Microsoft Envision: Πώς αναβαθμίζεται η Ελλάδα μέσα από το ταξίδι της ψηφιακής μετάβασης

Microsoft Envision: Πώς αναβαθμίζεται η Ελλάδα μέσα από το ταξίδι της ψηφιακής μετάβασης
Στις 29 Μαίου θα παρουσιαστούν οι προκλήσεις και οι αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή.

Οραματιζόμενη ένα μέλλον που είναι ψηφιακό και που θέτει την Ελλάδα στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων, η Microsoft, μέσω του Microsoft Envision – μια σειρά ψηφιακών εκδηλώσεων που τρέχει σε παγκόσμιο επίπεδο- αποκαλύπτει στις 29 Μαϊου στο Ωδείο Αθηνών τις ιδέες και παρουσιάζει τις τάσεις που διαμορφώνουν το ταξίδι ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.

Πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, στελέχη επιχειρήσεων και θεσμικοί, μέσα από οξυδερκείς συζητήσεις δίνουν τροφή για σκέψη αναφορικά με το πώς η πρόσφατη ψηφιακή επιτάχυνση, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, δημιούργησε νέες προοπτικές και άνοιξε νέα ψηφιακά μονοπάτια που η χώρα πρέπει να εξερευνήσει περαιτέρω, προκειμένου να αξιοποιήσει πλήρως τις αναπτυξιακές της δυνατότητες. Στους φετινούς ομιλητές ξεχωρίζουν ανάμεσα σε όλους ο Mark Chaban, General Manager, Customer Success & Innovation της Μicrosoft, ενώ θα δώσουν το «παρών» ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πρώτες στην Ευρώπη που έχει υιοθετήσει της χρήση τεχνολογιών AI και με τη βοήθεια της Microsoft. Συγκεκριμένα το Open AI Bot στην Ελλάδα μέσω τεχνολογίας Azure Open AI δημιουργήθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών. Με τη βοήθεια του mAIgov, ο πολίτης μπορεί να καθοδηγηθεί σε περισσότερες από 5.000 διαδικασίες της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ το ChatBot παρέχει ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, πολιτικών και διαδικασιών. Έτσι οι πολίτες έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες που χρειάζονται χωρίς να περιηγούνται σε πολύπλοκους ιστότοπους ή να επικοινωνούν με πολλά γραφεία. Το mAIgov ChatBot είναι το πρώτο και το πιο κρίσιμο βήμα για την αναπαραγωγή της λύσης σε άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα (π.χ. υπουργείο Υγείας).

Ακόμη στο Microsoft Envision, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθούν οι επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων πολιτών και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν τον τρόπο λειτουργίας επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Επί τάπητος θα τεθούν η κυβερνοασφάλεια, η βιωσιμότητα και η τεχνητή νοημοσύνη, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο συστατικό για ευημερία σε βάθος χρόνου και διαρκή εξέλιξη.

«Στο Microsoft Envision, ξεκλειδώνουμε τις πόρτες της καινοτομίας, προσκαλώντας επιχειρήσεις από όλους τους τομείς, κάθε μεγέθους και ωριμότητας να αξιοποιήσουν τη μετασχηματιστική δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε στο χρονικό σημείο που η νέα αυτή τεχνολογία ξεκινάει να ασκεί εξαιρετική επίδραση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας, δίνοντας την ευκαιρία να διαμορφώσουμε όχι μόνο το μέλλον των οργανισμών μας αλλά και το μέλλον του κόσμου δίνοντας λύσεις σε αμέτρητα σενάρια, από τα πιο απλά στα πιο πολύπλοκα προβλήματα ή ακόμα και στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως ανθρωπότητα όπως η κλιματική αλλαγή και οι φυσικές καταστροφές» τονίζει στο Fortune η Kristina Tihkonova, General Manager Southeast Europe της Microsoft, προσθέτοντας πως έχει αλλάξει άρδην ο τρόπος που ζούμε, που δουλεύουμε, που σκεφτόμαστε και το ερώτημα πλέον είναι κατά πόσο έτοιμοι είμαστε να συμπλεύσουμε με αυτή την αλλαγή, χωρίς να μείνει κανείς πίσω.

Σε δηλώσεις της στο Fortune Greece, η Γιάννα Ανδρονοπούλου, Γενική Διευθύντρια Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας της Microsoft ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη ξεπερνά τα όρια—είτε μιλάμε για μια νεοσύστατη επιχείρηση είτε για μια ήδη καθιερωμένη, για δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, από τον τομέα της ενέργειας έως την υγεία.

«Καθώς μεταβαίνουμε από τη χρονιά των ανακοινώσεων στη χρονιά της δράσης στο ευρύ τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης, η ανάγκη να υιοθετήσουμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά την τεχνητή νοημοσύνη εντείνεται. Το Envision μας ωθεί προς τα εμπρός, παροτρύνοντας όλους μας να υπερβούμε τις ρητορικές και να αγκαλιάσουμε τις δυνατότητες που προσφέρονται με πρακτικό τρόπο. Ο χρόνος να κάνουμε την τεχνητή νοημοσύνη πραγματικότητα είναι τώρα» αναφέρει.

Η εκδήλωση ξεκινά στις 10 π.μ. και ολοκληρώνεται στις 19:00 μ.μ. και οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την εφαρμογή του ΑΙ σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και οι κατασκευές, στο πώς περνάμε από τους αλγορίθμους στην βελτιστοποίηση της εμπειρίας του πελάτη, ενώ, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν και τρία θεματικά πάνελ.

Το πρώτο θα εστιάσει στην επόμενη μέρα και στις προκλήσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί ο εγχώριος επιχειρηματικός ιστός, ο οποίος καλείται να αναπτύξει ταχύτητα στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις παρόμοια με αυτή που υιοθέτησε κατά την περίοδο της πανδημίας. Το δεύτερο θα δώσει έμφαση στο κομμάτι της ψηφιακής ασφάλειας, μιας και οι πρόσφατες εκτεταμένες παραβιάσεις στον κυβερνοχώρο έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ψηφιακή ανάπτυξη και έχουν αναγάγει το cybersecurity σε βασικό συστατικό του business plan επιχειρήσεων και κοινωνιών.

Τέλος, καθίσταται σαφές πως η βιωσιμότητα δεν είναι απλώς μια μεγάλη τάση, ένα επικοινωνιακό αφήγημα για την βελτίωση της δημόσιας εικόνας ενός brand, αλλά συνιστά μια αναγκαιότητα, ένα σύγχρονο παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που δεν συμβαίνει σε βάρος του περιβάλλοντος, ούτε υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Οι επιχειρήσεις καλούνται να αντιμετωπίσουν μια επείγουσα διπλή επιταγή: να κάνουν την ίδια την τεχνολογία πιο βιώσιμη αλλά και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να γίνουν πιο βιώσιμες.

To Μicrosoft Envision πραγματοποιείται με τη στήριξη των Accenture, EY, OTE, PwC, Vodafone και των Bluestream, Logicom, Officeline, Performance, Real Consulting, Ubitech και Uni Systems.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ