Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών

Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις θα φέρνει ο αυτόματος κόφτης δαπανών
ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Κατατέθηκε η πρόταση της κυβέρνησης για τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ – Τι προβλέπει.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών που θα κρίνουν αν θα πάμε σε Eurogroup συμφωνίας τη Μ.Πέμπτη.

Η ελληνική πλευρά, που δεν επιθυμεί να νομοθετήσει τα πρόσθετα μέτρα και να τα προσδιορίσει από τώρα ποσοτικά , όπως ζητούν οι θεσμοί και κυρίως το ΔΝΤ, κατέθεσε τη δική της συμβιβαστική λύση για να κλείσει η συμφωνία.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η ελληνική πρόταση προβλέπει νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει ότι το 2017 και το 2018 με το που θα δημοσιεύονται τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος του προηγούμενου έτους από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αλλά και την Eurostat, o υπουργός Οικονομικών θα προχωρεί σε αυτόματη περικοπή των δημοσίων δαπανών σε περίπτωση αποκλίσεων έναντι των στόχων (1,75% πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018) μετά από εισήγηση του ανεξάρτητου Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής.

Δείτε τι είναι το Συμβούλιο Δημοσιονομικής Πολιτικής

Όπως αναφέρει το Βήμα, η διάταξη θα προβλέπει αυστηρές κυρώσεις ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τη νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιοπιστία της ελληνικής πλευράς.

Το βάρος θα πέφτει στις δαπάνες αλλά η διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων (δηλαδή επιβολή πρόσθετων φόρων).

Με δεδομένο ότι οι λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου έχουν συρρικνωθεί στα όρια της ομαλής λειτουργίας του κράτους και οι δημόσιες επενδύσεις αφορούν το ΕΣΠΑ, δεν απομένει τίποτα άλλο πέρα από τη μείωση μισθών του Δημοσίου και συντάξεων.

Συνολικά το κράτος ξοδεύει κάθε χρόνο περίπου 30 δισ. ευρώ για συντάξεις και περίπου 15 δισ. ευρώ για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Για να προκύψει μείωση 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ) απαιτείται μέση μείωση μισθών και συντάξεων κατά 8%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Fortune, οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ επιμένουν να αναφέρεται ρητά ποια είναι τα μέτρα που συγκεκριμένα θα εφαρμόσει η ελληνική πλευρά όσον αφορά στο σκέλος των δαπανών και δύσκολα θα κάνουν πίσω σε αυτό.