Μήνυμα του CEO της Uber προς επενδυτές: Ο κορωνοϊός δεν πρόκειται να «σκοτώσει» την επιχειρηματική μας δραστηριότητα

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εταιρεία έχει παγώσει τις προσλήψεις και ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακαλέσει κίνητρα και προωθητικές ενέργειες ύψους 150 εκατ. δολαρίων.

της Danielle Abril

Η Uber προσπαθεί να διαβεβαιώσει τους επενδυτές της ότι θα επιβιώσει παρά την επιβράδυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της εν μέσω της παγκόσμιας εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο οποίος κρατάει τους περισσότερους πελάτες της εταιρείας στα σπίτια τους.

«Ο ισολογισμός μας είναι εξαιρετικά ισχυρός» είπε ο Dara Khosrowshahi σε ενημέρωσή του προς τους αναλυτές την περασμένη Πέμπτη. «Έχουμε τεράστια ρευστότητα, η οποία μας επιτρέπει να βγούμε από την κρίση – και θα βγούμε – ισχυροί, ικανοί και σημαντικοί».

Η εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών κάνει stress tests στα επιχειρηματικά μοντέλα της με βάση διάφορα σενάρια, και όλα δείχνουν ότι η Uber θα επιβιώσει, είπε ο Khosrowshahi. Η εταιρεία επί της παρούσης διαθέτει 10 δισ. δολάρια σε ρευστό. Στο χειρότερο σενάριο, ο τζίρος θα πέσει κατά 80% φέτος αλλά ακόμα κι έτσι η Uber θα μείνει με 4 δισ. δολάρια σε ρευστό, και με πρόσβαση σε πιστωτική γραμμή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία έχει παγώσει τις προσλήψεις και ανακοίνωσε ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακαλέσει κίνητρα και προωθητικές ενέργειες ύψους 150 εκατ. δολαρίων.

Ο Khosrowshahi δεν ανέφερε τίποτα ως προς την αναμενόμενη κερδοφορία της εταιρείας αλλά είπε ότι δεν πιστεύει πως η επιβράδυνση θα επηρεάσει τα περιθώρια κέρδους των υπηρεσιών της. Τον περασμένο μήνα, είχε αναφέρει ότι η Uber αναμενόταν να είναι κερδοφόρα στα τέλη του 2020 – εξαιρουμένων κάποιων συγκεκριμένων δαπανών.  Ύστερα από την ανακοίνωση της Πέμπτης, η τιμή της μετοχής της Uber αυξήθηκε κατά 30% στα 19,38 δολάρια.

Η είδηση έρχεται σε μια στιγμή όπου μεγάλες εταιρείες, ιδιαίτερα στους κλάδους ταξιδιών και μεταφορών, αναμένουν μεγάλες ζημιές. Επίσης, η Uber δέχεται πιέσεις από επενδυτές της, οι οποίοι θέλουν να δουν επιτέλους την εταιρεία να έχει κέρδη. Το 2019, οι ζημιές της Uber άγγιξαν τα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντωμεταξύ, το χρονοδιάγραμμα επιστροφής του κλάδου στην κανονικότητα παραμένει άγνωστο. Ο Khosrowshahi είπε ότι η εταιρεία βασίζει τις προβλέψεις της στην περίπτωση του Χονγκ Κονγκ, όπου η ζήτηση για διαδρομές άρχισε να βελτιώνεται ύστερα από δύο μήνες. Το ίδιο περιμένει να συμβεί στο Σιάτλ, μία από τις πρώτες πόλεις των ΗΠΑ όπου έκλεισαν όλες οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που δεν αφορούν υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Όπως είπε ο CEO της Uber, οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πηγαίνουν πρώτα στις δουλειές τους και σταδιακά θα επιστρέφουν και στις κοινωνικές τους ζωές.

«Όταν επανέλθει η ζήτηση, η προσφορά θα είναι αμέσως εκεί, επειδή οι συνεργάτες μας οδηγοί πρέπει να εργαστούν» είπε ο Khosrowshahi. «Όταν παίρνει μπρος η δουλειά, παίρνει μπρος και η Uber».

Σχετικά άρθρα