Μειωμένα κέρδη στο εννιάμηνο για την ΕΛΒΑΛ

Μειωμένα κέρδη στο εννιάμηνο για την ΕΛΒΑΛ

Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή επηρέασε τη θετική πορεία του ομίλου που παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων.

Κέρδη 2 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος ΕΛΒΑΛ, το εννεάμηνο του 2013, έναντι κερδών 17,5 εκατ. ευρώ του περυσινού εννεάμηνου, λόγω αύξησης των φόρων που προήλθε από τον επαναϋπολογισμό της αναβαλλόμενης φορολογίας, συνέπεια της αύξησης του φορολογικού συντελεστή από το 20% στο 26% και που επιβάρυνε εφάπαξ και εξ’ ολοκλήρου τα αποτελέσματα του εννεάμηνου. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,0165 ευρώ έναντι 0,1412 ευρώ του εννεάμηνου του 2012.

Αναλυτικότερα, σε ενοποιημένο επίπεδο, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3%, στους 252 χιλ. τόνους. Ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 2,9%, στα 778,9 εκατ. ευρώ, επηρεασμένος από τις χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές του αλουμινίου.

Τα μικτά κέρδη παρουσίασαν οριακή μείωση και ανήλθαν στα 66,6 εκατ. ευρώ έναντι 66,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περυσινού εννεάμηνου. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 67,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,3% και τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν στα 22,2 εκατ. ευρώ έναντι 21 εκατ. ευρώ του 2012.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα κέρδη προ φόρων και αποσβέσεων της περιόδου, η χαμηλή τιμή του LME και η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης, είχαν σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση θετικών λειτουργικών ροών, που ανήλθαν στα 43,2 εκατ. ευρώ. Οι επενδυτικές δαπάνες σε εξοπλισμό ανήλθαν στα 48 εκατ. ευρώ και αφορούν, κυρίως, τη συνέχιση των επενδυτικών προγραμμάτων στα εργοστάσια Οινοφύτων και Μ. Βρετανίας. Οι συνολικές ταμειακές εκροές του ομίλου ανήλθαν στα 8,4 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 213,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Ζημιές και αύξηση πωλήσεων για τον όμιλο ΕΛΒΑΛ, το α’ εξάμηνο