Microsoft: Ξεκινάει η «μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα»

Microsoft: Ξεκινάει η «μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα»
Στις ράγες μπαίνει η επένδυση της εταιρείας στα Σπάτα για την ανάπτυξη Data Center, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η ανάδοχη εταιρεία κατασκευής του κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft στα Σπάτα, όπως ανέφερε σήμερα η Γιάννα Ανδρονοπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, σε προγραμματισμένη ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους.

Αναφορικά με την έναρξη των εργασιών, η κυρία Ανδρονοπούλου δήλωσε υπερήφανη που η Microsoft άνοιξε τον δρόμο για επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι μετά από την απαραίτητη περίοδο ωρίμανσης, την έγκριση των σχετικών μελετών, την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και της άδειας για πρόδρομες εργασίες, η κατασκευή του DataCenter ξεκινάει άμεσα.

Εκτός από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με υψηλή προστιθέμενη αξία, η «μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει ποτέ εταιρεία τεχνολογίας στην Ελλάδα», όπως αναφέρει η Γιάννα Ανδρονοπούλου, θα «ξεκλειδώσει» νέες ευκαιρίες ανάπτυξης για οργανισμούς, ανθρώπους και επιχειρήσεις, δημιουργώντας αποτύπωμα σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως σημείωσε η Γιάννα Ανδρονοπούλου με τις υποδομές που αναπτύσσει η Microsoft στην Ελλάδα, η χώρα γίνεται η μοναδική στην ευρύτερη περιφέρεια που θα έχει ένα Microsoft Azure Data Center Region γύρω από το οποίο θα αναπτυχθεί ένα οικοσύστημα καινοτομίας με βασικά συστατικά τις τεχνολογικές πλατφόρμες αιχμής της Microsoft και το ταλέντο της χώρας, ενισχυμένο με νέες ψηφιακές δεξιότητες και δυνατότητες.

«Η δημιουργία του Microsoft DC θα δώσει σε επιχειρήσεις γρήγορη, οικονομική και ασφαλή πρόσβαση σε cloud υπηρεσίες αλλά και νέες δυνατότητες να αναπτύξουν τα δικά τους νέα ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες για πολίτες και καταναλωτές, δίνοντας νέα ώθηση στην ανάπτυξη, αλλά και στη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας» συμπλήρωσε σχετικά.

Για την τοπική κοινότητα των Σπάτων, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο, έχει δρομολογήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης: Στην εκπαίδευση, με τεχνολογική εκπαίδευση και projects που εμπλέκουν και τα έντεκα σχολεία της περιοχής, στην εργασία, με εκμάθηση ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της πόλης και στον πολιτισμό, όπου με τη συνδρομή τοπικών ερευνητών θα καταγράψει ψηφιακά ιστορίες που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομία των Σπάτων.

«Η συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σπουδαία πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους κατοίκους της και να προδιαγράψει ένα φιλόδοξο μέλλον επενδύοντας μέσω της εκπαίδευσης, στη νέα γενιά που φοιτά στα δέκα δημόσια σχολεία της περιοχής».

Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, κύριος Δημήτρης Μάρκου και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη.
Στην ενημερωτική εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδος, κύριος Δημήτρης Μάρκου και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, συνιδρύτρια του Istorima. Χαιρετισμό απηύθυνε η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Αττικής, κυρία Χριστίνα Κεφαλογιάννη.

Η κα. Ανδρονοπούλου αναφέρθηκε επίσης στην υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης και στις μεγάλες αλλαγές που φέρνει, στις οποίες η Microsoft ηγείται διεθνώς: από τον ίδιο τον τεχνολογικό τομέα μέχρι την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, την εργασία, την υγεία και τον μετασχηματισμό του κράτους και των επιχειρήσεων.

Έδωσε μεγάλη έμφαση στον τομέα της εκπαίδευσης και στον στόχο να γίνουν 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις μέχρι το 2025, μέσα από την πρωτοβουλία GRforGrowth. «Σε αυτό το πλαίσιο και σε συνεργασία με τον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα έχουμε ήδη εκπαιδεύσει σχεδόν 60,000 ανθρώπους σε νέες ψηφιακές δεξιότητες – και έχουμε πιστοποιήσει περισσότερους από 20.000 -, πλησιάζοντας όλο και περισσότερο τον στόχο που είχαμε θέσει, για 100.000 ψηφιακές εκπαιδεύσεις μέχρι το 2025. Η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας, δηλάδή «GRforGrowth 2.0 the AI era», συνεχίζει να δημοκρατικοποιεί τις ευκαιρίες πρόσβασης στην ψηφιακή εκπαίδευση – με το βλέμμα στραμμένο πλέον στην Τεχνητή Νοημοσύνη» σημείωσε.

Το «GRforGrowth 2.0 the AI era», θα εστιάσει σε τρεις κατευθύνσεις: Εκμάθηση, εργασία, καινοτομία, με δράσεις και συνεργασίες που θα συμβάλλουν στην ανάδυση ενός οικοσυστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στη:

-Στην προετοιμασία του εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση για γνώσεις τεχνητής νοημοσύνης και τεχνολογιών cloud αλλά και στην εισαγωγή της τεχνητή νοημοσύνη στο πρόγραμμα σπουδών σχολείων και πανεπιστήμιων.

-Στην στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε να αξιοποιήσουν τα οφέλη του AI, αλλά και στην εξειδικευμένη στήριξη των startups, μέσω του Founders’ Hub, στο πλαίσιο τον οποίου περισσότερες από 300 ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν ήδη λάβει δωρεάν, τεχνική υποστήριξη και καθοδήγηση. «Σε ότι αφορά της μεγάλες επιχειρήσεις καταφέραμε, ήδη, να έχουμε 9 μεγάλους πελάτες (ανάμεσα σε 600 παγκοσμίως) στο πρόγραμμα «Early Copilot Access» ώστε να τις βοηθήσουμε να δουν στην πράξη πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ωφελήσει την επιχείρησή τους» ανέφερε η κα. Ανδρονοπούλου.

-Στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης για το ευρύτερο καλό, σε αυτό που στη Microsoft ονομάζουν «AI for Good» – δηλαδή στη χρήση της ΤΝ για θετική επίδραση και προστιθέμενη αξία για την κοινωνία.

Τέλος ειδική αναφορά έγινε στο πρώτο Open AI Bot στην Ελλάδα μέσω τεχνολογίας Azure Open AI, που δημιουργήθηκε με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών. Με τη βοήθεια του mAIgov, ο πολίτης μπορεί να καθοδηγηθεί σε περισσότερες από 5.000 διαδικασίες της δημόσιας διοίκηση. Το ChatBot παρέχει ακριβείς και ενημερωμένες πληροφορίες για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, πολιτικών και διαδικασιών, όπως τόνισε η Γιάννα Ανδρονοπούλου.

Info Box

Σπάτα: Εκπαίδευση, Εργασία, Πολιτισμός – αναλυτικότερα το Πρόγραμμα:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ειδικότερα, το πρόγραμμα προβλέπει πρόσβαση των μαθητών στο εκπαιδευτικό και επιμορφωτικό  παιχνίδι Minecraft Educationπροκειμένου με την καθοδήγηση των δασκάλων και των καθηγητών τους να «ανασχεδιάσουν» την πόλη τους εφαρμόζοντας περιβαλλοντικά βιώσιμες αρχές. Η συλλογική αυτή άσκηση θα συμπιέσει με την έναρξη των εργασιών για το Data Center της Microsoft, το οποίο μεταξύ άλλων θα λειτουργεί με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, τροφοδοτούμενο από 100% ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράλληλα, η Microsoft σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδας θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων , διαφορετικών επιπέδων, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των ωφελούμενων: Από βασικές εκπαιδεύσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού μέχρι πιο εξειδικευμένες καταρτίσεις και πιστοποιήσεις που ανοίγουν νέους επαγγελματικούς δρόμους για τους ωφελούμενους.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στο πλαίσιο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομίας, η Microsoft σε συνεργασία με το Istorima και τη συνιδρύτρια του Σοφία Παπαϊωάννου εγκαινιάζουν τα «cloud stories».

Προσλαμβάνοντας νέες και νέους από την περιοχή των Σπάτων ως τοπικούς ερευνητές οι οποίοι  θα αναδείξουν τις ιστορίες των ανθρώπων της τοπικής κοινότητας. Ήδη οι πρώτοι δύο ερευνητές που συστήθηκαν στο δημοσιογραφικό κοινό – Μαρία Κοντάκη και Ανάστασης Ρεμπούσκος – έκαναν αναφορά μεταξύ άλλων στις πλούσιες ιστορίες του τόπου μιλώντας για τους Αρβανίτες, τους αμπελώνες και τα έθιμα της περιοχής,

*Στο νέο τεύχος Μαρτίου του Fortune Greece: Η Γιάννα Ανδρονοπούλου μιλάει για τη μεγάλη υπόσχεση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Stay tuned!