Μηνύματα από όλο τον κόσμο για την επέτειο από τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μηνύματα από όλο τον κόσμο για την επέτειο της 25ης Μαρτίου δέχεται σήμερα η χώρας μας, αφού συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο Άντονι Μπλίνκεν συγχαίρει την Ελλάδα για την 200ή επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης: Η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας είναι ισχυρότερη από ποτέ

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα εργάζονται από κοινού για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στο συγχαρητήριο μήνυμα του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Καταγράφοντας το εύρος της διμερούς συνεργασίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εκτιμά ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.

«Σήμερα, η κοινή μας ιστορία συνεχίζει να μας φέρνει κοντά και η σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και ηγέτης στις προσπάθειες διατήρησης της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Μαζί, εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη Διατλαντική μας Συμμαχία ισχυρή και ζωντανή, ενισχύοντας τη συνεργασία μας για την άμυνα και την ασφάλεια, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για το εμπόριο και τις επενδύσεις, επεκτείνοντας τις τεχνολογικές συνεργασίες και ενισχύοντας τους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς μας δεσμούς».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στέκεται στις κοινές αξίες που ενώνουν τις δύο χώρες, λέγοντας ότι αυτή η επετειακή χρονιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να γιορταστούν τα 200 χρόνια φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του αμερικανικού λαού. Μάλιστα, υπενθυμίζει τον συνδετικό κρίκο που ενώνει την αμερικανική και την ελληνική επανάσταση, καθώς οι ιδρυτές της Αμερικής εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία, ενώ 45 χρόνια αργότερα πολλοί Αμερικανοί φιλέλληνες άφησαν το σπίτι τους για να στηρίξουν τον ελληνικό αγώνα. «Σε αυτήν την 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας σας, στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας όλα όσα έχουμε καταφέρει στο παρελθόν και καλωσορίζοντας το λαμπρό μέλλον που διαγράφετε μπροστά μας», σημειώνει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πρόεδρος Ιρλανδίας: «Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελλάδας»

«Είθε το μέλλον να φέρει ειρήνη, ευημερία και ευτυχία στον λαό της Ελληνικής Δημοκρατίας» αναφέρει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας Μάικλ Ντ. Χίγκινς

Όπως κάνει γνωστό η Ιρλανδική Προεδρία με ανάρτηση στο Twitter, ο Πρόεδρος της Ιρλανδίας έγραψε στην Πρόεδρο της Ελλάδας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, να διαβιβάσει τις ευχές του στον λαό της Ελλάδας με την ευκαιρία της Εθνικής τους Ημέρας.

Επίσης, η Προεδρία της Ιρλανδίας επισημαίνει πως σε μερικές από τις ομιλίες του, στην Αθήνα και το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Higgins έχει συλλογιστεί τις ομοιότητες του ελληνικού και του ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία.

«Συγχαρητήρια στον λαό της Ελλάδας για 200 χρόνια ανεξαρτησίας. Η Ιρλανδία είναι υπερήφανη που στέκεται δίπλα στην Ελλάδα ως συνεργάτες της» αναφέρει σε ανάρτησή της στο Twitter η πρεσβεία της Ιρλανδίας στην Ελλάδα.

Μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας: «Ζήτω η Ελλάς!»

«Θερμούς χαιρετισμούς σε όλους που γιορτάζουν την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας – τα διακόσια χρόνια από τη σύσταση του σύγχρονου Ελληνικού κράτους» στέλνει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον.

«Σε αυτή την εθνική ημέρα, συμμετέχω μαζί σας στον εορτασμό αυτού του νέου κεφαλαίου στην επική ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Για χιλιετίες η Ελλάδα έχει δώσει τόσα πολλά στην κόσμο- τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία, τις επιστήμες και την αρχιτεκτονική, τις τέχνες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ένα ρεκόρ επιτευγμάτων που έχει εμπλουτίσει τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα έθνος δεσμευμένο στις ελευθερίες της δημοκρατίας και της ισότητας. Αυτές είναι οι αξίες και οι προσδοκίες που συνδέουν την Ελλάδα με τους φίλους της ανά την υφήλιο» επισημαίνει στην αρχή του μηνύματός του ο Αυστραλός πρωθυπουργός.

Εν συνεχεία, κάνει ειδική αναφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας. «Η Αυστραλία είναι ευλογημένη από την τεράστια παρουσία της Ελληνικής Διασποράς. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλλει πάρα πολύ στο έθνος μας, φέρνοντας ενέργεια και ενθουσιασμό για μια καινούρια ζωής σε ένα νέο τόπο. Από τις μεγαλουπόλεις μας έως τις επαρχιακές πόλεις. Από μιλκ μπαρς έως τα εστιατόρια υψηλών προδιαγραφών. Στην οθόνη έως τις εφημερίδες. Στις αίθουσες συσκέψεων, στα δικαστήρια και στα κοινοβούλια. Οι άνδρες και οι γυναίκες ελληνικής καταγωγής που αποκαλούν την Αυστραλία ως χώρα τους οδηγούν την πρόοδο του έθνους με γνώση και θάρρος. Μοιραζόμαστε μια ιστορία και μια πολιτισμική κληρονομιά. Έχουμε σταθεί ο ένας στο πλευρό του άλλου σε πόλεμο και έχουμε αποζητήσει τις ίδιες ελευθερίες και ειρήνη. Οι δεσμοί μας με αίμα και οικογένεια μάς ενώνουν. Η Αυστραλία είναι η πιο επιτυχημένη και αλληλένδετη πολυπολιτισμική χώρα στην υφήλιο. Το πολυπολιτισμικό μας έργο είναι μια γιορτή της ανθρωπότητας. Στηρίζεται στην καλή θέληση, στη θυσία και ανθεκτικότητα των γενεών. Η ελληνική Διασπορά είναι ένα πολύτιμο μέρος αυτής της ιστορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σκοτ Μόρισον.

Επίσης, δηλώνει ευτυχής που συμμετέχει μαζί με τον λαό της Ελλάδας και τις οικογένειές τους ανά την υφήλιο, στον εορτασμό αυτού του ορόσημου της ιστορίας του ελληνικού έθνους.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κλείνει το μήνυμά του με τη φράση «Ζήτω η Ελλάς!».

Σημειώνεται πως το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του πρωθυπουργού της Αυστραλίας είναι αναρτημένο στο λογαριασμό στο Twitter του πρεσβευτή της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου. «Σε αυτή την ιστορική επέτειο, η Αυστραλία συμμετέχει στους εορτασμούς των απανταχού Ελλήνων ολόψυχα!» επισημαίνει ο πρέσβης της Αυστραλίας.

Στα γαλανόλευκα «ντύθηκε» η Όπερα του Σίδνεϋ

Στα γαλανόλευκα φωταγωγήθηκε πριν από λίγο το πιο εμβληματικό κτήριο του Σίδνεϋ, η Όπερα, προς τιμήν των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Όπως κάνει γνωστό μέσω Twitter ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρου, στα γαλανόλευκα φωτίστηκε και το δημαρχείο της πόλης.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του, σημειώνει πως η ελληνική πόλη της Αυστραλίας, η πρωτεύουσα της Ελλάδας στο εξωτερικό, η πανέμορφη Μελβούρνη ντυμένη στα γαλανόλευκα προς τιμήν των 200 χρόνων από το 1821!

Σερβία: Συγχαρητήριο μήνυμα του Αλ. Βούτσιτς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Φωταγωγείται το Βελιγράδι με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς συνεχάρη την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες για την επέτειο των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρει στο μήνυμα του ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τονίζει την σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογραμμίζει ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισημαίνει ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

Ο Δήμος του Βελιγραδίου αποφάσισε να φωταγωγηθεί απόψε η πόλη προς τιμή της Ελλάδας με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. Όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Γκόραν Βέσιτς θα φωταγωγηθούν: το κτήριο του κοινοβουλίου, οι δύο γέφυρες στον ποταμό Σάβα που συνδέουν το παλιό με το νέο Βελιγράδι, ένα εμβληματικό κτήριο στο κέντρο της πόλης, το μεγάλο συντριβάνι στην πλατεία Slavija και ο πύργος Νεμπόισα όπου απαγχονίστηκε ο Ρήγας Φεραίος το 1798.

Για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στο παρεκκλήσι του Πατριαρχείου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εψάλη σήμερα το πρωί δοξολογία χοροστατούντος του Πατριάρχη Πορφύριου. Στην δοξολογία, εξαιτίας της πανδημίας, παρέστη μόνο αντιπροσωπεία της ελληνικής και της κυπριακής πρεσβείας. Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Σερβία Γιώργος Διακοφωτάκης μετά την δοξολογία μετέβη στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου, που δεσπόζει στο κέντρο του Βελιγραδίου, όπου κατέθεσε στεφάνι.

Πρωθυπουργός Ολλανδίας: Χρόνια Πολλά, Ελλάδα

Χρόνια Πολλά εύχεται στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. «Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημειώνει στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, εστιάζει στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισημαίνει πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εκφράζει την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, εύχεται στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας εύχεται «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

Πρόεδρος Ουκρανίας: «Θερμά συγχαρητήρια για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, Ελλάδα»

Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, εύχεται στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και το νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Έλληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για εορτασμό 30ης επετείου Ανεξαρτησίας μας» συνέχισε το μήνυμά του στα ελληνικά, μέσω Twitter, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος θα προεξάρχει των εορταστικών εκδηλώσεων για την ιστορική επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που πραγματοποιούνται σήμερα το απόγευμα, ώρα Ελλάδος, και έχει προγραμματιστεί να μεταδοθούν ζωντανά τόσο από τα κανάλια μέσων κοινωνικής δικτύωσης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής όσο και από τηλεοπτικά δίκτυα, όπως η ΕΡΤ World και η ψηφιακή πλατφόρμα ΕΡΤFLIX, αλλά και η τηλεόραση του ANT1 στις ΗΠΑ.

Οι εορτασμοί θα ξεκινήσουν με την καθιερωμένη Δοξολογία, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ενώ θα ακολουθήσουν ζωντανές μουσικές παρουσιάσεις και προβολή βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων.Τελετάρχης των εορτασμών θα είναι ο κεντρικός παρουσιαστής ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού ABC, Τζορτζ Στεφανόπουλος, ενώ ο πολυβραβευμένος ηθοποιός Ντένις Μπουτσικάρης θα είναι ο αφηγητής σε βίντεο που θα αφορούν σε ιστορικά και σε σύγχρονα θέματα για την Επανάσταση του 1821, τα μηνύματά της και τη διαχρονική σημασία της.

Μεταξύ των ομιλητών, θα είναι ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τσαρλς Σάμερ, τα μέλη του Κογκρέσου, Ντίνα Τάιτους και Γκας Μπιλιράκης και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, ‘Αλμπερτ Μπουρλά. Την ελληνοαμερικανική Ομογένεια θα εκπροσωπήσουν ο Τζον Κατσιματίδης, αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και ο Τζορτζ Χοριάτης, ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ.

Στο μουσικό τμήμα των εκδηλώσεων θα συμμετάσχουν οι μέτσο σοπράνο στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, Καρολίνα Πίλου και ο διεθνούς φήμης βαρύτονος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρο Γκρατατσιέλο του Νιου Γιορκ, Νόταμπλς Τρίο, της βυζαντινής χορωδίας της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Κατ’ εφαρμογή των μέτρων που ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την πανδημία, οι εκδηλώσεις έχουν υβριδικό χαρακτήρα τόσο με ζωντανές ομιλίες όσο και με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων επικοινωνίας που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία.

Σε δηλώσεις του, μάλιστα, στην ΕΡΤ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος υπογράμμισε ότι «ολόκληρη η Αμερική γιορτάζει μαζί μας, καθώς όλοι οι Αμερικανοί πολίτες κατανοούν απόλυτα το νόημα και τα μηνύματα της Ελληνικής Επανάστασης. Όσοι αιώνες κι αν περάσουν, ένας λαός μπορεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του και να αγωνιστεί για την ελευθερία του», τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσαν την Ελληνική Επανάσταση είναι οικουμενικές και πανανθρώπινες».

Μήνυμα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλλα στην ομόλογό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.

«Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ’ ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν- μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηγνάλιο Μέγαρο.

Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.

Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».

Κύπρος – Ν. Αναστασιάδης: «Παρακαταθήκη μας το όραμα για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα»

Το μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 στέλνει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«200 χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, αλλά και όλων των αγωνιστών των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, παρακαταθήκη μας παραμένει το όραμά τους για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o κος Αναστασιάδης.

Υπουργός Εξωτερικών Ινδίας: Οι ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ινδίας θα συνεχίσουν να ακμάζουν

«Χρόνια Πολλά για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας» εύχεται στην κυβέρνηση και τον λαό της Ελλάδας, μέσω Twitter, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσχανάκαρ σε ανάρτησή του στο ίδιο κοινωνικό μέσο, στέλνει τις ευχές του στον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας για τον εορτασμό της 200ής επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας. Επίσης, απευθύνει το μήνυμα πως «οι ιστορικοί μας δεσμοί θα συνεχίσουν να ακμάζουν».

Πρόεδρος Σλοβενίας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας

Τα θερμά του συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και σε όλους τους Έλληνες για την πολύ σημαντική επέτειο για την ιστορία του ελληνικού έθνους, την 200ή επέτειο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Ελληνικής Δημοκρατίας, απευθύνει μέσω οπτικοακουστικού μηνύματος στο Twitter, ο Πρόεδρος της Σλοβενίας Μπόρουτ Πάχορ.

Ο Σλοβενός Πρόεδρος επισημαίνει πως αυτή είναι μια σημαντική ευκαιρία για να θυμηθούμε τη φιλία και τη συμμαχία μας και κάνει ειδική αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια και τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες.

Τέλος, εκφράζει την πεποίθηση πως η επικείμενη επίσημη επίσκεψη της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα ενισχύσει περαιτέρω τα σταθερά θεμέλια και θα δώσει νέα ώθηση στις ήδη εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της Ελλάδας.

Γερμανία: Μήνυμα του Πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγού του CDU Άρμιν Λάσετ για την Εθνική Επέτειο

Χαιρετισμό προς όλους τους Έλληνες με την αφορμή τη σημερινή Εθνική Εορτή απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ.

Στο μήνυμά του ο κ. Λάσετ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελληνική Επανάσταση αποτέλεσε ιστορικό βήμα στον δρόμο της δημιουργίας μιας δημοκρατικής Ελλάδας, η οποία σήμερα και εδώ και δεκαετίες είναι μέλος και εταίρος της Ε.Ε. και ως εκ τούτου σημαντικό κομμάτι της ειρηνικής και ενωμένης Ευρώπης». Και για αυτό, τονίζει, «μπορούν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες να είναι περήφανοι».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας με την Ελλάδα, ο κ. Λάσετ τονίζει στο μήνυμά του ότι στο κρατίδιό του ζει η μεγαλύτερη ελληνική κοινότητα της Γερμανίας. Μας συνδέει μια πολύπλευρη συνύπαρξη, μια εντυπωσιακή πολιτιστική ανταλλαγή και πολλές συνεργασίες, αναφέρει ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης και καταλήγει: «Ας προχωρήσουμε και στη συνέχεια μαζί αυτόν τον ευρωπαϊκό δρόμο: για την ειρήνη, την ελευθερία, την ευημερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη».

Αυστρία – Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που έχουν τις ρίζες τους στην Ελλάδα, τονίζει στα συγχαρητήρια του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, η οποία στη συνέχεια οδήγησε στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, εμπνεύστηκε από τις παγκόσμιες αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν τις ρίζες τους στην αρχαία Ελλάδα» τονίζει στα συγχαρητήριά του για τη σημερινή εθνική εορτή της Ελλάδας και την 200η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής Βόλφγκανγκ Σομπότκα.

«Σήμερα, αυτές ακριβώς οι πολύ βασικές αξίες για την κοινοβουλευτική δημοκρατία συγκαταλέγονται στους ακρογωνιαίους λίθους της εικόνας της σε όλο τον κόσμο», αναφέρει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «το αυστριακό κράτος επομένως μοιράζεται τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας με την Ελλάδα». Η ελληνική εθνική εορτή στις 25 Μαρτίου σηματοδοτεί αυτή την χρονιά την 200η επέτειο από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε αυτές τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος θα ήθελε να εκφράσει τα πιο εγκάρδια συγχαρητήρια του, στο ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό, σημειώνει.

Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα υπογραμμίζει ότι «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι επίσης πολύ φιλικές και χαρακτηρίζονται από στενή συνεργασία στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εύχομαι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό ό,τι καλύτερο για το μέλλον, όπως επίσης κάθε επιτυχία και ελπίζω σε μία περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας μας», καταλήγει στα συγχαρητήριά του ο πρόεδρος της αυστριακής Βουλής.

Μήνυμα του Γερμανού πρέσβη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Eίναι μια υπέροχη μέρα για την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες!», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter o Γερμανός πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράιχελ, μεταφέροντας και το μήνυμα του Γερμανού Προέδρου Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές σας και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα της ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Ευχές για την επέτειο της ανεξαρτησίας σου, Ελλάδα!», ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Θερμές ευχές στο Ν. Δένδια, στο λαό της Ελλάδας και σ’ αυτούς που μοιράζονται την ελληνική κληρονομιά», ανέφερε. «Η Βουλγαρία μοιράζεται με τον γειτονικό ελληνικό λαό τη θριαμβευτική εμπειρία του αγώνα και της νίκης της ανεξαρτησίας».

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές Ε. Ζαχαρίεβα και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό αυτής της ιστορικής επετείου!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα της Ρωσικής πρεσβείας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Σήμερα η καρδιά μας χτυπάει στην Αθήνα! Χρόνια πολλά!», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα σε ανάρτησή της στο twitter.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821!», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Μήνυμα του ΥΠΕΞ της Σερβίας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Συγχαίρουμε τους αγαπητούς φίλους και συναδέλφους μας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τον αδελφό ελληνικό λαό και τους ευχόμαστε υγεία, ευημερία και ευτυχία», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Ευχαριστούμε για τις θερμές ευχές και για τη συμμετοχή σας στον εορτασμό της ιστορικής επετείου», απάντησε με ανάρτησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δείτε ακόμα:

Συγκινητικό μήνυμα Μπάιντεν: Την Ημέρα της Επανάστασης του 1821 γιορτάζουμε τις αξίες που ενώνουν ΗΠΑ και Ελλάδα

Μήνυμα Μακρόν για την 25η Μαρτίου: «Είμαστε εδώ και θα είμαστε στο πλευρό σας, όταν ιστορία γίνεται άδικη μαζί σας»

Μπόρις Τζόνσον για 25η Μαρτίου: Περήφανοι για τη συνεισφορά της Βρετανίας στην ελληνική επανάσταση

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Εντυπωσιακές εικόνες από την στρατιωτική παρέλαση για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης