Μειώνεται η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών – Τι δείχνει έρευνα της Grant Thornton

Μειώνεται η αισιοδοξία των Ελλήνων επιχειρηματιών – Τι δείχνει έρευνα της Grant Thornton

Σημαντικόρετοι παράγοντες η οικονομική αβεβαιότητα (84%), οι κανονισμοί και η γραφειοκρατία (66%) και η έλλειψη χρηματοδότησης (40%).

Αρνητικό παραμένει το ποσοστό αισιοδοξίας των επιχειρήσεων στην Ελλάδα για τέταρτη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα International Business Report (IBR) της Grant Thornton. Μάλιστα, η Ελλάδα με ποσοστό -28% στο δεύτερο τρίμηνο κατατάσσεται ως ο απόλυτος ουραγός στην αισιοδοξία των επιχειρηματιών παγκοσμίως.

Αναλυτικότερα το ποσοστό αισιοδοξίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 διολίσθησε δραματικά, παρά το γεγονός ότι στο προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αισιοδοξία φαίνονταν να ανακάμπτει.

Ως σημαντικότερους παράγοντες της απαισιοδοξίας τους, οι Έλληνες επιχειρηματίες αναφέρουν την οικονομική αβεβαιότητα (84%), τους κανονισμούς και τη γραφειοκρατία (66%) και την έλλειψη χρηματοδότησης (40%). Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα βρίσκεται τελευταία, πίσω από την Τουρκία, την Αργεντινή, την Ιταλία, την Ιρλανδία αλλά και τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία αντιμετωπίζει την αβεβαιότητα του Brexit. Στον αντίποδα, η αισιοδοξία των Ισπανών επιχειρηματιών κατατάσσεται δωδέκατη ανάμεσα σε 35 χώρες.

Οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να λάβουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, περιλαμβάνουν τη βελτίωση των πωλήσεων (72%), την ενίσχυση της παραγωγικότητας (56%), την αύξηση των επενδύσεων στο marketing (38%) και την ανάπτυξη νέων προϊόντων/υπηρεσιών (28%). Επιπλέον μια σημαντική μερίδα επιχειρηματιών σκέφτεται να επεκτείνει την δραστηριότητά του τόσο στο εξωτερικό (26%), όσο και στο εσωτερικό (24%). Τελευταίες στα μελλοντικά σχέδια των Ελλήνων επιχειρηματιών βρίσκονται οι προσλήψεις νέων ταλέντων (22%) και η πρόσβαση σε νέες μορφές χρηματοδότησης (16%).

Ο κ. Βασίλης Καζάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αναντίρρητα τα σημάδια της οικονομικής αβεβαιότητας επηρεάζουν έντονα τη χώρα μας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, καθώς και οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης παρουσίασαν απογοητευτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την αισιοδοξία των επιχειρηματιών. Στη Grant Thornton στην Ελλάδα δεσμευόμαστε, σε τέλμα καιρών, να αντιμετωπίσουμε με αισιοδοξία τις προκλήσεις της οικονομικής αβεβαιότητας με γνώμονα την καλύτερη αξιοποίηση των ευκαιριών για τους πελάτες και τους ανθρώπους μας».