Μείωση της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει ο ΟΠΕΚ+

Μείωση της παραγωγής πετρελαίου εξετάζει ο ΟΠΕΚ+
epa08858807 (FILE) - OPEC logo seen at the Palace Congress building during 15th International Energy Forum (IEF15) and informal meeting of the Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) ministers in Algiers, Algeria, 28 September 2016 (reissued 03 December 2020). Oil ministers from the Organization of Petroleum Exporting Countries are to hold a videoconference with ministers from non-OPEC oil producers, including Russia. EPA/MOHAMED MESSARA *** Local Caption *** 53039944 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2020, θέτοντας σε κίνδυνο το άνευ προηγουμένου απροσδόκητο κέρδος που απολαμβάνουν οι Σαουδάραβες και οι εταίροι τους.

Ο συνασπισμός των πετρελαιοπαραγωγών ΟΠΕΚ+ κινείται σε αχαρτογράφητα ύδατα. Αφού πέρασαν δύο χρόνια για να επανακκινήσει σταδιακά την αδρανή παραγωγή πετρελαίου μετά την πανδημία, η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της αντιμετωπίζουν μια διαφορετική αγορά. Η αφήγηση που κυριάρχησε τους τελευταίους μήνες – πίεση από βασικούς καταναλωτές όπως οι ΗΠΑ να αυξήσουν την προσφορά – μετατοπίζεται προς τις ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης άνω του 20% του πετρελαίου Brent από τις αρχές Ιουνίου, ώθησαν το Ριάντ να πει ότι μια μείωση της παραγωγής μπορεί να είναι απαραίτητη.

Αντιμέτωπος με τόση αβεβαιότητα, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι εταίροι του αναμένεται ευρέως να αποφασίσουν να διατηρήσουν σταθερή την παραγωγή κατά τη συνεδρίασή τους τη Δευτέρα. Ακόμα κι έτσι, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, συχνά αρέσκεται να εκπλήσσει τους παρατηρητές και οι εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ λένε ιδιωτικά ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.

«Ο ΟΠΕΚ+ έχει ανάγκη να εξετάσει ένα διευρυμένο φάσμα σεναρίων σε αυτή τη συνάντηση», δήλωσε ο Christyan Malek, παγκόσμιος επικεφαλής ενεργειακής στρατηγικής στην JPMorgan Chase & Co.

Πολλά έχουν αλλάξει από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ πριν από έναν μήνα, όταν έπρεπε να εξετάσει τις προτροπές του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ανοίξει ευρύτερα τις στρόφιγγες.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2020, θέτοντας σε κίνδυνο το άνευ προηγουμένου απροσδόκητο κέρδος που απολαμβάνουν οι Σαουδάραβες και οι εταίροι τους. Η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου, έχει δείξει σημάδια «ανησυχητικής» οικονομικής επιβράδυνσης, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν κίνδυνο ύφεσης. Εν τω μεταξύ οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν μπορεί να οδηγήσουν σε επανεκκίνηση των εξαγωγών της χώρας.

Η μείωση της παραγωγής, πάντως, θα ήταν μια πολιτικά ευαίσθητη κίνηση για τον ΟΠΕΚ+. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ρίσκαρε την πολιτική του αξιοπιστία με μια επίσκεψη ορόσημο τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία, όπου χαιρέτησε τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Ενώ τότε ο Μπάιντεν δήλωσε σίγουρος για τη βοήθεια από τους Σαουδάραβες για τη μείωση των τιμών της βενζίνης, ο ΟΠΕΚ+ απάντησε με αμελητέα αύξηση της προσφοράς μόλις 100.000 βαρελιών την ημέρα για τον Σεπτέμβριο. Μετά από αυτήν την ασήμαντη χειρονομία μια μείωση της παραγωγής θα μπορούσε να κάνει ακόμα χειρότερη τη σχέση του Ριάντ με την Ουάσιγκτον.