Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο

Μικρότερη από το αναμενόμενο η ύφεση στην Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο
One Euro Coin, stacked money on euro coins and banknotes in the background. Euro coins are portraying the value and a map of Europe, but each country in the eurozone has its own design on the obverse in Thessaloniki, Greece, on April 15, 2020. The currency is managed by the European Central Bank (ECB) of EU. (Photo Illustration by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP

H οικονομία της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, με την αύξηση των αποθεμάτων και των επενδύσεων να αντισταθμίζονται από τη μείωση της κατανάλωσης.

Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,3% σε τριμηνιαία βάση (σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020) και 1,3% σε ετήσια βάση (σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2020). Οι πρώτες εκτιμήσεις που είχε ανακοινώσει πριν από τρεις εβδομάδες έδειχναν μειώσεις του ΑΕΠ κατά 0,6% και 1,8%, αντίστοιχα.

Η ιταλική οικονομία αναπτύχθηκε οριακά έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωσή της, ενώ, αντίθετα, η γαλλική οικονομία συρρικνώθηκε αντί της αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη. Η γερμανική οικονομία εξασθένησε πολύ λίγο, ενώ τα στοιχεία ήταν πιο θετικά για μία σειρά μικρότερων χωρών.

Η αύξηση των αποθεμάτων συνέβαλε κατά 0,7 της ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ του πρώτου τρίμηνου, ενώ οι επενδύσεις και το εξωτερικό εμπόριο συνέβαλαν κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας. Η μείωση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, λόγω των lockdown, αφαίρεσε 1,2 μονάδες, ενώ η δημόσια κατανάλωση ήταν ουδέτερη.

Η μείωση του ΑΕΠ κατά 0,3% σημειώθηκε μετά την πτώση κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, που σημαίνει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης ήταν σε ύφεση, τη δεύτερη από την έναρξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με άλλα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η απασχόληση στην Ευρωζώνη μειώθηκε 0,3% στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και κατά 1,8% σε ετήσια βάση.