Μύλοι Λούλοι: Θετικό πρόσημο στο εξάμηνο παρά τη μειωμένη ζήτηση από επαγγελματίες

Μύλοι Λούλοι: Θετικό πρόσημο στο εξάμηνο παρά τη μειωμένη ζήτηση από επαγγελματίες
Στα 104 εκατ. ευρώ η εκτίμηση για τις πωλήσεις του 2020- Η αύξηση πωλήσεων στο α’ εξάμηνο και ο «καθρέπτης» της αγοράς- Η δυναμική στο κανάλι του supermarket και η κρίση στην Εστίαση.

Δυναμική αύξηση της ζήτησης στο αλεύρι για οικιακή χρήση, στο κανάλι του supermarket και επιβράδυνση της ζήτησης από επαγγελματίες, ήτοι αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και χώρους εστίασης (κανάλι της ho.re.ca.), άλλαξαν τα δεδομένα στο μίγμα εσόδων του ομίλου Μύλοι Λούλη.

Ο όμιλος εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 7,94%, στα 54,52 εκατ. ευρώ, στο α’ εξάμηνο του 2020, με τη διοίκηση να βάζει τον πήχη στα 104 εκατ. ευρώ για τις συνολικές πωλήσεις της φετινής χρονιάς. Σε επίπεδο εταιρείας οι πωλήσεις στο α’ εξάμηνο του 2020 ανήλθαν σε 48,01 εκατ. ευρώ με αύξηση 3,05% και με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης για την χρήση του 2020 θα κλείσουν στα 92 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις τοποθετούν τα κέρδη προ φόρων στα 2,3 εκατ. ευρώ και στα 2,5 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και την εταιρεία αντίστοιχα, ενώ το EBITDA εκτιμάται ότι θα αποτελέσει φέτος το 9%-9,5% των πωλήσεων.

Από τα στοιχεία του α’ εξαμήνου διαπιστώνεται μείωση της ζήτησης για επαγγελματικά προϊόντα αλευρόμυλου και πρώτες ύλες αρτοποιείου και ζαχαροπλαστείου, ως απόρροια της μειωμένης δραστηριότητας των καταστημάτων εστίασης και φιλοξενίας. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της μείωσης του τουρισμού και της κλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων για την διαχείριση της εξάπλωσης του ιού Covid-19, μια αλυσιδωτή αντίδραση που αποτυπώνεται στα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Μύλοι Λούλη. Μάλιστα λόγω της ηγετικής θέσης της εταιρείας στον κλάδο, τα στοιχεία δίνουν το στίγμα για το σύνολο της αγοράς, στην οποία έχουν έρθει τα πάνω-κάτω.

Όπως άλλωστε αναφέρει η διοίκηση στην οικονομική έκθεση, “το πρώτο εξάμηνο του 2020, ο όμιλος επηρεάστηκε από την πανδημία σε ορισμένες κατηγορίες εσόδων, ενώ σε άλλες κατηγορίες εσόδων παρουσιάστηκε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης”. Ως αποτέλεσμα, τα συνολικά έσοδα από τις κύριες δραστηριότητες του ομίλου στην Ελλάδα, μειώθηκαν κατά 3,18% και συγκεκριμένα τα συνολικά έσοδα του ομίλου εντός Ελλάδας, των κατηγοριών «Επαγγελματικά Προϊόντα Αλευρόμυλου» και «Μείγματα & Α’ Ύλες για την Αρτοποιία & Ζαχ/κή» μειώθηκαν κατά 10,80% και 5,85% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2019 ενώ αντίθετα τα έσοδα της κατηγορίας «Καταναλωτικά Προϊόντα Αλευρόμυλου & Μείγματα Αρτοποιίας & Ζαχ/κής» παρουσίασαν σημαντική αύξηση 59,37% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης λόγω τις άνευ προηγουμένου αυξημένης ζήτησης.

Ακολούθως, το μικτό κέρδος για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ανήλθε στον όμιλο στα 11,13 εκατ. ευρώ και στην εταιρεία στα 9,76 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 11,21% και 11,50% αντίστοιχα. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,15 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και σε 4,84 εκατ. ευρώ για την εταιρεία αυξημένα κατά 3,93% και 6,26% αντίστοιχα και τα καθαρά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 0,95 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,01 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης και για την εταιρεία σε 1,12 εκατ. ευρώ από 1,06 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός του ομίλου την 30η Ιουνίου 2020 ανήλθε σε 39,18 εκατ. ευρώ έναντι 35,59 εκατ. ευρώ την 30η Ιουνίου 2019 ενώ ο συνολικός καθαρός δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 30,08 εκατ. ευρώ έναντι 28,45 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Οι προβλέψεις για το β’ εξάμηνο

Η προβλεπόμενη πορεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου των Μύλων Λούλη. Εξηγεί δε ότι η πιθανότητα υιοθέτησης νέων αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις οικονομικές επιδόσεις του ομίλου, μειώνοντας τον κύκλο εργασιών, περιορίζοντας προσωρινά την δυνατότητα είσπραξης των απαιτήσεων και επηρεάζοντας την εφοδιαστική αλυσίδα.

Η διοίκηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, αξιολογεί τους κινδύνους και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου: να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου, να συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου 2019-2021 και να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια του ομίλου. Εκτιμά ότι σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω υγειονομικό γεγονός, δεν θα επηρεάσει την συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας και του ομίλου.