Μίνι προϋπολογισμός 17 δισ. ευρώ για την ευρωζώνη

Μίνι προϋπολογισμός 17 δισ. ευρώ για την ευρωζώνη
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι υπουργοί συμφώνησαν πως το 80% των χρημάτων από τον προϋπολογισμό θα κατανέμεται με βάση δυο κριτήρια –πληθυσμιακά και κατά κεφαλήν εισοδήματος- ενώ το 20% θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αντιμετωπιστούν προκλήσεις σε συγκεκριμένες χώρες.

Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν στις λεπτομέρειες ενός μικρού προϋπολογισμού για την ευρωζώνη για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν από το 2021, όπως γνωστοποίησε ο Μάριο Σεντένο.

«Έχουμε έναν νέο πυλώνα για να στηρίξουμε το ευρώ», δήλωσε ο κ. Σεντένο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης θα ανέρχεται σε περίπου 17 δισ. ευρώ – το μερίδιο της ευρωζώνης από τα 25 δισ. που είχε προτείνει η Κομισιόν για την μεταρρυθμιστική στήριξη της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφώνησαν όμως και ότι μπορεί το μέγεθος αυτό να αυξηθεί μέσω μιας διακυβερνητικής συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα αποσαφηνιστούν πριν τεθεί σε ισχύ ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ από το 2021.

Οι χώρες θα λάβουν υπό τη μορφή χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό τουλάχιστον το 70% αυτού που συνεισφέρουν σ’ αυτόν. Η εθνική συγχρηματοδότηση για τα έργα που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ευρωζώνης θα ανέρχεται στο 25%, ποσοστό που θα μπορεί να μειωθεί έως και στο ήμισυ σε περιπτώσεις σοβαρών οικονομικών συνθηκών όπως ορίζονται από τους κανόνες προϋπολογισμού της ΕΕ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν πως το 80% των χρημάτων από τον προϋπολογισμό θα κατανέμεται με βάση δυο κριτήρια –πληθυσμιακά και κατά κεφαλήν εισοδήματος– ενώ το 20% θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντίδραση σε προκλήσεις που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες χώρες, μέσω της στήριξης πακέτων μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων που είναι ιδιαίτερα φιλόδοξες.