Μήνυμα των Ευρωπαίων: Το Brexit δεν χαλαρώνει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα

Μήνυμα των Ευρωπαίων: Το Brexit δεν χαλαρώνει τις απαιτήσεις από την Ελλάδα

Κίνηση «καλής θέλησης» για εύκολη αξιολόγηση περιμένουν οι θεσμοί.

Μια κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική κυβέρνηση περιμένουν οι δανειστές προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, ενόψει της επόμενης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με ανώτερους κοινοτικούς αξιωματούχους, το Brexit δεν πρόκειται να οδηγήσει σε χαλάρωση των απαιτήσεων των θεσμών. Αντίθετα, όπως σημειώνουν, οι σημαντικοί παίκτες της ΕΕ θα έχουν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα να ασχοληθούν και σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν θα έχει το χρόνο ή τη διάθεση να παρέμβει για το ελληνικό ζήτημα.

Μάλιστα, οι ανώτεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενες αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι εύκολο να συζητηθούν, παρά μόνο σε βάθος χρόνου και εφόσον οι θεσμοί πειστούν πως η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της. Σημειώνουν, πάντως, πως τα Μνημόνια δεν είναι γραμμένα πάνω σε «πέτρινες πλάκες», αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για το μέλλον.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών θα αναζητήσουν ένα θετικό σήμα από την ελληνική κυβέρνηση στα προαπαιτούμενα για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου. Εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην υλοποίησή τους νωρίτερα, όπως για παράδειγμα τον Ιούλιο, αυτό θα είναι μία ισχυρή ένδειξη συμμόρφωσης και «ιδιοκτησίας» του προγράμματος προσαρμογής. Εάν, όμως, η συζήτηση «σέρνεται» έως τον Σεπτέμβριο, τότε η άφιξη του κουαρτέτου θα εξαντληθεί σε αυτά και η δεύτερη αξιολόγηση δεν αναμένεται να ξεκινήσει πριν τα τέλη του έτους ή τις αρχές του 2017.