Μικτές τάσεις για το άνοιγμα των ευρωαγορών – Επιφυλακτικές κινήσεις στα futures

Μικτές τάσεις για το άνοιγμα των ευρωαγορών – Επιφυλακτικές κινήσεις στα futures
The Sao Paulo Stock Exchange lost nearly 3,000 points on 28 January 2019, with the sharp drop in the shares of Vale and Bradespar. The two companies' common shares lost about 19% early in the trading session, reflecting the tragedy in Brumadinho (MG) on the first trading day after that. The opening bid for the two stocks lasted more than normal, but the decline of the Ibovespa was moderate, following the negative variation of the European stock exchanges. At 1:18 pm, the Ibovespa fell 2.63%, to 95,105 points. At the same time, the ON shares of Vale were down 22.48% (Photo by Cris Faga/NurPhoto) (Photo by Cris Faga / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Το επιφυλακτικό άνοιγμα που αναμένεται για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από ένα υψηλότερο κλείσιμο την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν από μια ευρεία υποχώρηση την προηγούμενη συνεδρίαση.

Με μικτές τάσεις αναμένεται το άνοιγμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς οι αγορές αφομοιώνουν τα τελευταία μηνύματα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων.

Ο δείκτης FTSE του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να ανοίγει 4 μονάδες χαμηλότερα στις 7.526, ο γερμανικός DAX 7 μονάδες στις 14.040, ο γαλλικός CAC 40 2 μονάδες στις 6.310 και ο ιταλικός FTSE MIB 39 μονάδες υψηλότερα στις 24.234, σύμφωνα με στοιχεία της IG.

Το επιφυλακτικό άνοιγμα που αναμένεται για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχεται μετά από ένα υψηλότερο κλείσιμο την Τετάρτη, καθώς οι παγκόσμιες αγορές προσπάθησαν να ανακάμψουν από μια ευρεία υποχώρηση την προηγούμενη συνεδρίαση.

Επιφυλακτικές κινήσεις στα αμερικανικά futures

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών παρουσιάζουν κι αυτά μικτές τάσεις. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones αυξήθηκαν 12 μονάδες ή λιγότερο από 0,1%. Αυτά για τον S&P 500 υποχώρησαν λιγότερο από 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 0,2%.

Η κίνηση στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έρχεται μετά από ορισμένες απογοητευτικές τριμηνιαίες αναφορές από τον τεχνολογικό τομέα. Οι μετοχές της κατασκευάστριας chip Nvidia υποχώρησαν περισσότερο από 6% στις εκτεταμένες συναλλαγές, αφού η εταιρεία παρείχε ασθενέστερες από τις αναμενόμενες οδηγίες για το δεύτερο τρίμηνο. Ο CFO της εταιρείας είπε ότι η Nvidia θα καθυστερήσει τις προσλήψεις.

Ομοίως, η μετοχή λογισμικού Snowflake υποχώρησε σχεδόν 14% μετά την καθοδήγηση της εταιρείας για το λειτουργικό περιθώριο μειωμένης από το αναμενόμενο. Αν και τα κέρδη του πρώτου τριμήνου για την αγορά στο σύνολό τους ήταν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνα με τις τάσεις, υπήρξαν δραματικές υποχωρήσεις για ορισμένες μεγάλες μετοχές μετά από αναφορές κερδών, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τον αντίκτυπο του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Μικτά πρόσημα στην Ασία καθώς η Τράπεζα της Κορέας ανακοινώνει δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων

Κατεύθυνση ψάχνουν οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού στις συναλλαγές της Πέμπτης, αφού τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι τόνιζαν την ανάγκη να αυξηθούν τα επιτόκια γρήγορα και δυνητικά περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αγορές.

Οι μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας ανέκαμψαν από προηγούμενες απώλειες καθώς ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,65% ενώ το Shenzhen Component κέρδισε 0,895%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ διαμορφώθηκε στο 0,13% .

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε γύρω στο 0,1% ενώ ο δείκτης Topix ενισχύθηκε 0,33%. Ο Kospi της Νότιας Κορέας επίσης σημείωσε άνοδο 0,18%.

Η Τράπεζα της Κορέας ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση του Βασικού Επιτοκίου της κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,75%, τη δεύτερη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Το κορεατικό γουόν άλλαξε χέρια στις 1.265,70 μετά την ανακοίνωση, ισχυρότερο από τα επίπεδα πάνω από το 1.274 που παρατηρήθηκαν έναντι του δολαρίου που είδαμε την περασμένη εβδομάδα.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία σημείωσε πτώση 0,43%. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,12%.