«Μικρό θαύμα» η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2018

«Μικρό θαύμα» η πορεία των ελληνικών εξαγωγών το 2018

Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ήδη από μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και άνοδος των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα.

Ως ένα «μικρό θαύμα» χαρακτήρισε την πορεία των ελληνικών εξαγωγών μέσα στο 2018 και με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM». «Πραγματικά το (πρώτο) τρίμηνο ήταν πολύ καλό. Η δυναμική των εξαγωγών συνεχίζεται παρά τις αντιξοότητες, αν και υπάρχουν πολλές και αυτό είναι ένα μικρό θαύμα» είπε χαρακτηριστικά, ενώ περιέγραψε τις επιδόσεις του ελληνικού επιχειρείν ως αξιόλογες και σε ό,τι αφορά τη συνέχισή τους, επιδόσεις που μάλιστα έρχονται σε αντίθεση, όπως ανάφερε, με τις προβλέψεις. Σημείωσε ότι συνεχίζεται κάτι που έχει γίνει και το 2017, οπότε οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,1%, κάτι που ήταν σημαντικότατο, δεδομένου πως οι ξένοι οργανισμοί εκτιμούσαν πως η αύξηση δεν θα υπερβεί το 2%-4%.

Σημαντική ήταν, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΠΣΕ η αύξηση στην αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή που έφτασε πέρυσι στα 18 δισ. ευρώ, ενώ γεωγραφικά τα μεγαλύτερη κέρδη για τους Έλληνες εξαγωγείς προήλθαν από τις αγορές της Ευρώπης, με κάθε όμως αγορά να κινείται ανοδικά. «Μεγαλύτεροι πελάτες μας πάντα ήταν η ΕΕ και η ευρωζώνη, αλλά είχαμε αύξηση σχεδόν παντού, είχαμε (αύξηση) και στις αγορές των Τρίτων Χωρών και στην Ασία» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΣΕ. Γεωγραφικά, μείωση εξαγωγών εμφανίστηκε «μόνο στη Μέση Ανατολή με όλα τα γεγονότα όπως και στη Βόρειο Αφρική» εξήγησε, για να καταλήξει πως σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες εξαγωγείς είναι «πολύ ευχαριστημένοι» για τις επιδόσεις του 2018 «σε όλες τις οικονομικές ενώσεις».

Σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, σημαντική αναμένεται να είναι φέτος η εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών προς την Κίνα, εξαγωγές που ήταν ανοδικές κατά περίπου 80% στο πρώτο τρίμηνο του 2018, αλλά δεν κρίνονται ικανοποιητικές. «Δεν είναι δυνατόν μια χώρα με το μέγεθος της Κίνας να έχει τόσο μικρές εξαγωγές (σ.σ από την πλευρά της Ελλάδας), δίνουμε έμφαση και πρέπει να δώσουμε (…) αλλά πρέπει να γίνουν και πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες και από τη μεριά των Κινέζων, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κίνα δεν λειτουργεί όπως μια δυτική αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

Σοβαρή παράμετρος τέλος, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του τρέχοντος έτους, είναι και αυτή του εμπορικού ισοζυγίου, το έλλειμμα του οποίου μειώθηκε περαιτέρω, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία. «Αυτή η δυναμική που άρχισε το 2017 συνεχίζεται και το 2018. Είχαμε αύξηση (σ.σ εξαγωγών) το 2018 και είχαμε μείωση των εισαγωγών, συνδυασμός που σημαίνει πως έχουμε και μείωση σημαντική του ελλείμματος μας» τόνισε, για να προσθέσει πως σε κάθε περίπτωση στόχος των Ελλήνων εξαγωγέων είναι και η διάρκεια των επιδόσεων. «Θα έλεγα αυτό που είπε η μητέρα του Ναπολέοντα, όταν της είπαν πως ο γιος της κερδίζει στις μάχες: “μακάρι να κρατήσει”» κατέληξε.