Μήνυμα αγωνίας από Τουσκ και Γιούνκερ για προσφυγικό και Σένγκεν

Μήνυμα αγωνίας από Τουσκ και Γιούνκερ για προσφυγικό και Σένγκεν
European Council President Donald Tusk holds a news conference at the European Council headquarters after a European Union leaders summit in Brussels, Belgium June 26, 2015. REUTERS/Eric Vidal - RTX1HX8O

Έντονες ανησυχίες από της ηγεσία της ΕΕ για τα κλειστά σύνορα συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κρατών με αφορμή το προσφυγικό.

Η Ευρώπη έχει στη διάθεσή της μόνο δύο μήνες προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη μεταναστευτική κρίση, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ζώνη Σένγκεν θα καταρρεύσει, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Έχουμε το πολύ δύο μήνες για να θέσουμε τα πράγματα υπό έλεγχο» είπε ο Τουσκ σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προσθέτοντας ότι αν δεν γίνει αυτό η ζώνη Σένγκεν θα αποτύχει.

Ο Τουσκ τόνισε επίσης ότι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα αποτύχει ως πολιτικό πρόγραμμα» αν δεν καταφέρει να ασκήσει τον προσήκοντα έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς μόνο πέρσι έφτασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από χώρες της Μέσης Ανατολής, της Ασίας και της Αφρικής.

Γιούνκερ: «Δεν εύχομαι στους νέους να γνωρίσουν την Ευρώπη με τα παλιά της σύνορα, εάν καταρρεύσει η Σένγκεν»

«Η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η οικονομική νομισματική ένωση και η Μεγάλη Βρετανία, αντικατοπτρίζουν μια Ευρώπη σε πολλαπλές κρίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοψίζοντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα θέματα που απασχολούν σήμερα την ΕΕ.

«Σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, και καλό θα είναι να ξεπεράσουμε την εθνική οπτική γωνία και να ξαναβρούμε το πνεύμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, που είναι η αλληλεγγύη» πρόσθεσε και τόνισε: «Μπορούμε να το κάνουμε εάν το επιθυμούμε».

Σχετικά με την προσφυγική κρίση, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι όσα λέγονται για το ότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απάντηση στο προσφυγικό «είναι αλήθεια και ψέματα ταυτόχρονα» και εξήγησε:

«Είναι ψέματα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται μαζί με το Ευρωκοινοβούλιο για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, και είναι αλήθεια, γιατί όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα όταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αφήσει τα λόγια και περάσει στις πράξεις».

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε το Ευρωκοινοβούλιο να συνεργασθεί «για ακόμα μια φορά» με την Επιτροπή για τη δημιουργία Σώματος Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής.

«Κοινά σύνορα – κοινή διαχείριση» τόνισε και πρόσθεσε: «Εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε η Σένγκεν δεν θα επιβιώσει και θα επιστρέψουμε σε μια Ευρώπη με τα παλιά σύνορα, αυτήν που οι νέοι δεν έχουν γνωρίσει, πράγμα που δεν τους το εύχομαι».

Αναφορικά με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, ο κ. Γιούνκερ σημείωσε ότι το θέμα θα πρέπει να το δούμε και από την πλευρά των μη Ευρωπαίων γειτόνων μας. Αναφέρθηκε στην Τουρκία, λέγοντας ότι έκανε τα πρώτα θετικά βήματα για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης: για παράδειγμα, θέσπισε μια υποχρέωση θεώρησης εισόδου για τους μετανάστες, ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο πως απομένουν πολλά πράγματα να γίνουν προκειμένου να μειωθεί αισθητά η ροή προσφύγων.

Σχετικά με τις συζητήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση για την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην ΕΕ, ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει «μια έντιμη συμφωνία». «Η Μεγάλη Βρετανία είναι ισχυρότερη εντός της ΕΕ και η ΕΕ ισχυρότερη με τη Μεγάλη Βρετανία. Γι’ αυτό επιθυμούμε μια συμφωνία που να είναι δίκαιη και για την ΕΕ» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Έντονες ανησυχίες για την ανθεκτικότητα του Σένγκεν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί στο ΕΚ

Η συνθήκη Σένγκεν και το ερώτημα κατά πόσο το σύστημα θα μπορέσει να αντέξει, ή να καταρρεύσει, εάν τα κράτη-μέλη συνεχίσουν το ένα μετά το άλλο να επιβάλλουν ελέγχους ή να κλείνουν τα σύνορά τους, αποτελεί πηγή έντονης ανησυχίας, ιδιαίτερα αισθητής κατά τη τρέχουσα Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Τόσο στις παρεμβάσεις στο ημικύκλιο όσο και στις δηλώσεις των πολιτικών ομάδων στις συνεντεύξεις Τύπου, επισημάνθηκε ότι εάν κάθε κράτος συνεχίσει «να κάνει του κεφαλιού του» και δεν υπάρξει «συνολική ευρωπαϊκή στρατηγική» κινδυνεύουν τα ίδια τα θεμέλια της Ένωσης.

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση στη συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφστατ δήλωσε ότι «δεν πιστεύει ότι η συμφωνία με την Τουρκία θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα», ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την επαναφορά ελέγχων στα σύνορα Σλοβενίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας, Δανίας, Σουηδίας. «Εάν έκανε το ίδιο και η Γερμανία, θα είχαμε το τέλος της Σένγκεν» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στην Ολλανδική προεδρία, ζήτησε να αλλάξει την ατζέντα της, και αντί να δαπανήσει 3-4 εβδομάδες τον Φεβρουάριο γύρω από το Brexit, το πώς θα κρατηθεί η Μεγάλη Βρετανία στην Ένωση, θα είναι καλύτερα να ασχοληθεί με την προσφυγική κρίση.

«Θα είναι καλύτερα να μιλήσουμε για το πιο σημαντικό θέμα σήμερα, που είναι η αναζήτηση μιας συνολικής ευρωπαϊκής στρατηγικής για το μεταναστευτικό. Από το Μάρτιο του 2015, που οι ευρωβουλευτές συζητούν για το θέμα δεν υπάρχει ακόμα συνολική στρατηγική» υπογράμμισε ο κ. Βερχόφστατ.

Διαβάστε ακόμη: Ο Βέμπερ ξαναχτυπά: Zητάει να επιβληθεί η τάξη στα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας