Μειώνει κι άλλο τη ρευστότητα η Fed

Μειώνει κι άλλο τη ρευστότητα η Fed

Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να μειώνει τον όγκο του προγράμματος νομισματικής τόνωσης της οικονομίας, αλλά διατηρεί αμετάβλητα βασικά της επιτόκια.

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αποφάσισε σήμερα να μειώσει περαιτέρω τις αγορές αξιόγραφων στις οποίες προβαίνει στο πλαίσιο της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης που ασκεί και να αφήσει αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο.

Έπειτα από την ολοκλήρωση των διήμερων εργασιών της στην Ουάσινγκτον, η επιτροπή νομισματικής πολιτικής (FOMC) της Fed αποφάσισε να μειώσει κατά ακόμη 10 δισεκ. δολάρια τις ενέσεις ρευστότητας στην αμερικανική οικονομία σε μηνιαία βάση, που έχουν στόχο την τόνωση της δραστηριότητας.

Η Επιτροπή διατήρησε επίσης αμετάβλητο το επιτόκιο ημερησίου δανεισμού, κοντά στο μηδέν, στο επίπεδο δηλαδή όπου βρίσκεται από τα τέλη του 2008. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα έχει δεσμευθεί πως τα επιτόκιά της θα μείνουν αμετάβλητα για «μια αξιοσημείωτη χρονική περίοδο» αφού τελειώσει το πρόγραμμα νομισματικής τόνωσης της οικονομίας το οποίο έχει θέσει σε εφαρμογή.

Ο ρυθμός της μείωσης της αγοράς αξιόγραφων θα συνεχίσει να είναι «λελογισμένος» και θα επανεξεταστεί στις προσεχείς συνεδριάσεις της Επιτροπής, επανέλαβε η ίδια, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πολιτική τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας με νομισματικά μέσα θα τερματιστεί τον Οκτώβριο.
Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής σημειώνει στην ανακοίνωσή της πως ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο ποσοστό-στόχο της, στο 2%.

Η Fed ανακοίνωσε αυτές τις αποφάσεις ενώ σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο: το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ρυθμό 4% από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Οι επιπτώσεις της νέας χρεοκοπίας της Αργεντινής

Αποχωρεί από το ΔΝΤ ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος