Μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

Μικρή μείωση του πληθωρισμού τον Αύγουστο στην Ευρωζώνη

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε τον Αύγουστο, στηρίζοντας την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι η πρόσφατη αύξησή του θα ήταν πιθανόν προσωρινή, καθώς οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν βασικά αδύναμες παρά τη νομισματική στήριξη επί σειρά ετών.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον Ιούλιο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurostat, καθώς επιβραδύνθηκε η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων.

Η ΕΚΤ έχει στόχο έναν πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, κάτι που δεν έχει επιτύχει επί μία πενταετία, παρά τη μείωση των επιτοκίων σε αρνητικό έδαφος, τη χορήγηση πολύ φθηνής χρηματοδότησης στις τράπεζες και την αγορά ομολόγων αξίας τρισεκατομμυρίων ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης. Ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές είναι αρκετές για να περιορίσει η ΕΚΤ ορισμένα από τα μέτρα της και η κεντρική τράπεζα σχεδιάζει να σταματήσει τις αγορές ομολόγων φέτος, αν και τα επιτόκια αναμένεται να μείνουν αμετάβλητα για τουλάχιστον έναν ακόμα χρόνο.

Ορισμένοι επικριτές της υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ έχει ήδη πετύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό και για τον λόγο αυτό πρέπει να αποσύρει τη νομισματική στήριξη πιο επιθετικά, αλλά ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι τονίζει ότι ο βασικός λόγος (που ο πληθωρισμός έφθασε στο 2%) είναι οι τιμές της ενέργειας, ενώ ο δομικός πληθωρισμός (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) δείχνει μία ήπια τάση.

Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε τον Αύγουστο στο 1,2% από 1,3% τον Ιούλιο, ενώ ένας στενότερος δείκτης του (που δεν περιλαμβάνει ούτε το αλκοόλ και τον καπνό) υποχώρησε στο 1% από 1,1%. Μία ενδεχομένως ανησυχητική ένδειξη για την ΕΚΤ είναι ότι οι τιμές των βιομηχανικών αγαθών (εκτός αυτών της ενέργειας) αυξήθηκαν μόλις 0,3% από 0,5% τον προηγούμενο μήνα, παρά την αύξηση του κόστους των εισαγωγών λόγω της εξασθένισης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων.

Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε μέσα επίπεδα στο 1,7% έως το 2020, ένα επίπεδο που ο Ντράγκι θεωρεί ότι είναι χαμηλότερο του στόχου, αν και οι υποστηρικτές μίας πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής λένε ότι είναι αρκετά καλό, ιδιαίτερα καθώς η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και επομένως οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να συγκροτούνται.

Υποστηρίζοντας το επιχείρημα αυτό, η Eurostat ανακοίνωσε, επίσης σήμερα, ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη παρέμεινε σταθερή τον Ιούλιο στο 8,2% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο μετά την κρίση, με τον αριθμό των ανέργων να μειώνεται περαιτέρω. Η ΕΚΤ συνεδριάζει στις 13 Σεπτεμβρίου, χωρίς να αναμένεται να λάβει κάποια σημαντικά απόφαση, καθώς οι αξιωματούχοι της έχουν ήδη περιγράψει τη διαδρομή της πολιτικής για το επόμενο έτος, η οποία θα απαιτεί μόνο μικρές αλλαγές, εφόσον οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας επιβεβαιώνονται.