Mήνυμα στην Τουρκία: Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης

Mήνυμα στην Τουρκία: Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ στα νότια της Κρήτης
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας -ΗΠΑ διεξήχθη χθες στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση που εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ περιελάμβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα (Φ/Γ)ΑΙΓΑΙΟΝ, υποβρύχιο (Υ/Β) Τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F- 16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό USS WINSTON S. CHURCHILL, καθώς και ελικόπτερα των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών -που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς- και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων, τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απόφαση του Ταγίπ Ερντογαν να τραβήξει το σκοινί παρατείνοντας τις έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον πλου του στολίσκου των πολεμικών πλοίων που συνοδεύουν το Oruc Reis μέχρι τις 27 Αυγούστου προκάλεσε την αντίδραση της Αθήνας που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τριήμερων αεροναυτικών γυμνασίων σήμερα, την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ελληνική άσκηση έχει ξεκινήσει και θα διεξαχθεί στην ευρύτερη περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης, της Καρπάθου, της Ρόδου και νοτίων του Καστελόριζου μέχρι τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου. Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης εκπνέει και η χρονική διάρκεια της παράνομης τουρκικής Navtex με την οποία προβλέπεται η συνέχιση της περιήγησης του τουρκικού στολίσκου σε περιοχή ελληνικης υφαλοκρηπίδας. Η ελληνικη άσκηση διεξάγεται σε διεθνή ύδατα αλλά κοντά στην περιοχή που θα κινείται ο τουρκικός στολίσκος με το Oruc Reis. Το σενάριο των τριήμερων ελληνικών αεροναυτικών παιγνίων δεν έχει κοινοποιηθεί, αναμένεται όμως η πραγματοποίηση ασκήσεων σε περισσότερες από μία περιοχές, με την διασπορά μεγάλων μονάδων του στόλου και υποβρυχίων σε γυμνάσια στα οποία θα λαμβάνουν μέρος και μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικης πολεμικής αεροπορίας.