Μήνυμα των Βρυξελλών: Στις 21 Ιουνίου αποφασίζουμε για το ελληνικό χρέος με ή χωρίς το ΔΝΤ

Μήνυμα των Βρυξελλών: Στις 21 Ιουνίου αποφασίζουμε για το ελληνικό χρέος με ή χωρίς το ΔΝΤ

Αποφασισμένοι να πορευτούν ακόμη και μόνοι τους χωρίς το Ταμείο δείχνουν οι Ευρωπαίοι, την ώρα που η Ουάσινγκτον περιμένει αποτελέσματα την Πέμπτη.

 

Όλες οι αποφάσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, θα ληφθούν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίουανεξάρτητα με το αν θα συμμετάσχει τελικά το ΔΝΤ με χρηματοδότηση ή όχι, δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup της Πέμπτης.

Σχετικά με το ΔΝΤ ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε “κρίσιμες” μέρες, καθώς τα χρονικά περιθώρια για τη λήψη της απόφασης για την ενεργοποίηση του προγράμματός του με την Ελλάδα είναι στενά. «Εργαζόμαστε προκειμένου να καταστήσουμε την ενεργοποίηση του προγράμματος εφικτή. Όπως είναι γνωστό αυτό εξαρτάται από τα μέτρα για το χρέος. Θα έχουμε μια πιο ουσιώδη συζήτηση για το χρέος την Πέμπτη και θα δούμε», σημείωσε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση παραμένει σημαντική για την «αξιοπιστία» της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, ενώ διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση το Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει και στη μεταμνημονική περιόδο.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο να καθυστερήσουν οι αποφάσεις για το χρέος λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας με το ΔΝΤ, ο αξιωματούχος δήλωσε βέβαιος ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου και απέκλεισε όποια άλλη εξέλιξη.

Τέλος, όσον αφορά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του.

Διαβάστε ακόμη: Αυτά είναι τα σενάρια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους