Μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ στο τραπέζι

Μείωση του αφορολόγητου στα 6.000 ευρώ στο τραπέζι

Με βασικό στόχο την απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη συμφωνία.

Συνεχείς είναι οι επαφές της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εκπροσώπους των θεσμών, ώστε να ξεκολλήσουν οι διαπραγματεύσεις και να επιστρέψουν οι δανειστές στην Αθήνα.  Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στη προσπάθεια να υπάρξει συμβιβασμός τα τελευταία σενάρια κάνουν λόγο για σημαντική μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και στις 6.000 ευρώ.

Το δίπτυχο αφορολόγητο – μείωση συντάξεων είναι κεντρικό στο σκεπτικό του ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου στο ελληνικό πρόγραμμα έχει αναδειχθεί στο μεγαλύτερο «αγκάθι» για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Το παζάρι για το ύψος του αφορολόγητου πάντως φαίνεται πως συνεχίζεται, με σενάρια να κάνουν λόγο για μείωση του ακόμη και στις 6.000 ευρώ, κάτι που βρίσκει αντίθετη την Αθήνα.

Στο ενδεχόμενο αυτό εκτιμάται πως θα προέκυπτε δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μία τέτοια κίνηση θα ήταν στη λογική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο επιμένει επιτακτικά στη μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ.

Πόσο θα μας κοστίσει η μείωση του αφορολόγητου

Στην περίπτωση που τελικά το αφορολόγητο, «θυσιαστεί» για να προκύψει συμφωνία με τους θεσμούς, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να μην οδηγηθούμε σε ρήξη σε μία προεκλογική περίοδο για την Ευρωζώνη, μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες, σημαντικές επιβαρύνσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, η επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου θεωρείται αρκετά αισιόδοξη, και ξένοι αξιωματούχοι θεωρούν πλέον θετικό σενάριο, την επίτευξη συμφωνίας έως τις αρχές Μαρτίου, ει δυνατόν, στο πρώτο δεκαήμερο του μήνα.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν, πως εκτός σοβαρού απροόπτου, και στο καλό σενάριο, το Μάρτιο δύσκολα θα αποφασιστεί ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, απόφαση, που πάντα στο καλό σενάριο μάλλον θα εξεταστεί στα μέσα Απριλίου.

Πηγή: Ημερησία