Μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού λόγω χαμηλής απόδοσης ΦΠΑ και ΕΦΚ

Μείωση στα έσοδα του προϋπολογισμού λόγω χαμηλής απόδοσης ΦΠΑ και ΕΦΚ

Ο ΦΠΑ παρουσιάζει μείωση  159 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης 110 εκατ. ευρώ. για το α' τρίμηνο. 

Μείωση καταγράφουν στα έσοδα βλέπουν τα ταμεία του κράτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο για το 2017 και αυτό, κυρίως διότι, οι έμμεσοι φόροι που εισπράττονται είναι αρκετά χαμηλότεροι από τον στόχο.

Συνολικά, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η Καθημερινή, παρατηρείται καταρχήν υστέρηση έναντι του στόχου που έχει τεθεί ανέρχεται στο 1 δισ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στη μη είσπραξη των εσόδων από την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων καθώς αυτά εισπράχθηκαν τον Απρίλιο και θα συνυπολογιστούν στο β΄τρίμηνο του έτους.

Την ίδια ώρα, καταγράφεται καθοδική πορεία στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Πιο συγκεκριμένα, ο ΦΠΑ παρουσιάζει μείωση  159 εκατ. ευρώ, ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης 110 εκατ. ευρώ. για το α’ τρίμηνο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι καταναλωτές έχουν περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα όσον αφορά τα αγαθά ενώ έχουν επηρεαστεί σημαντικά και οι τομείς της διασκέδασης και της εστίασης.

Αντίθετα, σημαντική στήριξη στο πρώτο τρίμηνο προσέφεραν οι εισπράξεις από τους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών που ανήλθαν στα  405 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμένων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών) ανήλθαν σε 1,014 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 251 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (762 εκατ. ευρώ).

Στο σκέλος των δαπανών φαίνεται να ομαλοποιείται η κατάσταση, και από την άτυπη «στάση πληρωμών» να διατίθενται σταδιακά τα κονδύλια στους φορείς. Ακόμα οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού συνεχίζουν να είναι μειωμένες κατά περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.