Μια συζήτηση με τον Sundar Pichai, το νέο αφεντικό της Google

Μια συζήτηση με τον Sundar Pichai, το νέο αφεντικό της Google
epa08150481 Sundar Pichai, Chief Executive Officer, Google and Alphabet, attends a panel session of the 50th annual meeting of the World Economic Forum (WEF) in Davos, Switzerland, 22 January 2020. The meeting brings together entrepreneurs, scientists, corporate and political leaders in Davos under the topic 'Stakeholders for a Cohesive and Sustainable World' from 21 to 24 January 2020. EPA/GIAN EHRENZELLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ηγείται του διαφημιστικού κολοσσού της Google εδώ και τέσσερα χρόνια. Πλέον, οι ιδρυτές της Google τού ανέθεσαν και τη διοίκηση της εταιρείας συμμετοχών Alphabet και όλων των «άλλων στοιχημάτων», των πρωτοποριακών project της εταιρείας ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον ίδιο: να προσφέρει σωστή καθοδήγηση σε έναν εταιρικό γίγαντα που αισθάνεται τις αλλαγές της …ενηλικίωσης.

Τη συνέντευξη έλαβε ο Adam Lashinsky, Πηγή: Fortune.com

Ο 47χρονος διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας διαδικτυακής αναζήτησης και διαφήμισης Google, τέθηκε επίσης επικεφαλής της μητρικής Alphabet, στις 3 Δεκεμβρίου, όταν οι συνιδρυτές της εταιρείας, Larry Page και Sergey Brin, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από την καθημερινή διοίκηση της εταιρείας. Στην πρώτη του συνέντευξη από την προαγωγή του, το Fortune συνάντησε τον Pichai στο Google Mountain View στην Καλιφόρνια, για μια συνομιλία που καλύπτει την πορεία του στην κορυφή της εταιρείας, τις υποχρεώσεις του, και τα οφέλη αλλά και τα βάρη από τη διοίκηση μιας τεράστιας και όχι τόσο νέας πλέον εταιρείας.

Τι να περιμένετε από το νέο αφεντικό

Πότε σας μίλησαν ο Larry Page και ο Sergey Brin για την αλλαγή;
Pichai: Ήταν μια σειρά συνομιλιών σε βάθος χρόνου. Όταν η Google έγινε 20 ετών το 2018, αυτή ήταν η πρώτη φορά που νομίζω ότι άρχισαν μακροπρόθεσμες συνομιλίες. Ιδιαίτερα όταν η Google έγινε 21 τον Σεπτέμβριο, αυτό ήταν κάτι σαν ορόσημο. Για την ακρίβεια, μίλησαν γι’ αυτό μαζί μου στο πλαίσιο των 21ων γενεθλίων της εταιρείας, σαν ένα παιδί έτοιμο να γίνει ανεξάρτητο. Και ήθελαν να διαδραματίσουν έναν διαφορετικό ρόλο ως σύμβουλοι και ιδρυτές.

Ιδρύθηκε η Alphabet και γίνατε CEO της Google το 2015. Τώρα που ηγείστε και των δύο εταιρειών, έχει νόημα όλο αυτό; Εξακολουθείτε να χρειάζεστε την Alphabet;
Σίγουρα. Η Alphabet μας επέτρεψε να μην έχουμε μια ενιαία ομάδα διοίκησης που να προσπαθεί να επεκτείνει την εταιρεία και να ασχολείται με πολλούς διαφορετικούς τομείς. Το πώς πρέπει να προσεγγίσουμε καθέναν από αυτούς τους τομείς μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ σύνθετο. Πρόκειται για διαφορετικές επιχειρήσεις με διαφορετικούς χρονικούς ορίζοντες. Η Alphabet μάς επιτρέπει να συνεχίσουμε σε μερικούς από τους άλλους τομείς με τις διαφορετικές δομές που ίσως χρειαζόμαστε. Έτσι, για παράδειγμα, έχουμε ένα πολύ επιτυχημένο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο εταιρικών συμμετοχών και ανάπτυξης [1], το οποίο μας επιτρέπει να συνεργαζόμαστε με εκατοντάδες εταιρείες.

Και μπορούμε να τις διαχειριστούμε με την πειθαρχία και την αυστηρότητα μιας εταιρείας επενδύσεων. Επίσης, πιστεύω ότι με τα «άλλα στοιχήματα» [2] είμαστε σίγουρα σε μια φάση όπου, ενώ υιοθετούμε μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση, θέλουμε επίσης να τη συνδυάσουμε με την εξασφάλιση ότι πάνε καλά και οικονομικά.

Η δομή της Alphabet μας επιτρέπει να ορίζουμε μερικά από αυτά τα πράγματα ως ανεξάρτητες εταιρείες και να κερδίζουμε χρήματα από εξωτερικούς επενδυτές. Έτσι, αν πάρετε τη Verily [3] για παράδειγμα, έχουμε επενδυτές παγκόσμιας κλάσης όπως η Silver Lake και η Temasek και έχουμε κι ένα διοικητικό συμβούλιο.

Ένας τεχνολόγος-μάνατζερ στη θέση του οδηγού

Αναφερθήκατε στην επενδυτική πειθαρχία. Το κομμάτι της Alphabet εκτός Google χάνει πολλά χρήματα. Τώρα που είστε επικεφαλής, μήπως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε περισσότερη πειθαρχία στις επενδύσεις;
Το ερώτημα είναι, πώς εκτιμάς την αξία της οντότητας που δημιουργείς και πώς οι άλλοι συνεργάτες και τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη; Είναι μια κατεύθυνση προς την οποία είχαμε ήδη ξεκινήσει. Αλλά θα με δείτε να εστιάζω σε αυτό περισσότερο και να το τονίζω περισσότερο [5].

Θα αναζητήσετε εξωτερικούς επενδυτές για επιπλέον οντότητες της Alphabet;
Αναμένουμε από τις περισσότερες εταιρείες των «άλλων στοιχημάτων» να ακολουθήσουν μια τέτοια διαδικασία με την πάροδο του χρόνου [6].

Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι αν και είστε μηχανικός, δεν είστε επιστήμονας υπολογιστών. Σπουδάσατε επιστήμη των υλικών. Γιατί ακολουθήσατε μια σταδιοδρομία ως μάνατζερ και όχι ως τεχνολόγος;
Εργάστηκα ως μηχανικός για πολύ καιρό. Ήμουν μηχανικός ημιαγωγών. Μερικές από τις πρώτες μου εργασίες αφορούσαν την κατασκευή ενός τσιπ DRAM 1GB το 1995 [7]. Αλλά με την έλευση του Διαδικτύου συνειδητοποίησα ότι αυτό θα είχε βαθύ αντίκτυπο σε ό,τι κάνουμε. Είδα αυτή τη στροφή και ήθελα να παίξω πιο άμεσο ρόλο στην ανάπτυξη του Διαδικτύου.

Τη φήμη σας στη Google την αποκτήσατε επιβλέποντας την ανάπτυξη του προγράμματος περιήγησης Chrome. Γιατί ήταν τόσο σημαντικό;
Το 2004, το Flickr, οι Χάρτες Google και το Gmail ήταν μέρος αυτής της συναρπαστικής εξέλιξης, όπου ο ιστός μετατοπιζόταν από το περιεχόμενο στις εφαρμογές. Αυτή ήταν η στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι το πρόγραμμα περιήγησης ήταν στην πραγματικότητα μια πλατφόρμα, ένα σύγχρονο λειτουργικό σύστημα για το Διαδίκτυο. Ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε πάνω στο Chrome γύρω στο το 2005. Το Chrome βρήκε τα πατήματά του το 2011 ή το 2012. Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνο και έτσι λειτουργεί η καινοτομία.

Επιτυγχάνοντας την απαραίτητη κλίμακα

Η Google είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι όταν ξεκινήσατε. Ως διευθυντής, πώς αντιμετωπίζετε τη μεγάλη κλίμακα;
Πρώτα απ’ όλα, υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στην κλίμακα. Μας επιτρέπει να υιοθετούμε μια μακροπρόθεσμη οπτική, να είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στον χρήστη και να ολοκληρώνουμε project ακόμη και όταν η άμεση αξία τους δεν είναι ξεκάθαρη. Για παράδειγμα, ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην τεχνητή νοημοσύνη πολύ νωρίς. Μία από τις μεγάλες αλλαγές που προώθησα όταν ανέλαβα διευθύνων σύμβουλος ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στην τεχνητή νοημοσύνη από την άποψη του πώς χτίζαμε τα προϊόντα μας. Πριν από πολλά χρόνια, επενδύσαμε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξουμε ειδικά τσιπ για σκοπούς τεχνητής νοημοσύνης. Αυτό έγινε προτού γίνει σαφές για ποιον λόγο θα τα χρησιμοποιούσαμε όλα αυτά, αλλά η κλίμακα είναι αυτό που σου επιτρέπει ως εταιρεία να ποντάρεις σε αυτές τις τάσεις. Η κλίμακα, όμως, φέρνει σίγουρα και προκλήσεις. Είναι πιο δύσκολο να εκτελείς σε μεγάλη κλίμακα.

Αλλά παρατηρείς συνεχώς ότι όταν οι εταιρείες είναι μικρότερες, παίρνουν περισσότερες αποφάσεις που είναι σαν να «τζογάρουν» την εταιρεία. Στη συνέχεια τείνουν να γίνονται πιο συντηρητικοί όταν αυξάνεται η κλίμακα. Λοιπόν, πώς εξασφαλίζεις ως εταιρεία ότι είσαι φιλόδοξη, ότι είσαι πρόθυμη να αναλάβεις κινδύνους, να κάνεις λάθος, και να ανεχτείς τις αποτυχίες καθώς πορεύεσαι προς την επιτυχία;

Εκτός από τα «άλλα στοιχήματα», ποιο είναι ένα παράδειγμα του πώς το κάνετε αυτό στον βασικό πυρήνα της Google;
Η κβαντική υπολογιστική ήταν μια προσπάθεια 13 ετών για εμάς. Πριν από πολλά χρόνια είδαμε την ευκαιρία να προσφέρουμε σε άλλες εταιρείες την τεχνολογία cloud, αλλά συνειδητοποιήσαμε ότι έπρεπε να δεσμευθούμε σε βάθος ώστε να δώσουμε προτεραιότητα σε εταιρείες στον χώρο του cloud.

Αυτό είναι το είδος της δέσμευσης που αναλαμβάνεις και το ταξίδι που ξεκινάς. Έτσι, τοποθετούμε συνεχώς μεγάλα πονταρίσματα. Αλλά θα πρέπει να εργάζεσαι σκληρότερα για να βεβαιώνεσαι ότι είσαι αποτελεσματικός.

Αυτό πρέπει να είναι και μια προσωπική πρόκληση για έναν CEO. Πόσα άτομα αναφέρονται άμεσα σε σας;
Είναι περίπου 16.

Αυτός είναι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων.
Είναι πολλοί άνθρωποι. Είναι μια μεγάλη εταιρεία [8].

Σκοπεύετε να έχετε έναν υπ ‘αριθμόν 2 – έναν επικεφαλής λειτουργιών;Έχουμε εξαιρετικούς ηγέτες, ανθρώπους που έχουν πραγματικά την ευχέρεια να διευθύνουν τις επιχειρήσεις τους. Και έχουμε λειτουργικούς ηγέτες παγκόσμιας κλάσης. Νομίζω ότι είναι ένα ομαδικό άθλημα. Για την οικοδόμηση της μεγάλης εμπειρίας «βοηθού» στο πλαίσιο του Google Pixel [9], χρειαζόμαστε τη συνεργασία διαφορετικών ομάδων. Και έχουμε πολύ ικανούς ηγέτες, όπως ο Thomas Kurian που ηγείται του Cloud [10]. Έχει την ευχέρεια να λαμβάνει αποφάσεις για το Cloud. Και συνεργάζομαι μαζί του.

Η διαφάνεια χωρίς πλαίσιο δεν είναι εύκολη. Όταν έχεις 1.000 άτομα, όλοι έχουν ένα κοινό πλαίσιο για τις αποφάσεις. Το να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό σε 100.000 άτομα δεν λειτουργεί πάντα σε αυτή τη συγκεντρωτική μορφή. Πάντως, αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και να μεταβάλουμε. Αλλά θα το πετύχουμε σαν εταιρεία. Αυτό κάναμε πάντα.

Άρα, λέτε ότι το να τοποθετήσετε κάποιον ανάμεσα σε εσάς και στα 16 στελέχη που αναφέρονται άμεσα σε σας δεν είναι επί του παρόντος προτεραιότητα.
Έχουμε μια δομή που λειτουργεί καλά.

Ας μιλήσουμε για τη διάσημη κουλτούρα της Google. Πέρυσι, αλλάξατε δραματικά την παράδοση διαφάνειας και διαλόγου που είχε καθιερωθεί με τις συναντήσεις TGIF (Thank goodness its Friday) της εταιρείας [11]. Γιατί;

Θα συνεχίσουμε να έχουμε την κουλτούρα του TGIF και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αλλαγές στο TGIF. Οι περισσότεροι υπάλληλοι, όταν έρχονται στη Google από αλλού, ανεξάρτητα από το επίπεδο από το οποίο προέρχονται, εντυπωσιάζονται από το επίπεδο διαφάνειας μέσα στην εταιρεία. Αυτές είναι θαυμαστές παραδόσεις της εταιρείας. Όμως, όταν η εταιρεία είναι πάνω από 100.000 άτομα, σε ποιο επίπεδο τα κάνεις όλα αυτά;

Αλλά είπατε με σαφήνεια εκείνη τη στιγμή ότι είχε υπάρξει πρόβλημα με τη διαρροή πληροφοριών κατά τη διάρκεια των συναντήσεων TGIF. Αυτό σημαίνει ότι πλέον δεν μπορούσατε να εμπιστευτείτε ορισμένους υπαλλήλους.
Στην κλίμακά αυτή, οι συναντήσεις TGIF είχαν σίγουρα γίνει δυσκολότερες. Η διαφάνεια χωρίς πλαίσιο δεν είναι εύκολη. Όταν έχεις 1.000 άτομα, όλοι έχουν ένα κοινό πλαίσιο για τις αποφάσεις. Το να προσπαθήσουμε να το κάνουμε αυτό σε 100.000 άτομα δεν λειτουργεί πάντα σε αυτή τη συγκεντρωτική μορφή. Πάντως, αυτό είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να εξελίσσουμε και να μεταβάλουμε. Αλλά θα το πετύχουμε σαν εταιρεία. Αυτό κάναμε πάντα.

Πιστεύετε ότι οι εργαζόμενοι της Google έχουν υπερβολικά δικαιώματα;
Όχι. Αισθάνομαι τυχερός να έχω μια εταιρεία όπου οι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται βαθιά για το έργο τους και για τις επιπτώσεις που έχει το έργο αυτό.

Ποιους θεωρείτε ως τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές σας;
Εγώ θεωρώ ότι ως μια εταιρεία μεγάλης κλίμακας ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός σου προέρχεται εκ των έσω – όταν σταματάς να κάνεις τα πράγματα σωστά, όταν εστιάζεις στις λάθος προτεραιότητας, όταν σου αποσπάται η προσοχή. Νομίζω ότι όταν εστιάζεις σε ανταγωνιστές, αρχίζεις να δρας με βάση το πού είναι οι άλλοι καλοί, παρά με βάση το τι κάνει εσένα μια καλή εταιρεία.

Έχετε κάποιο σενάριο με βάση τον οποίο κάνετε τον σχεδιασμό σας εφόσον οι ρυθμιστικές αρχές διαχωρίσουν την Alphabet επικαλούμενες την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία;
Δεδομένης της κλίμακάς μας, συνειδητοποιούμε ότι θα υπάρξει έλεγχος. Εμπλεκόμαστε πάντα εποικοδομητικά και λαμβάνουμε ανατροφοδότηση, στο βαθμό που υπάρχουν τομείς όπου μερικές φορές μπορεί να μην συμφωνούμε. Αλλά προφανώς καταλαβαίνουμε το ρόλο των ρυθμιστικών αρχών.

Πώς θα πείσετε τους σκεπτικιστές ότι οι χρήστες μπορούν να εμπιστεύονται τα δεδομένα τους στη Google;
Κάθε μέρα οι χρήστες έρχονται στη Google για να μας θέσουν κρίσιμα ερωτήματα. Η ιδιωτικότητα είναι κάτι που εξελίσσουμε συνεχώς και προσπαθούμε να λειτουργούμε καλύτερα. Νομίζουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη σε βάθος χρόνου, για να δώσουμε περισσότερα οφέλη στους χρήστες αντλώντας λιγότερα δεδομένα. Αυτή είναι η κατεύθυνση προς την οποία εργαζόμαστε.

Η έμφαση που δίνετε στην υπολογιστική cloud φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη αναγνώριση ότι η Amazon έχει μια επιχειρηματική δραστηριότητα την οποία αξίζει να ανταγωνιστείτε.
Είμαστε μια εταιρεία με εγγενή παρουσία στο cloud. Ως εταιρεία προσφέρουμε πολλές υπηρεσίες με ένα δισεκατομμύριο χρήστες η καθεμία, και δραστηριοποιούμαστε στο cloud όσο και οι άλλες. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, αλλά το κάνουμε επειδή πραγματικά σκεφτόμαστε, όταν κοιτάμε την τεχνολογία μας, ότι μπορούμε να προσφέρουμε κάτι διαφοροποιημένο και είμαστε κορυφαίοι ως προς την ικανότητά μας να το κάνουμε αυτό. Προφανώς έχουμε ανταγωνιστές. Αλλά το γιατί κάνεις κάτι αφορά την εστίαση στον χρήστη.

Εγώ έχω ένα Fitbit στον καρπό μου. Δεν βλέπω τίποτα στον δικό σας.
Είμαι προσεκτικός ως προς το τι φοράω, διότι δοκιμάζουμε συνεχώς πράγματα και ποτέ δεν ξέρω τι έχει κυκλοφορήσει και τι όχι. Είμαστε προφανώς ενθουσιασμένοι με τη δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας για τη βελτίωση της υγείας και της φυσικής κατάστασης για εκατομμύρια ανθρώπους

Τελευταία ερώτηση: Τον περασμένο μήνα πήρατε αύξηση. Έχετε εσείς και η γυναίκα σας κάποιο σχέδιο ως προς το τι θα κάνετε με τον προσωπικό σας πλούτο;
Πάντα θεωρούσα ότι η κοινωνία έπαιξε έναν μεγάλο ρόλο για να φτάσω εκεί που βρίσκομαι σήμερα, και πρόθεσή μας είναι να προσφέρουμε. Πάντα έβλεπα τη ζωή μου ως μια φάση όπου εργάζομαι σκληρά και προσπαθώ να έχω επίδραση στο πλαίσιο της εργασίας που κάνω μέσα από τα προϊόντα που αναπτύσσουμε. Αλλά θα υπάρξει και μια φάση της ζωής μου όπου θα θελήσω να κάνω ένα βήμα πίσω, κι αυτή η φάση θα περιλαμβάνει και το να δώσω κάτι πίσω στην κοινωνία.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

(1) Πώς επενδύει η Alphabet: Το Capital G είναι ένα ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο που επενδύει σε αναπτυσσόμενες εταιρείες. Το GV, πρώην Google Ventures, παίρνει μικρότερα μερίδια.

(2) Μη βασικές δραστηριότητες: Όταν η Google δημιούργησε την Alphabet, όρισε μη βασικές οντότητες όπως τα αυτόνομα οχήματα Waymo και το ευρυζωνικό δίκτυο Google Fiber ως «άλλα στοιχήματα».

(3) Έρευνα & Ανάπτυξη στην υγεία: Η Verily Life Sciences είναι το ερευνητικό σκέλος της Google που σχετίζεται με την υγεία, μία από τις πολλές πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας. Έχει εργαστεί σε ποικίλα project όπως οι φακοί επαφής ανίχνευσης της γλυκόζης και ο ρομποτικός χειρουργικός εξοπλισμός.

(4) Υπάρχουν όρια: Η Γουόλ Στριτ εκτιμά ότι το κομμάτι της Alphabet που δεν ανήκει στην Google είχε απώλειες ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019. Ο επικεφαλής της Waymo, για παράδειγμα, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία έχει επενδύσει «δισεκατομμύρια» σε αυτό το έργο.

(5) Επενδύει λιγότερο στα «άλλα στοιχήματα» ο νέος CEO; Η τιμή της μετοχής της Alphabet αυξήθηκε το 2020 βάσει της υπόθεσης ότι ο Pichai θα ήταν λιγότερο αφοσιωμένος από τον Page και τον Brin στα «άλλα στοιχήματα».

(6) Η βοήθεια ίσως είναι στον δρόμο: Μόνο η Verily και η Loon, ένα project παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο, έχουν προσελκύσει εξωτερικούς επενδυτές. Η Alphabet έχει συνολικά οκτώ άλλες μη επενδυτικές οντότητες που θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για νέα κεφάλαια.

(7) Η ζωή πριν τη Google: Ο Pichai εργάστηκε στην εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού τσιπ Applied Materials αφότου πήρε μάστερ στο Stanford. Είχε ένα πέρασμα από τη McKinsey και έλαβε MBA από το Wharton προτού βρεθεί στη Google το 2004.

(8) Μέγεθος του προσωπικού: Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο αριθμός των εργαζομένων της εκτοξεύθηκε. Το 2018, η εταιρεία είχε 98.771 εργαζομένους, σύμφωνα με το Bloomberg.

(9) Hey, Google!: Το Google Assistant είναι η απάντησή στην Alexa της Amazon. Η υπηρεσία είναι ενσωματωμένη στα τηλέφωνα Pixel και σε άλλες συσκευές. Η εταιρεία λέει ότι έχει 500 εκατομμύρια χρήστες.

(10) Ο ισχυροποιημένος Νο. 2: Πρώην στέλεχος της Oracle, ο Kurian βρέθηκε στη Google πέρυσι και του δόθηκαν η εξουσία και οι πόροι για να ανταγωνιστεί τη Microsoft και την Amazon.

(11) Συναντήσεις τέλος: Για χρόνια, ο Page και ο Brin διοργάνωναν συναντήσεις για όλους τους υπαλλήλους της εταιρείας κάθε Παρασκευή το απόγευμα, κατά τις οποίες κυριαρχούσε μια κουλτούρα χαλαρότητας και διαφάνειας. Ο Pichai έχει μειώσει τη συχνότητα των συναντήσεων και τις έχει κάνει πιο αυστηρές.

(12) Πλήθος παροχών: Η Google είναι διάσημη για τις παροχές προς τους εργαζομένους της, από δωρεάν μετακινήσεις στη δουλειά μέχρι δωρεάν γεύματα και σνακ, μασάζ και καθαριστήριο ρούχων.