Microsoft for Startups: Ενισχύοντας την εξωστρέφεια- Η περίπτωση της Welcome Pickups

Microsoft for Startups: Ενισχύοντας την εξωστρέφεια- Η περίπτωση της Welcome Pickups
Η Σουζάνα Θεοδωρίδου, Startup Program Manager για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας, και ο Αλέξανδρος Τρίμης, Co-founder & CEO της Welcome Pickups μάς μιλούν σχετικά με το πρόγραμμα Microsoft for Startups, την ελληνική start up κοινότητα και τα μελλοντικά τους σχέδια.

Το πρόγραμμα Microsoft for Startups, αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της Microsoft να συνεργάζεται με νεοφυείς επιχειρήσεις, παρέχοντας εξειδίκευση και υποστήριξη σε μια ποικιλία τεχνικών και επιχειρηματικών προκλήσεων. Οι νεοφυείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε B2B enterprise τομέα, έχουν αναπτύξει τεχνολογία υψηλών προδιαγραφών, και έχουν ως άμεσο στόχο τη διεθνή επέκταση, θα βρουν στο Πρόγραμμα Microsoft for Startups τον πολυτιμότερο σύμμαχό τους σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι επιχειρηματικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Σουζάνα Θεοδωρίδου, Startup Program Manager για τη Microsoft Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας, και ο Αλέξανδρος Τρίμης, Co-founder & CEO της Welcome Pickups μάς μιλούν σχετικά με το πρόγραμμα Microsoft for Startups.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα Microsoft for Startups, σε ποιους απευθύνεται και με ποιους τρόπους υποστηρίζει σήμερα τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις;

Οι εταιρίες που εντάσσονται στο πρόγραμμα απολαμβάνουν για δύο χρόνια ένα ευρύ φάσμα τεχνολογικών υπηρεσιών και παροχών. Συγκεκριμένα, κερδίζουν μέχρι και 120.000 δολάρια δωρεάν Azure Credits, GitHuΒ enterprise, licenses για PowerBi, Dynamics 365, Office 365 με το Teams να συμπεριλαμβάνεται. Ακόμα, για όσες ομάδες το χρειάζονται, έχουν πρόσβαση σε 1:1 με έμπειρους cloud architects για να σχεδιάσουν μαζί τη μετάβασή τους σε τεχνολογίες της Microsoft, αλλά και upskilling trainings για όλη την ομάδα των προγραμματιστών.

Πέρα όμως τον προϊοντικών παροχών, η μεγάλη αξία του προγράμματος Microsoft For Startups βρίσκεται στην υποστήριξη για την ανάπτυξη της επιχείρησης μέσω κοινών δράσεων, τόσο στο marketing αλλά κυρίως με το να σε συστήνει η ίδια η Microsoft στο παγκόσμιο δίκτυο πελατών και συνεργατών της. Ειδικά για τις ελληνικές startups αυτό μπορεί να φέρει γρήγορη ανάπτυξη και παγκόσμια επιτυχία.

Ποιο είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που βγαίνει από την ελληνική start up κοινότητα;

Η ελληνική startup κοινότητα αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια. Ακούμε όλο και πιο συχνά για εντυπωσιακά exits ή και μεγάλες επενδύσεις. Παρατηρείται ότι ο κόσμος που εγκατέλειψε την Ελλάδα στην περίοδο της έντονης κρίσης, επιστρέφει ξανά στην χώρα μας, καθώς οι startups προσφέρουν ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών με αυτά του εξωτερικού και ευκαιρίες εξέλιξης. Τέλος, αυτό που σίγουρα είναι εντυπωσιακό και μας κάνει αρκετά χαρούμενους είναι ότι παρά τις δυσκολίες και την οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, το μεγαλύτερο ποσοστό των startups γρήγορα προσαρμόζονται, επιβιώνουν και συχνά συνεχίζουν να μεγαλώνουν. Αυτοί οι νέοι επιχειρηματίες ξέρουν να κυβερνούν ένα καράβι σε άγνωστα νερά, και αυτή είναι το superpower των startup founders!

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο όφελος που δημιουργούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις για την ελληνική οικονομία και κοινωνία;

Το ότι φέρνουν μια ουσιαστική αλλαγή. Μία αλλαγή που χαρακτηρίζεται από τις ψηφιακές τεχνολογίες και έχει επίδραση τόσο στην οικονομία, όσο και στην κοινωνία. Οι startuppers του σήμερα, με τις ιδέες, την επιμονή τους, τη σκληρή δουλειά και την υψηλή τους τεχνική εξειδίκευση, είναι οι άνθρωποι που θα συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Δεν είναι κάτι άπιαστο, ούτε ουτοπικό. Έχουμε πολλά παραδείγματα όπως αυτά της Εσθονίας, Πολωνίας, Πορτογαλίας, ακόμα και της Κύπρου, που με σωστά κίνητρα, χώρο για ανάπτυξη, οι startup έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην σταδιακή ανόρθωση της οικονομίας αυτών των χωρών.

Κυρία Θεοδωρίδου, ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει μια startup επιχείρηση για να μπει στο πρόγραμμα; Πώς ξεχώρισε η Welcome Pickups;

Το πρόγραμμα Microsoft For Startups απευθύνεται σε εταιρείες που προσφέρουν b2b tech solution, έχουν κάνει product market fit και ήδη βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Η Welcome Pickups είναι μία από τις καλύτερες startup στο κομμάτι του τουρισμού στην Ελλάδα. Έχοντας προσελκύσει επενδύσεις άνω των 6.000.000 ευρώ, και έχοντας παρουσία σε πάνω από 50 πόλεις παγκοσμίως, σίγουρα είναι μια εταιρεία που το Microsoft For Startups με μεγάλη χαρά ένταξε στο πρόγραμμά του, και ήδη μαζί σχεδιάζουμε ενδιαφέρουσες κινήσεις περεταίρω ανάπτυξης της εταιρείας. Φυσικά, η τεχνολογία και τεχνογνωσία που το πρόγραμμα παρέχει, βελτιώνουν την ήδη εντυπωσιακή τεχνολογική υποδομή της εταιρίας τόσο στο b2c, όσο και στο b2b που είναι και το δικό μας focus ως πρόγραμμα. Ο Αλέξανδρος Τρίμης και ο Σάββας Γεωργίου, οι δύο συνιδρυτές της Welcome Pickups, αποτελούν λαμπρά παραδείγματα γιατί κατέχουν τα κατάλληλα εφόδια, γνώσεις και πάθος για αυτό που κάνουν. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που η πρώτη μας εταιρεία στην Ελλάδα είναι η Welcome Pickups, δεν έχω αμφιβολία ότι η συνεργασία μας θα φέρει πολύ σύντομα θετικά αποτελέσματα.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα που έμαθες έχοντας υπάρξει startupper; Τι θα έλεγες στους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση;

Για εμένα, το ταξίδι μου στον κόσμο των startup ήταν κάτι σαν ένα μεγάλο MBA. Θα έλεγα πως το σημαντικότερο συμπέρασμα είναι ότι η επιχειρηματικότητα είναι για ανθρώπους που έχουν πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δεν είναι για όλους. Θέλει μεγάλη αντοχή στον φόβο, την αβεβαιότητα, τις συνεχόμενες εναλλαγές μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας. Ένας startup founder, ειδικά στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης, καλείται να διατελέσει πολλαπλούς ρόλους, από sales person μέχρι financial analyst, και από HR manager μέχρι και digital marketeer και συχνά απαιτείται να διαθέτει ο ίδιος τεχνικό background. Και όλα αυτά πρέπει να τα κάνει αρκετά επιτυχημένα για να καταφέρει να ξεπεράσει το κρίσιμο πρώτο στάδιο επιβίωσης. Από την άλλη, αν έπρεπε να πω ένα πράγμα μόνο σε όσους ξεκινούν τώρα, είναι να ξεκινήσουν μόνο αν είναι απόλυτα αποφασισμένοι να αφοσιωθούν σε αυτό, η επιτυχία στις startup δεν θα έρθει με μέτρια ενασχόληση και μέτριο πάθος. Θέλει να είσαι δοσμένος ή δοσμένη ολοκληρωτικά. Θέλει ομάδα. Και θέλει όλη η ομάδα να είναι προσηλωμένη 100% στον κοινό στόχο.

Η Welcome Pickups μετρά ήδη έξι χρόνια επιτυχούς πορείας στον κλάδο του τουρισμού. Πες μας λίγα λόγια για την ιστορία και το έργο της εταιρείας.

Η Welcome Pickups παρέχει την καλύτερη υπηρεσία μετακίνησης όταν ταξιδεύουμε. Καλύπτει τις αρχικές μεταφορές από αεροδρόμιο, λιμάνι και άλλα σημεία άφιξης, τις μεταφορές εντός και εκτός πόλης, καθώς και μεγαλύτερες διαδρομές για τουριστικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια διαμονής του ταξιδιώτη. Σκοπός της είναι να μεγιστοποιήσει την ταξιδιωτική μας εμπειρία χρησιμοποιώντας ειδικά εκπαιδευμένους οδηγούς που δρουν σαν ταξιδιωτικοί οδηγοί, και να κάνει όλη τη διαδικασία ταξιδιού εύκολη και απλή.

Το 2019 η εταιρεία εξυπηρέτησε 1 εκατομμύριο ταξιδιώτες σε πάνω από 30 χώρες με πάνω από 95% πεντάστερες κριτικές. Η πανδημία έβαλε προσωρινό φρένο στη πορεία ανάπτυξης για το 2020 και 2021, αλλά σκοπός της εταιρείας είναι η γρήγορη επαναφορά σε ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Ως πρωτοπόρος στον χώρο, σκοπός της Welcome Pickups είναι η εξάπλωση του δικτύου της σε όλο το κόσμο και η εγκαθίδρυση της ως τον βασικό παίκτη στο αντικείμενο της.

Ο τουρισμός είναι ένας κλάδος ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα αλλά και τη Welcome Pickups, που μάλιστα υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Πόσο επηρέασε την εταιρεία αυτή η κατάσταση; Ποιες ήταν οι δράσεις σας που σας κράτησαν όρθιους και ποια είναι τα «αντισώματα» που αναπτύξατε από αυτή την κρίση;

Ο διεθνής τουρισμός θεωρούμε ότι ήταν και ο κλάδος που επλήγη περισσότερο με την πανδημία καθότι καθήλωσε όλους μας στις πόλεις μας με λίγα μόνο τοπικά ταξίδια το 2020. Το ποσοστό της μείωσης ήταν τρομακτικά μεγάλο, και μάλιστα η όλη αλλαγή συνέβη μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Καταφέραμε να κρατηθούμε με γρήγορες εσωτερικές κινήσεις, τη στήριξη των επενδυτών μας, και τη χρήση διαθέσιμων κρατικών προγραμμάτων. Δυστυχώς μας στοίχησε ιδιαίτερα σε εργατικό δυναμικό και έκοψε την άκρως δυναμική πορεία που είχαμε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2020. Παράλληλα όμως, πέρα από το μοναδικό αυτό μάθημα διαχείρισης κρίσεων, μας έδωσε το χρονικό διάστημα να φτιάξουμε εσωτερικές διαδικασίες και βελτιώσεις στο τεχνολογικό μας προϊόν που λόγω της μεγάλης ανάπτυξης είχαν καθυστερήσει.

Η Welcome Pickups συμμετέχει στο Πρόγραμμα Microsoft for Startups. Πείτε μας για αυτήν την συνεργασία, τι σας ώθησε να κάνετε αίτηση, πώς είναι η πορεία σας και τι αναμένετε για το μέλλον;

Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτό το πρόγραμμα της Microsoft το οποίο και θεωρούμε και ως μια αναγνώριση για το έργο μας. Θεωρούμε πως η Microsoft προσφέρει θαυμάσια εργαλεία τα οποία μπορεί να είναι και πολύ χρήσιμα σε μια startup ή scaleup καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αναγκών. Όταν στοχεύεις σε μια διεθνή πορεία και καταξίωση, είναι σημαντικό να έχεις μαζί σου συνεργάτες σαν τη Microsoft, που με τα προϊόντα της κάνει την όλη αυτή πορεία πιο εύκολη και δυνατή. Αναμένουμε να συνεργαστούμε από κοντά το επόμενο διάστημα όσο βγαίνουμε από αυτή τη προσωρινή παύση της πανδημίας εξυπηρετώντας ακόμα περισσότερους ταξιδιώτες που επιστρέφουν με μεγαλύτερη από ποτέ διάθεση για ταξίδι και εξερεύνηση.