπουλος θα μεταφερθούν σε άλλα καταστήματα χωρίς να γίνει ούτε μια απόλυση. Αυτό το διάστημα βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός κέντρου διανομής στη Θεσσαλονίκη για την καλύτερη εξυπηρέτηση της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας. Παράλληλα θα εκσυγχρονιστεί η αποθήκη του Βερόπουλου στη Μάνδρα και θα τεθούν σε λειτουργεία συνολικά 4 αποθήκες».

Σε ότι αφορά στα υπάρχοντα καταστήματα της Βερόπουλος, 179 συνολικά, ο κ. Παντελιάδης τόνισε ότι θα κλείσουν 19 μικρού μεγέθους τα οποία δεν είναι κερδοφόρα. Παράλληλα, θα προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των τιμών και για τις δύο αλυσίδες ώστε οι τιμές της Βερόπουλος να προσεγγίσουν τις τιμές της Metro, μιλώντας πρακτικά για μια υποχώρηση της τάξης του 4,5% – 5%. «Θα πάρουμε καλύτερες τιμές από τους προμηθευτές το οποίο σημαίνει μεγαλύτερες εκπτώσεις προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στον κλάδο με την πρόσφατη ανακοίνωση αυτή της δημιουργίας ενός κοινού επενδυτικού σχήματος μεταξύ Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου, ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως τα πράγματα είναι πολύ ρευστά και πως οι κινήσεις που ανακοινώνονται σήμερα πριν από έξι μήνες θα ήταν αδιανόητες. «Εκτιμώ ότι ο συνολικός αριθμός των σούπερ μάρκετ θα μειωθεί και άλλο. Δεν νομίζω ότι θα αναπτυχθεί περεταίρω η αγορά. Το πιο πιθανό είναι να μείνει στα ίδια επίπεδα. Αν η κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες με προβλήματα στις οποίες έρχονται να επενδύσουν υγιείς επιχειρήσεις. Εμείς πήραμε το ρίσκο κάνοντας τη συγκεκριμένη επένδυση. Σίγουρα θα υπάρξουν επιρροές στο λιανεμπόριο τροφίμων».

Υπενθυμίζεται πως η Metro διαθέτει 67 καταστήματα σουπερμάρκετ, 47 cash&carry, απασχολεί 4.600 εργαζόμενους και για τη χρήση του 2015 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 737 εκατ.ευρώ (+5,7% έναντι του 2014) και 20,4 εκατ.ευρώ καθαρά κέρδη. Αντίστοιχα, η Βερόπουλος διαθέτει 179 καταστήματα, απασχολεί 4.200 εργαζόμενους και πραγματοποίησε τζίρο με 385 εκατ.ευρώ για το 2015. Πέρα από τα νέα σημεία πώλησης της Metro που έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν εντός του 2016, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά και στη Θεσσαλονικη, η διοίκηση της Metro προχωρά στην ανέγερση ενός καταστήματος στη Λεμεσό, το οποίο θα υποδεχτεί το καταναλωτικό κοινό μέσα στο 2017.