Μείωση ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων μέσω φωτοβολταϊκών

Μείωση ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων μέσω φωτοβολταϊκών

Αύξηση των ορίων ενεργειακής ισχύος που προτείνονται για τα νησιά, ζήτησε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων από τον Γιάννη Μανιάτη.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους των ξενοδοχείων με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε πρόσφατη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα όρια της ισχύος των συστημάτων που θα εγκατασταθούν τόσο στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, όσο και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).

Στη γνωμοδότηση αναφέρεται ότι η ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 κιλοβάτ ή μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης, ενώ για τα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά για τεχνικούς λόγους, τα όρια διαφοροποιούνται, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα περισσότεροι καταναλωτές.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζήτησαν να αυξηθούν τα όρια ισχύος που προτείνονται για τα νησιά, όπου η ξενοδοχειακή δραστηριότητα είναι αυξημένη και οι ανάγκες κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και μείωσης του ενεργειακού κόστους μέσω ΑΠΕ μεγαλύτερες.

Το αίτημα θα εξεταστεί από το υπουργείο, όπως και η πρόταση να μην επιβάλλονται χρεώσεις για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων επί της ενέργειας που αυτοπαράγεται και ιδιοκαταλώνεται.

Σε δηλώσεις ο κ. Μανιάτης επισημαίνει: «Θέλουμε να στηρίξουμε τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις του, προκειμένου να προσφέρουν ανταγωνιστικό προϊόν. Και για να επιτευχθεί αυτό, εμείς, το ΥΠΕΚΑ, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις τουριστικές επιχειρήσεις».