Μειωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Μειωμένο το έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ

Tα έσοδα αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες κατά το αμερικανικό δημοσιονομικό έτος 2014.

Ευχάριστα νέα για την αμερικανική κυβέρνηση επεφύλασσε η σημερινή εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (Congressional Budget Office, CBO), η οποία καταγράφει μείωση κατά σχεδόν ένα τρίτο στο έλλειμμα του προϋπολογισμού των ΗΠΑ στη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2014, καθώς τα έσοδά του αυξήθηκαν ταχύτερα από τις δαπάνες.

Ανακοινώνοντας τις προσωρινές εκτιμήσεις του για την πορεία του προϋπολογισμού στο δημοσιονομικό έτος που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, το Γραφείο ανέφερε ότι τα έσοδα αυξήθηκαν σχεδόν 9% έναντι του προηγούμενου έτους στα 3,013 τρισεκ. δολάρια, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν μόνο κατά 1,4% στα 3,499 τρισεκ. δολάρια. Το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 195 δισεκ. δολάρια από το ύψος των 680 δισεκ. δολαρίων που καταγράφηκε στο δημοσιονομικό έτος 2013.

Τα τελικά δημοσιονομικά στοιχεία για το 2014 αναμένεται να παρουσιασθούν από το CBO στις 17 Οκτωβρίου. Το μη κομματικό Γραφείο Προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα ύψους 469 δισεκ. δολαρίων για το δημοσιονομικό έτος 2015 που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, ενώ αναμένει ότι αργότερα στη διάρκεια της δεκαετίας τα ελλείμματα θα ακολουθήσουν και πάλι ανοδική τροχιά, καθώς θα διογκώνονται οι δαπάνες που συνδέονται με τη γήρανση του πληθυσμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters