Microsoft Build 2021: Η υβριδική εργασία, οι σύγχρονες εφαρμογές Windows και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Microsoft Build 2021: Η υβριδική εργασία, οι σύγχρονες εφαρμογές Windows και όλα όσα πρέπει να ξέρετε
H φετινή εικονική εμπειρία της εκδήλωσης Build επέτρεψε στους προγραμματιστές σε όλο τον κόσμο να γνωρίσουν τη Microsoft και τους ανθρώπους πίσω από τα προϊόντα της αποκτώντας έτσι τις δεξιότητες που χρειάζονται για την γρήγορη επίλυση προβλημάτων, τη συνεργασία και την καινοτομία.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η φετινή Build, στο San Francisco καθώς ο πρωταρχικός στόχος της ήταν να ενημερωθούν οι πελάτες της Microsoft για το πώς μπορούν να αυξήσουν το Developer Velocity τους, μιας και ο σκοπός είναι να ενδυναμωθεί η γνώση του κάθε προγραμματιστή ώστε να δημιουργεί εφαρμογές και λύσεις με τα ολοκληρωμένα εργαλεία της Microsoft.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Microsoft έκανε κάποιες σημαντικές ανακοινώσεις με βάση τους τρεις βασικούς πυλώνες του Developer Velocity framework:

  • Build productively: H τελευταία ενημέρωση του Visual Studio 2019 είναι διαθέσιμη και η Microsoft κυκλοφόρησε το Visual Studio 2022. Για το Microsoft Teams η εταιρεία ανακοίνωσε νέες δυνατότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι προγραμματιστές για να δημιουργήσουν καινοτόμα σενάρια και να επεκτείνουν τις συσκέψεις του Teams μιας και η βελτιωμένη Microsoft Teams toolkits απλοποιεί την ανάπτυξη εφαρμογών εντός του Teams. Επιπλέον, η Microsoft ανακοίνωσε επίσης νέες εφαρμογές εντός των εργαλείων των Windows για developers ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα των πελατών της.
  • Scale your innovation: Οι τελευταίες καινοτομίες Azure Applied AI της Microsoft επιτρέπουν στους προγραμματιστές να εκσυγχρονίσουν υπάρχουσες εφαρμογές καθώς και να δημιουργούν εφαρμογές που είναι εγγενείς cloud εφαρμογές. H Microsoft διευκολύνει τον εκσυγχρονισμό εταιρικών εφαρμογών Java στο Azure με το Microsoft Build of OpenJDK. Επιπλέον ανακοινώθηκε η δυνατότητα προεπισκόπησης για υπηρεσίες εφαρμογών Azure που μπορούν να τρέχουν σε Kubernetes και Azure Arc. Αυτό επιτρέπει στους πελάτες να εκτελούν τις αγαπημένες τους υπηρεσίες εφαρμογών Azure οπουδήποτε, στο edge και σε άλλες εφαρμογές cloud όπως το AWS ή το Google. Κάθε cluster σύμπλεγμα Kubernetes που συνδέεται μέσω του Azure Arc είναι πλέον ένας υποστηριζόμενος στόχος ανάπτυξης για τις υπηρεσίες εφαρμογών του Azure. Οι νέες επεκτάσεις ξεκλειδώνουν ταυτόχρονα περαιτέρω τη δύναμη του Visual Studio και της πλατφόρμας Power. Επιπλέον, έρχεται μια διαισθητική εμπειρία κατασκευαστή υποβοηθούμενη από AI στο Power Fx που υποστηρίζεται από το GPT-3 AI, το μεγαλύτερο μοντέλο φυσικής γλώσσας στον κόσμο.

Η Microsoft δημιουργεί την επόμενη γενιά συνεργατικών εφαρμογών για υβριδική εργασία

Μια νέα ανακοίνωση αφορά το πώς οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν την επόμενη γενιά συνεργατικών εφαρμογών για υβριδική εργασία. Στην ουσία, η Microsoft καλύπτει την άνοδο μιας νέας κατηγορίας εφαρμογών που ονομάζεται “συνεργατικές εφαρμογές” (collaborative apps) που δημιουργήθηκε για τον υβριδικό χώρο εργασίας – με επίκεντρο τη συνεργασία έναντι της ατομικής παραγωγικότητας και παρέχει την ευελιξία να εργάζεται οποιασδήποτε από οπουδήποτε, με οποιονδήποτε και οποτεδήποτε.

  • Η Microsoft δίνει τη δυνατότητα πια στους πελάτες της να δημιουργούν συνεργατικές εφαρμογές μέσω του Microsoft Teams

Στην ουσία αναδεικνύονται νέες δυνατότητες για API συσκέψεις, API πολυμέσα και extensibility mode που ενισχύουν την ανάπτυξη καλύτερων εμπειριών συσκέψεων. Όμως, η συνεργασία δεν περιορίζεται μόνο στο Teams μιας και μοιράζεται ο τρόπος με τον οποίο οι προγραμματιστές μπορούν να δημιουργήσουν  στοιχεία Fluid στα μηνύματα του Teams και  επεκτάσεις μηνυμάτων εντός του Teams και στην Web εφαρμογή του Outlook. Επίσης, η Microsoft διευκολύνει τους διαχειριστές και τους χρήστες στην αγορά εφαρμογών απευθείας από το Teams καθώς έχει βελτιώσει το Teams Toolkit για Visual Studio / Visual Studio Code και Developer Portal για να κάνει ακόμη πιο εύκολη τη δημιουργία, τη διαμόρφωση και τη διαχείριση εφαρμογών. Τέλος, από σήμερα, κυκλοφορεί η ιδιωτική προεπισκόπηση των στοιχείων Fluid στη συνομιλία του Teams και επεκτείνεται η κυκλοφορία τους επόμενους μήνες σε περισσότερους πελάτες.

  • Παροχή εμπειριών με επίκεντρο τα δεδομένα, την ευφυΐα και την ασφάλεια με το Microsoft Graph

Το Microsoft Graph είναι μια πλούσια πηγή δεδομένων που επικεντρώνεται στα άτομα μιας εταιρείας εμπλουτίζοντας εμπειρίες σε εφαρμογές και συσκευές, όπως Universal Actions for Adaptive Cards. Περισσότερο από ποτέ, το Microsoft Graph είναι ένα σημείο σύνδεσης που επιτρέπει σε λύσεις τρίτων να συμμετέχουν σε εμπειρίες μέσω του Graph Connectors που επιτρέπουν την αναζήτηση, το eDiscovery και άλλα. Ο πλούτος και η κλίμακα των συνόλων δεδομένων στο Microsoft Graph επιτρέπει να αναπτυχθούν λύσεις που υποστηρίζονται από AI / ML για να μετατραπεί η συνεργασία, όπως η Viva Connections μέσω του SharePoint Framework (SPFx) και του Microsoft Graph Data Connect.

  • Η Microsoft δημιουργεί σύγχρονες εφαρμογές Windows που λειτουργούν απρόσκοπτα σε οποιοδήποτε σημείο

Με τη μετάβαση στην απομακρυσμένη και τώρα υβριδική εργασία – ο υπολογιστής είναι πλέον απαραίτητος. Οι προγραμματιστές μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ενοποιημένο σύνολο API και εργαλείων που χρησιμοποιούνται με συνεπή τρόπο για τη δημιουργία σύγχρονων εφαρμογών με την πιο πρόσφατη επανάληψη της προεπισκόπησης Project Reunion 0.8, για να δημιουργούν απρόσκοπτα σημεία στα τερματικά πελατών και cloud με βασικές ενημερώσεις, όπως η υποστήριξη χαμηλού επιπέδου για την έκδοση Windows 10 1809, .NET 5 support, WinUI 3 and WebView 2 support. Οι προγραμματιστές μπορούν επίσης να λάβουν υποστήριξη εφαρμογών GUI στο Υποσύστημα Windows για Linux (WSL), έτσι ώστε όλα τα εργαλεία και οι ροές εργασίας να είναι εύκολα διαθέσιμα. Το Windows Terminal μπορεί πλέον να οριστεί ως ο προεπιλεγμένος εξομοιωτής τερματικού – επιτρέποντας σε όλες τις εφαρμογές γραμμής εντολών να ξεκινήσουν μέσω αυτού.

Άλλες σημαντικές ανακοινώσεις:

  • Η Πλατφόρμα Power Platform είναι ο καλύτερος τρόπος να δημιουργούν συγχωνευμένες ομάδες εφαρμογές, αυτοματισμούς και bot για να υποστηρίξουν εταιρείες που θέλουν να προσφέρουν λύσεις γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά. Η Command line interface (CLI) για το Power Platform επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ πολιτών και επαγγελματιών προγραμματιστών με τη διαχείριση αρχείων και συσκευασίας πηγαίου κώδικα. Οι ενσωματώσεις Native Power Platform Visual Studio και Visual Studio Code δίνουν τη δυνατότητα στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα εργαλεία της επιλογής τους. Παράλληλα, ο επιταχυντής διαχείρισης κύκλου ζωής εφαρμογών (ALM) για το Power Platform επιτρέπει στους προγραμματιστές με απρόσκοπτη δυνατότητα επέκτασης σε Power Platform, GitHub και Azure. Αυτές οι νέες δυνατότητες θα βοηθήσουν τους προγραμματιστές να συμμετέχουν εύκολα σε συγχωνευμένες ομάδες και να φέρουν αξία στις εταιρείες τους σε χρόνο ρεκόρ.
  • Μια άλλη καινοτομία που ανακοίνωσε η Microsoft στα πλαίσια της Build καλύπτει τον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες μπορούν να δημιουργήσουν εφαρμογές cloud με δικό τους τρόπο και να τις ενεργοποιήσουν οπουδήποτε. Στην ουσία θα μπορούν να μετακινούνται γρήγορα με τις υπηρεσίες της ετοιμοπαράδοτης εφαρμογής από Azure, που είναι διαθέσιμες σήμερα οπουδήποτε στο Kubernetes με το Azure Arc.

Τέλος, έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο οι πελάτες μπορούν να επιταχύνουν την καινοτομία στην εταιρεία τους, παρέχοντας νέες έξυπνες εμπειρίες εφαρμογών cloud με δεδομένα Azure και AI.