Μειωμένες προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Μειωμένες προς τα κάτω οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Τι αναφέρουν οι αναλυτές για το 2019, τι δείχνει η έκθεση της Εθνικής Τράπεζας.

Επιβράδυνση παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 1ο τρίμηνο του 2019, λόγω επιβράδυνσης της Eυρωζώνης. σύμφωνα με την οικονομική ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο του 2019 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 1,3% σε ετήσια βάση, σε σχέση με 1,5% το 4ο τρίμηνο του 2018.  Η οικονομική δραστηριότητα υποστηρίχθηκε από την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης, η οποία συνεισέφερε 3,1 ποσοστιαίες μονάδες στην αύξηση του ΑΕΠ το 1ο τρίμηνο του 2019.

Η εν λόγω αύξηση αντιστάθμισε την έντονα αρνητική επίδραση στη μεταβολή του ΑΕΠ από τις καθαρές εξαγωγές (-1,8 ποσοστιαίες μονάδες), λόγω επιτάχυνσης της δαπάνης για εισαγωγές στο 9,5% ετησίως την ίδια περίοδο (από 3,0%, κατά μέσο όρο, το 2018).

Οπως σημειώνει στην «Κ» ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής επενδύσεων στις αγορές συναλλάγματος του G10 της Bank of America Merrill Lynch, τα στοιχεία του α΄ τριμήνου εγείρουν ανησυχίες και δείχνουν ότι υπάρχει ο κίνδυνος η επιβράδυνση στην υπόλοιπη Ευρωζώνη να έχει αρχίσει να επηρεάζει την ήδη αδύναμη ανάκαμψη της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την αδύναμη οικονομία της Ευρωζώνης, οι δημοσιονομικοί στόχοι θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο, ιδίως μετά τις πρόσφατες προεκλογικές δαπάνες.

Για την HSBC η απογοητευτική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου κρούει των κώδωνα του κινδύνου ακόμη και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς και την επενδυτική εμπιστοσύνη. Οπως σχολιάζει στην «Κ» ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC, ο στόχος που έχει θέσει η βρετανική τράπεζα για 2% ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2019 ενέχει πλέον ρίσκο, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης για 2,3% ανάπτυξη δείχνει πλέον πολύ φιλόδοξος.

Η Δ/νση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ εκτιμά ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2019 θα διαμορφωθεί στο 1,8% ετησίως, περίπου – ανάλογος με το 2018 – με τα περιθώρια θετικής έκπληξης να συναρτώνται από την περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την υποχώρηση των ασφαλίστρων κινδύνου της οικονομίας τους επόμενους μήνες, την πλήρη ενσωμάτωση της επίδρασης από τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, καθώς και την υπεραπόδοση του τουρισμού έναντι της τρέχουσας εκτίμησης για σταθεροποίηση των εισπράξεων.

Η ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης φαίνεται να παρέχει επαρκές περιθώριο απορρόφησης, βραχυπροθέσμα, μιας περαιτέρω επιβράδυνσης των εξαγωγών αγαθών, με την αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ από τις αυξανόμενες εισαγωγές να συνεχίζεται μέχρι το τέλος του έτους.