Microsoft: Έκλεισε τη μεγαλύτερη «πράσινη» συμφωνία στην ιστορία της τεχνολογίας

Microsoft: Έκλεισε τη μεγαλύτερη «πράσινη» συμφωνία στην ιστορία της τεχνολογίας
Photo:

Το κέντρο δεδομένων της Microsoft στο Γουαϊόμινγκ θα λάβει μια ώθηση καθαρής ενέργειας.

του Μπαρμπ Ντάροου

Η Microsoft ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι έκλεισε τη μεγαλύτερη συμφωνία αγοράς ηλεκτρισμού από ανανεώσιμες πηγές (αιολική ενέργεια) στην ιστορία της, για να τροφοδοτήσει με ενέργεια τα τεράστια κέντρα δεδομένων της στις ΗΠΑ.

Τα δύο νέα συμβόλαια που υπέγραψε αφορούν την αγορά 237 μεγαβάτ, φέρνοντας έτσι το συνολικό δυναμικό αιολικής ενέργειας της Microsoft στις Ηνωμένες Πολιτείες σε πάνω από 500 μεγαβάτ, όπως δήλωσε η ίδια η εταιρεία.

Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία με τον ασφαλιστικό οργανισμό Allianz Risk Transfer για την αγορά ενέργειας από τη μονάδα Bloom Wind στο Κάνσας. Η συμφωνία επιτυγχάνει σταθεροποίηση του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία μακροπρόθεσμα.

Επίσης, η Microsoft υπέγραψε μακροχρόνια συμφωνία και με την Black Hills Energy για την αγορά «πιστοποιητικών» ενέργειας 59 μεγαβάτ που σχετίζονται με δύο μονάδες αιολικής ενέργειας κοντά στο κέντρο δεδομένων της εταιρείας στο Τσεγιέν του Γουαϊόμινγκ.

Η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που θα προκύψει από τις δύο αυτές συμφωνίες θα επαρκεί για την τροφοδοσία των εγκαταστάσεων της Microsoft στο Τσεγιέν.

Το cloud computing βασίζεται σε κέντρα δεδομένων που είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Γι’ αυτό και εταιρείες όπως η Facebook, η Amazon, η Google, η Salesforce και η Microsoft επιζητούν να βρίσκουν – και να διαφημίζουν ότι χρησιμοποιούν – ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πριn μερικές εβδομάδες, η Amazon Web Services ανακοίνωσε σχέδια για μια αιολική φάρμα 189 μεγαβάτ στο Οχάιο, η οποία αναμένεται να ενταχθεί στο δίκτυο τον Δεκέμβριο του 2017.

«Οι συμφωνίες αυτές συνιστούν πρόοδο προς τον στόχο βελτίωσης του ενεργειακού μίγματος στα κέντρα δεδομένων μας» δήλωσε ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ.