Μια startup – «Μεγάλος Αδελφός»

Μια startup – «Μεγάλος Αδελφός»

Η εταιρεία Placemeter θέλει να βάλει κάμερες σε όλη την Νέα Υόρκη (και μάλλον θα το κάνει).

Όταν το 1949 ο Τζορτζ Όργουελ έγραψε το βιβλίο-σταθμό του 20ού αιώνα με τίτλο “1984”, αγγίζοντας το ευαίσθητο ζήτημα της παρακολούθησης των ανθρώπων, κανένας δε πίστεψε πως θα έχει τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Και όμως. Το βιβλίο εξακολουθεί να λειτουργεί σαν προειδοποίηση για τον κόσμο που ζούμε και για εκείνον που έρχεται. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα. Σήμερα που οι κάμερες που μας παρακολουθούν έχουν γίνει πια ρουτίνα.

Κάμερες στους δρόμους, στις τράπεζες και τα μαγαζιά μπορεί να μη προκαλούν εντύπωση, αλλά πως θα νιώθατε αν υπήρχε μια κάμερα παντού εκεί έξω;

Η startup Placemeter προσπαθεί να εγκαταστήσει κάμερες σε ολόκληρη την Νέα Υόρκη. Η εταιρεία προσφέρει 50 δολάρια σε κάθε πολίτη που θα τοποθετήσει μια κάμερα στο παράθυρο του σπιτιού του που κοιτάει προς τον δρόμο, με σκοπό να καταγράψει την κίνηση στον δρόμο, τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τους ανθρώπους.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2012 από τον Alex Winter (CEO) και Florent Peyre (COO) και σκοπός είναι να ενημερώνεται το κοινό σχετικά με το τι γίνεται σε μια περιοχή κάποια συγκεκριμένη στιγμή, για παράδειγμα πόση κίνηση έχουν οι δρόμοι ή αν υπάρχει ελεύθερο τραπέζι στην αγαπημένη σας καφετέρια.

Η διαδικασία είναι απλή. Δεν χρειάζεται ούτε κάποιος περίπλοκος μηχανισμός, ούτε γνώσεις πληροφορικής. Αρκεί ένα παλιό κινητό Android, iPhone ή iPod Touch με κάμερα και μια βάση, ενώ για εκείνους που δεν διαθέτουν τέτοια συσκευή η εταιρεία τους παρέχει μια με την προϋπόθεση πως δε θα πάρουν τα χρήματα ενός μήνα.

Μόλις τοποθετηθεί η κάμερα, συνδέεται με το Placemeter το οποίο «φιλτράρει» τις φωτογραφίες και τα δεδομένα στο σύστημα του. Από εκεί και έπειτα οι αλγόριθμοι της εφαρμογής μπορούν να ξεχωρίσουν ποιες από τις εικόνες πρόκειται για πεζούς, για αυτοκίνητα και ποιες για μαγαζιά.

Οι εικόνες των ανθρώπων «απορρίπτονται» από το σύστημα αφού σκοπός δεν είναι η παρακολούθηση των ατόμων που περπατούν αμέριμνοι και όπως τονίζει ο υπεύθυνος της εταιρείας το πρόγραμμα «Meter» δε θα χρησιμοποιήσει ποτέ στοιχεία (ούτε εικόνες, ούτε βίντεο) πεζών.

Επίσης, έγινε σαφές πως δεν θα χρησιμοποιηθούν στοιχεία και εικόνες από τα σπίτια γειτόνων. Έχουμε κάποιες αμφιβολίες παρ’ όλα αυτά…

Διαβάστε ακόμα:

«Μαύρα σύννεφα» πάνω από τις υπηρεσίες cloud;

Απλοί τρόποι προστασίας από τους χάκερ