Μικρό προβάδισμα Κλίντον μια ανάσα πριν τις εκλογές

Μικρό προβάδισμα Κλίντον μια ανάσα πριν τις εκλογές

Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις - Λίγες ώρες πριν από την τελική αναμέτρηση Τραμπ και Κλίντον διατρέχουν τη χώρα για να πείσουν τους ψηφοφόρους.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έχει προβάδισμα τριών μονάδων έναντι του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την τελική δημοσκόπηση του Bloomberg Politics-Selzer & Co που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η δημοσκόπηση δείχνει πως η Κλίντον προηγείται του Τραμπ με 44% έναντι 41%. Ο Γκάρι Τζόνσον συγκεντρώνει 4% και η υποψήφια του Πράσινου Κόμματος Τζιλ Στάιν 2%.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών απολαμβάνει σημαντικής υποστήριξης σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αποκλειστικά για το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik και δημοσιεύεται σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το γαλλικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Ifop, το 56% των Γάλλων, το 55% των Ισπανών, το 53% των Ιταλών, το 50% των Γερμανών, το 47% των Πολωνών και το 36% των Βρετανών θα προτιμούσαν η Χίλαρι Κλίντον να είναι η επόμενη πρόεδρος των ΗΠΑ. Αυτοί οι αριθμοί ωστόσο μπορεί να είναι αποτέλεσμα της υποστήριξης που παρέχουν τα ΜΜΕ στην Κλίντον, σύμφωνα με ειδικούς και προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Rasmussen Reports που δημοσιοποιήθηκε στις 18 Οκτωβρίου, το 56% των ψηφοφόρων που είναι πιθανόν να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές συμφωνούν πως τα κατεστημένα ΜΜΕ προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη υπέρ της Κλίντον. Η δημοσκόπηση του Suffolk University/USA Today που δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου έδειξε πως το 82% των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ και το 74% εκείνων της Κλίντον είναι βέβαιοι πως τα μεγάλα ΜΜΕ ευνοούν την Κλίντον. Η δημοσκόπηση για το AFP/Gfk που δημοσιοποιήθηκε στις 27 Οκτωβρίου δείχνει παρόμοια αποτελέσματα, με το 51% των πιθανών ψηφοφόρων της Κλίντον να πιστεύουν πως τα ΜΜΕ είναι προκατειλημμένα υπέρ της.

Ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν πως τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων επηρεάζονται από την εκστρατεία των ΜΜΕ υπέρ ή εναντίον ενός υποψηφίου. «Η Κλίντον είναι η υποψήφια του κατεστημένου και τα δυτικά μέσα υποστηρίζουν το κατεστημένο», δήλωσε ο Ξαβιέ Μορό, αρχισυντάκτης της γεωπολιτικής ιστοσελίδας Stratpol, στο Sputnik.

Τελευταίες κινήσεις πριν τις κάλπες
Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και η Χίλαρι Κλίντον διέτρεχαν χθες Κυριακή τις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες της προεκλογικής τους εκστρατείας, ο Ρεπουμπλικάνος δήλωσε ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία» για να ανασυνταχθεί η χώρα, ενώ η Δημοκρατική αντίπαλός του επεσήμανε ότι έχει έρθει «η ώρα του λογαριασμού».

Οι δύο υποψήφιοι παρουσίασαν σημαντικά διαφορετικές απόψεις για την κατάσταση των ΗΠΑ, όμως προκάλεσαν ανάλογες αντιδράσεις από το κοινό που είχε συγκεντρωθεί για να τους παρακολουθήσει να μιλούν.

Στην Άιοβα, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι «η τελευταία ευκαιρία» για να διορθωθεί η κατάσταση του εμπορίου και της μετανάστευσης. Έξω από τη Μινεάπολη χαρακτήρισε «καταστροφή» τους Σομαλούς μετανάστες που ζουν εκεί, ενώ υποστηρικτές του κοντά στο Πίτσμπεργκ γιούχαραν όταν ακούστηκε ένα τραγούδι του Μπρους Σπρίνγκστιν, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει στην προεκλογική συγκέντρωση της Κλίντον σήμερα.
Όταν έγινε γνωστό ότι το FBI δεν θα ασκήσει δίωξη εναντίον της υποψήφιας των Δημοκρατικών για τον τρόπο που χειρίστηκε το ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών, το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε: «κλείστε την μέσα».

Την ώρα που τραγουδούσε κατά την έναρξη μιας προεκλογικής συγκέντρωσης του Τραμπ έξω από το Ντιτρόιτ, ο ρόκερ Τεντ Νάγκετ έπιασε τα γεννητικά του όργανα, λέγοντας «εδώ γράφω τις “μπλε” πολιτείες», αναφερόμενος στις πολιτείες που συνήθως ψηφίζουν τους Δημοκρατικούς, όπως το Μίσιγκαν.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την Κυριακή της με δύο διαφορετικές εκδοχές του τραγουδιού «America the beautiful». Η πρώτη ακούστηκε σε μια εκκλησία μαύρων τη Φιλαδέλφεια και η δεύτερη από τον τραγουδιστή της φολκ Τζέιμς Τέιλορ στο Νιου Χάμσαϊρ.

Η Κλίντον εμφανίστηκε επί σκηνής μαζί με τον μουσουλμάνο Χιζρ Χαν, ο στρατιώτης γιος του οποίου σκοτώθηκε εν ώρα καθήκοντος. Ο Χαν είχε μιλήσει στο Συνέδριο των Δημοκρατικών τον Ιούλιο και είχε επικρίνει τον Τραμπ, ο οποίος πρότεινε να απαγορευθεί η είσοδος των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. Τότε είχε προσφερθεί να του δανείσει ένα αντίτυπο του αμερικανικού συντάγματος.

«Σε μια κούρσα που στιγματίστηκε από άσχημες υποψίες και προσβολές και επιθέσεις κάθε είδους εναντίον των μεταναστών, των μουσουλμάνων και τόσων άλλων, πιστεύω ότι ο κύριος Χαν υπενθύμισε σε όλους μας ότι είμαστε Αμερικανοί», τόνισε η Κλίντον.

Παράλληλα η υποψήφια των Δημοκρατικών χαρακτήρισε την Τρίτη «μια εκλογή- σταυροδρόμι», αλλά και την «ώρα του λογαριασμού». «Δοκιμάζονται οι αξίες μας ως Αμερικανών», είπε χαρακτηριστικά.