Μίνα Γκάγκα: Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η μετάλλαξη Δέλτα (βίντεο)

Μίνα Γκάγκα: Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η μετάλλαξη Δέλτα (βίντεο)
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμολογικής Εταιρείας Μίνα Γκάγκα μιλάει στην συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.), στην Αίγλη Ζαππείου με αφορμή την ανακοίνωση της συνεργασίας της Ε.Π.Ε., ως Θεσμικός Εταίρος, με το Μαραθώνιο της Αθήνας, τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σχολίασαν τα τελευταία επιδημιολογικά νέα και τη μετάλλαξη Δέλτα.

Αναφορά στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα έκανε η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN, «Τώρα ό,τι συμβαίνει», τονίζοντας πως το κυριότερο ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

«Χθες βλέπαμε τα δεδομένα με τον κύριο Τσιόδρα και τον υπουργό και η μετάλλαξη Δέλτα, επικρατεί πράγματι σε περισσότερο από 90% των κρουσμάτων. Άρα, αυτό είναι το πρόβλημά μας αυτή την στιγμή. Νομίζω αυτό που έχει σημασία αυτήν την στιγμή είναι να πορευτούμε όλοι μαζί με ασφάλεια για την κοινωνία μας και για το μέλλον μας, για την εξασφάλιση της δουλειάς και της καθημερινότητάς μας» είπε αρχικά η κ. Γκάγκα.

Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός είναι πάρα πολύ σημαντικός σε αυτήν την φάση της πανδημίας. «Θα σας πω δύο δεδομένα. Το ένα είναι η Δανία, της οποίας το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει την πρώτη δόση έχει ξεπεράσει το 90%, που πραγματικά είναι πολύ εντυπωσιακό. Ουσιαστικά έχει εμβολιάσει σχεδόν όλους τους ενήλικες. Βλέπουμε ότι δεν έχει κρούσματα και δεν έχει νοσηλείες. Το δεύτερο είναι το Ισραήλ, που είναι σχεδόν στην ίδια κατάσταση» σημείωσε.

«Είναι ελάχιστοι οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί»

Μάλιστα, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, έκανε σαφές πως οι γιατροί που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι ελάχιστοι και όχι περισσότεροι από 6.000, όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης.

«Όχι, όχι, συγνώμη, δεν είναι πάνω από 6.000 οι ανεμβολίαστοι γιατροί. Είναι ελάχιστοι οι γιατροί που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μιλάμε για όλο το προσωπικό σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια. Και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι μη ιατρικό και μη νοσηλευτικό προσωπικό ουσιαστικά. Άρα, να το έχουμε υπόψιν μας» τόνισε.

Τα μέτρα στα σχολεία

Τέλος, η κ. Γκάγκα έκανε και αναφορά στην λειτουργία των σχολείων, επισημαίνοντας ότι παρακολούθηση θα είναι καθημερινή και θα υπάρξει ιδιαίτερα έντονο έργο.

«Υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό, ωστόσο, δεν μπορούμε να τον κάνουμε υποχρεωτικό στα παιδιά. Θα παρακολουθούμε την κατάσταση συνεχώς και θέλουμε την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, όμως, θεωρώ πως σε περίπτωση κρούσματος, οι γονείς από μόνοι τους θα θέλουν να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές δεν συναναστρέφονται τους φίλους τους μόνο στο σχολείο, αλλά βλέπουν και άτομα έξω από αυτό» είπε, τονίζοντας πως τα μέτρα θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα κατά την διεξαγωγή του μαθήματος.