Μήνυμα κατά του φασισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μήνυμα κατά του φασισμού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Τη σημασία της ιστορικής μνήμης για τους Έλληνες επεσήμανε ο Κ. Παπούλιας από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού», δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται για τις επετειακές εκδηλώσεις τις 28ης Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, που χρησιμοποίησε την αντιφώνησή του στο γεύμα που παρέθεσε ο διοικητής του Γ΄Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Νικόλαος Δεβετζής, στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, για να στείλει ένα «ηχηρό» μήνυμα κατά του φασισμού και του ναζισμού.

«Μάθαμε με δραματικό τρόπο τι θα πει λήθη και άγνοια. Σε μια χώρα που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα από τη θηριωδία του ναζισμού, εμφανίστηκαν σβάστικες και νοσταλγοί αυτής της ιδεολογίας», είπε ο κ. Παπούλιας, που, αν και δεν κατονόμασε το κόμμα της Χρυσής Αυγής, εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για την επανεμφάνιση οπαδών του φασισμού στην Ελλάδα.

«Δεν γίνεται να παριστάνεις τον πατριώτη και να θαυμάζεις τα σύμβολα του ναζισμού. Είναι μια προσβολή του ανθρώπινου πολιτισμού, του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά στην πατρίδα μας είναι κάτι περισσότερο: είναι προσβολή της ιστορίας μας. Εδώ έχουμε τόσους μαρτυρικούς τόπους, έγιναν ολοκαυτώματα, δεν έχουμε δικαίωμα να μην θυμόμαστε, να ξεχνάμε και να μην ξέρουμε. Χάνοντας την ιστορική μας μνήμη, χάνουμε την αξιοπρέπεια και την ανθρωπιά μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: Στοπ στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε στον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, λέγοντας «Γιορτάζουμε δύο ιστορικά γεγονότα για τα οποία ο ελληνισμός δικαιούται να είναι υπερήφανος: Την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, που σήμανε και την ενσωμάτωση της Μακεδονίας μας στον εθνικό κορμό, και το έπος του ’40, την 28η του Οκτώβρη, όταν ο ελληνικός λαός ήρθε νικηφόρα αντιμέτωπος με την πρόκληση του φασισμού. Δεν χρειάζεται να πω, το ξέρετε όλοι, το ξέρουμε όλοι, πόση σημασία έχει η γνώση του παρελθόντος για το μέλλον μιας κοινωνίας και τι φέρνει η απώλεια της ιστορικής μνήμης. Είναι ζήτημα εθνικής αυτογνωσίας και προϋπόθεση συλλογικής ωριμότητας να ξέρουμε από πού ερχόμαστε, τι συνέβη πριν από μας, γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της πατρίδας μας. Αν δεν γνωρίζουμε τι έγινε πριν, δεν μπορούμε να δούμε καθαρά μπροστά. Και για τη νέα γενιά, η έλλειψη ιστορικής παιδείας είναι κάπως σαν τύφλωση».

Ο κ. Παπούλιας απευθύνθηκε στα στελέχη, τους άνδρες και τις γυναίκες των ενόπλων δυνάμεων εκφράζοντας σεβασμό για το έργο που επιτελούν, ιδιαίτερα στη σημερινή δύσκολη συγκυρία: «Εσείς που υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζετε καλύτερα από όλους μας τι θα πει πατριωτισμός, προσφορά, καθήκον. Η ανιδιοτελής αγάπη για την πατρίδα δεν εκφράζεται με κραυγές, με επίδειξη ή με κομπασμούς. Είναι μια εσωτερικευμένη δύναμη που αποδεικνύεται στην πράξη με έργα, όχι με λόγια. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να εκφράσω το σεβασμό μου στο έργο που επιτελείτε, ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή, όπου τα κίνητρα είναι περιορισμένα και η δοκιμασία μεγάλη. Το επίπεδο και η υπευθυνότητα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αιτία περηφάνιας για τον ελληνικό λαό και εμπεδώνει το αναγκαίο αίσθημα ασφάλειας, χωρίς το οποίο μια κοινωνία δεν μπορεί να προχωρήσει».

Στο γεύμα παρέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που πήρε τον λόγο, και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα είχε στείλει το δικό του μήνυμα ενότητας:  «Στέλνουμε από εδώ ένα μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας. Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από ένα βαθύ αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας και κανείς δεν πρέπει να στερεί από τον ελληνικό λαό αυτό που πρώτα και κύρια θέλει. Να νιώσει ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε».

Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία στην Ε.Ε. για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων