Μια παράδοση 80 ετών που περνά τα σύνορα

Μια παράδοση 80 ετών που περνά τα σύνορα

Η επιχείρηση επεξεργασίας ελαιολάδου της οικογένειας Δουζένη δίνει σημασία στην ποιότητα.

Η εταιρεία Απόστολος Ι. Δουζένης & ΣΙΑ Ο.Ε, ιδρύθηκε το 1987 από τον Απόστολο Δουζένη, εξελίσσοντας την οικογενειακή επιχείρηση η οποία χρονολογείται στο χώρο της εμπορίας ελαιόλαδου από το 1933 στο Άστρος Κυνουρίας. Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιόλαδου τροφοδοτώντας όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το FortuneGreece μίλησε με τον Γιάννη Δουζένη, που εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση τα τελευταία 9 χρόνια, αφότου αποφοίτησε δηλαδή από το ΑΤΕΙ Πειραιά του τμήματος Διοίκηση και Οικονομία.

-Πόσο δύσκολο είναι στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης να κάνετε βήματα μπροστά και να βρείτε νέους πελάτες;
Σίγουρα είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες, όπως για παράδειγμα, η έλλειψη χρηματοδότησης και διαφορά όρων δανεισμού συγκριτικά με τους ανταγωνιστές μας στο εξωτερικό, καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να προσελκύσουμε νέους πελάτες. Σημαντικό είναι επίσης ότι έχοντας ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας όπως είναι ελληνικό ελαιόλαδο, σε συνδυασμό με το πετυχημένο μάρκετινγκ, τις επενδύσεις στον τομέα της παραγωγής και τυποποίησης, πετύχαμε να ανοίξουμε νέες αγορές.

-Πείτε μας ενδεικτικά σε ποιες χώρες εξάγετε. Είναι επιφυλακτική η ξένη αγορά λόγω της οικονομικοπολιτικής αστάθειας της χώρας μας; Έχει επηρεάσει τις επαγγελματικές σας συναλλαγές;
Το μεγαλύτερο ποσοστό των πωλήσεων τυποποιημένου προϊόντος εξάγεται σταθερά σε 12 χώρες όπως, στις ΗΠΑ, Ρωσία, Ντουμπάι, ΕΕ κ.ά, ενώ πάντα συνεχίζουμε να αναζητούμε νέες αγορές και να σταθεροποιούμε συνεργασίες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Η αστάθεια που αναφέρετε αρχικά επηρέασε τους πελάτες μας και τις πωλήσεις μας, αλλά δείχνοντας σταθερότητα, σε ότι αφορά στην ποιότητα και στην επαγγελματική συνεργασία, καταφέραμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη στην αγορά.

Ενδεικτικά να αναφέρω ότι μια από τις χειρότερες περιόδους πωλήσεων και αστάθειας επαγγελματικών συναλλαγών ήταν το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος 2012, που λόγω των απανωτών εκλογικών αναμετρήσεων, η ελληνική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη στο εξωτερικό.

-Ποιο είναι το μυστικό για ευχαριστημένους, διαχρονικούς πελάτες;
Αν και όλοι οι πελάτες θα ήταν ευχαριστημένοι με μια πολύ χαμηλή τιμή, εμείς πιστεύουμε στις αρχές που στηρίχτηκε αυτή η οικογενειακή επιχείρηση για 80 χρόνια: «Υψηλή ποιότητα, γρήγορη παράδοση, δίπλα στον πελάτη».

-Ποιο είναι το μήνυμά σας για τους νέους που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, αλλά διστάζουν;
Νέος είμαι κι εγώ. Καθημερινά μαθαίνω. Αλλά πιστεύω πως κάποιος μπορεί να πετύχει μόνο αν αγαπά αυτό που κάνει.