Μιχάλης Τσαούτος: Από την Apple στους χυμούς

Μιχάλης Τσαούτος: Από την Apple στους χυμούς

Η πτώση της βιομηχανίας των media τον έφερε στο τιμόνι της ΕΨΑ.

ΤΙ ΕΚΑΝΕ: Δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε θέματα τεχνολογίας, επικεφαλής ειδικών εντύπων και διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης

TI KANEI: Γενικός διευθυντής της ΕΨΑ Α.Ε.

Το 2011 –Εν μεσω κρίσης– και μετά από δεκαπέντε χρόνια καριέρας στα ΜΜΕ, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης ως επικεφαλής συναφών εταιρειών του χώρου, ο Μιχάλης Τσαούτος επιστρέφει επαγγελματικά στην οικογενειακή επιχείρηση, τη βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών ΕΨΑ, την οποία είχε «εγκαταλείψει» προς χάριν των εκδόσεων.

Αφορμή για την αρχική απομάκρυνση από το Βόλο και την οικογενειακή επιχείρηση στάθηκε η μεγάλη του αγάπη για την τεχνολογία. «Ο “έρωταςˮ μου για την Apple και τις εφαρμογές της φούντωνε όσο μεγάλωνε και η ίδια η Apple…» αναφέρει. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο ΕΜΠ και της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης του στη Μεγάλη Βρετανία, ο Μιχάλης Τσαούτος  συνεργαζόταν με διάφορα περιοδικά μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου (άλλο μεγάλο χόμπι του), ενώ λίγο αργότερα αφιερώθηκε στην τεχνολογία. Μετά τις σπουδές επιστρέφει στο Βόλο και, όντας ήδη τρία χρόνια εργαζόμενος στην ΕΨΑ, δέχεται το 1999 τη μεγάλη πρόταση μόνιμης συνεργασίας με τεχνολογικά περιοδικά. Αποφασίζει να αφήσει τη «φωλιά» του και να κατέβει στην Αθήνα, μαζί με τη «νεαρή» τότε οικογένειά του. Υπήρξε μια επιλογή που τον δικαίωσε, αφού σύντομα βρέθηκε βασικός συνεργάτης και επικεφαλής γνωστών περιοδικών και ιστοσελίδων του χώρου, όπως για παράδειγμα το in.gr.

Διαβάστε ακόμη: Ο «μαχητής του δρόμου» που έφτασε μέχρι την Μαγαδασκάρη

Προ διετίας ωστόσο αποφασίζει την επιστροφή του στην ΕΨΑ. Ήταν η επιλογή αυτή μια λύση ανάγκης; «Προφανώς, μετά το κλείσιμο διαφόρων επιχειρήσεων και της γενικευμένης κρίσης στο χώρο των media, τέθηκε το ερώτημα της επαγγελματικής μου συνέχειας» αναφέρει. «Όμως, δεν μπορούσα να φανταστώ πόσο σωστό υπήρξε τελικά το timing της επιστροφής μου στην εταιρεία. Δύο χρόνια μετά, καταλαβαίνω πλέον ότι υπήρχε ανάγκη −τόσο προσωπική όσο και για την ίδια την ΕΨΑ− να επανενταχθώ».

Η πόρτα ήταν ασφαλώς ανοιχτή, ωστόσο η συγκυρία της κρίσης απαιτούσε προσπάθεια, αναδιοργάνωση και βελτιώσεις σε όλο το φάσμα λειτουργίας της οικογενειακής επιχείρησης. «Η εμπειρία μου στη δημοσιογραφία αλλά και στη διαχείριση των αντίστοιχων εταιρειών ήταν πολύτιμη. Αυτό ωστόσο που συνειδητοποίησα, επιστρέφοντας εντός της διοίκησης της ΕΨΑ, ήταν πως η καθημερινή επιχειρηματική πρακτική δεν περιγράφεται στα βιβλία».

Σήμερα, η ΕΨΑ συνδιοικείται από την αδελφή του αλλά και τον πατέρα του και στοχεύει σε ανάπτυξη εντός και εκτός Ελλάδας. Το 2012 κατάφερε αύξηση κύκλου εργασιών 30%, η οποία υποστηρίχτηκε τόσο από την προσθήκη νέων προϊόντων (βιολογικά αναψυκτικά, Λεμονάδα, Cola Light με στέβια) όσο και από την απόδοση των παραδοσιακών προϊόντων της. Για το 2013 προσβλέπει σε αντίστοιχη αύξηση πωλήσεων και διεύρυνση των εξαγωγών από το 5% του σημερινού τζίρου σε 10%-15% την προσεχή τριετία.

Τι πιστεύει σήμερα για την ΕΨΑ
«Η συμμετοχή μου στη διοίκηση έφερε αλλαγές στις δομές λειτουργίας, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην καθημερινή δουλειά».

…για τη φύση της δουλειάς
«Σε μια μικρή επιχείρηση οφείλεις να παίζεις πολλούς ρόλους και να αναλαμβάνεις ευθύνες. Από τη διαχείριση των οικονομικών και των επενδύσεων, μέχρι να κουβαλάς κιβώτια…».

…για τη δημοσιογραφία
«Το γράψιμο μου λείπει. Εκνευρίζομαι, που πλέον χρειάζομαι τριπλάσιο χρόνο να γράψω ένα κείμενο…».

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα

И мне бы очень не хотелось переплачивать за микрозайм на карту именно сейчас, так как очень жаль денег.