Μείωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Μείωση των ενοποιημένων καθαρών κερδών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Στο α' εξάμηνο η μείωση των κερδών ήταν της τάξης του 41%.

Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά από φόρους, διαμορφώθηκαν σε 3,2 εκ. ευρώ έναντι 5,4 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2015, μειωμένα κατά 41%. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή, μετά από φόρους και διαφορές αποτίμησης χρεογράφων, υπολογίζονται σε 0,03 ευρώ, έναντι 0,07 ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 14,9 εκ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2016 έναντι 18,5 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ μετά την αφαίρεση του Πόρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα συνολικά ενοποιημένα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 14,2 εκ. ευρώ έναντι 17,6 εκ. ευρώ, μειωμένα κατά 19,3%.

Τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου είναι μειωμένα κυρίως λόγω της μείωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας και της κεφαλαιοποίησης στην αγορά αξιών. Συγκεκριμένα, το α’ εξάμηνο 2016, η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76 εκ. ευρώ έναντι 101,8 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 25,4%. Η μέση κεφαλαιοποίηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς μειώθηκε κατά 13,9% συγκρινόμενη με το α’ εξάμηνο 2015 (41,1 δισ. ευρώ έναντι 47,7 δισ. ευρώ).

Στην αγορά παραγώγων, ο μέσος ημερήσιος αριθμός συμβολαίων μειώθηκε κατά 25,1% (71,2 χιλ. έναντι 95,0 χιλ.), ενώ τα αντίστοιχα έσοδα διαπραγμάτευσης και εκκαθάρισης μειώθηκαν κατά 52,6% λόγω της πτώσης των τιμών των υποκείμενων μετοχών και της διαφοροποίησης του μίγματος προϊόντων στην αγορά.

Το σύνολο του κόστους λειτουργικών εργασιών με νέες δραστηριότητες ανήλθε σε 8,4 εκ. ευρώ, έναντι 9,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, μειωμένο κατά 9%.

Οι αποσβέσεις του α’ εξαμήνου εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, διότι, ως αποτέλεσμα της μελέτης αποτίμησης των ακινήτων του Ομίλου, μειώθηκε η αξία των οικοπέδων (που δεν αποσβένονται) ενώ αυξήθηκε η αξία των κτιρίων. Επίσης, τα έσοδα κεφαλαίων είναι σημαντικά μειωμένα (0,4 εκ. ευρώ έναντι 1,1 εκ. ευρώ) κυρίως λόγω της μείωσης του μέσου επιτοκίου καταθέσεων.