Μιχαήλ Στασινόπουλος: Η μεταποίηση έχει ανάγκη από ενεργειακή ασφάλεια

Μιχαήλ Στασινόπουλος: Η μεταποίηση έχει ανάγκη από ενεργειακή ασφάλεια
Ο πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ μιλά με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, για το κρίσιμο ζήτημα της εγχώριας παραγωγής, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Το μεγάλο ζήτημα της μεταποίησης στην Ελλάδα αποτέλεσε αντικείμενο της συζήτησης μεταξύ του προέδρου της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Μιχαήλ Στασινόπουλου, με την brand manager του Fortune Greece, Αναστασία Παρετζόγλου, στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών.

Ο κ. Στασινόπουλος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην εποχή των πρώτων Βιομηχανικών Επαναστάσεων, διαπιστώνοντας ότι εκείνες οι χώρες που τις ασπάστηκαν, είδαν το βιοτικό τους επίπεδο να ανεβαίνει. “Αυτό δεν έχει αλλάξει και τώρα. Είναι προφανές πως όταν μια οικονομία θέλει να έχει καλύτερο βιοτικό επίπεδο, θα πρέπει να διαθέτει παραγωγική βάση. Η παραγωγή είναι κομβική οικονομική δραστηριότητα που συνδέει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας και αποτελεί συνδετικό κρίκο με το διεθνές γίγνεσθαι”, διαπίστωσε.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έλλειψη ενός ισχυρού τομέα μεταποίησης ως έναν αρνητικό παράγοντα για τον στόχο επίτευξης μια επαρκούς εισοδηματικής βάσης σε μια κοινωνία. Δεν μπήκε, μάλιστα, στη διαδικασία να συγκρίνει τη μεταποίηση με τον τουρισμό, χαρακτηρίζοντάς τη ως έναν οικονομικό παράγοντα πολύ χαμηλότερου ρίσκου. Μιλώντας, όμως, για την πορεία της μεταποίησης παραδέχτηκε ότι η Ελλάδα είναι “λαβωμένη”. “Η βιομηχανία δεν αναπτύχθηκε φυσιολογικά. Υπήρξε μια πολύ σοβαρή μετάπτωση τη δεκαετία του 1980. Η Ελλάδα επέδειξε μια μοναδική καμπύλη πτώσης. Από τα τέλη του 1990 υπήρξε ενδιαφέρον, αλλά η αφετηρία ήταν πολύ κακή σε σχέση με τον διεθνή ανταγωνισμό”.

Ο κ. Στασινόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στην παραδοχή ότι η ελληνική μεταποίηση άντεξε στην περίοδο της κρίσης, δείχνοντας μάλιστα τις δυνατότητές της. “Όποιος αναλύσει του αριθμούς θα δει ότι η αύξηση της μεταποίησης θα βοηθήσει στην ανάκαμψη από περιόδους κρίσης. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες στην Ελλάδα είναι έτοιμες να βοηθήσουν την ελληνική οικονομία”, υπογράμμισε.

Για τον κλάδο, η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα αποτελεί η ψηφιακή μετάβαση, σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ. “Η ελληνική μεταποίηση καλείται να προσαρμοστεί σε ένα νέο μοντέλο και πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχει συνειδητοποιήσει πώς όλη η αγορά λειτουργεί πλέον με κριτήρια ESG”.

Στο ερώτημα για το εάν διαπιστώνει αλλαγή κουλτούρας όσον αφορά την επιχειρηματική ηγεσία στην Ελλάδα, ο κ. Στασινόπουλος σχολίασε πως οι επιτυχημένες εταιρείες είναι εκείνες που διατηρούν πάνω από όλα ανθρώπινες σχέσεις στο εσωτερικό τους. Σημείωσε, δε, ότι η κουλτούρα σε μια εταιρεία μπορεί να ενισχυθεί από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας επιχειρηματίας.

Καταλήγοντας, ο επικεφαλής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ εξέφρασε την αντίδρασή του αναφορικά με τα αντακλαστικά της πολιτείας απέναντι στη ραγδαία αύξηση τιμών ενέργειας, λέγοντας, μάλιστα, ότι εάν δεν υπάρχει σε αυτό το σημείο μια στοχευμένη παρέμβαση για την προστασία της παραγωγής, τότε δεν θα υπάρχει ασφάλεια.

Παρακολουθήστε την 7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της ΕΕΝΕ, powered by Fortune Greece εδώ.