Μειώθηκαν οι εξαγωγές του πρώτου διμήνου του 2014

Μειώθηκαν οι εξαγωγές του πρώτου διμήνου του 2014

Αρνητικό παραμένει το πρόσημο στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας.

Αρνητικό είναι το πρόσημο στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας για το πρώτο δίμηνο του έτους αν και οι εισαγωγές πλοίων, αλλάζουν την εικόνα του ελλείμματος ενώ σε αρκετούς εξαγωγικούς κλάδους παραμένουν ισχυρές αντιστάσεις ή ακόμη και σημάδια ανάκαμψης των εξαγωγών.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων μηνός Φεβρουαρίου της ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014 μειώθηκε κατά 5,5% στα 4,18 δισ. ευρώ (από 4,42 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013).

Ο Φεβρουάριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο -6,8% (στα 2,05 δισ. ευρώ έναντι 2,2 δισ. ευρώ του Φεβρουαρίου του 2013), ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έδειχναν υποχώρηση κατά 7%.

Αύξηση παρουσίασαν οι εξαγωγές προς τις χώρες-μέλη της ΕΕ (+0,7%), την ώρα που οι εξαγωγές προς Τρίτες Χώρες μειώθηκαν κατά 12,4%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές τον ίδιο μήνα, προς τις χώρες μέλη της ΕΕ εμφανίζονται μειωμένες κατά 7%, ενώ προς τις Τρίτες Χώρες μόλις κατά 2,1%.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, αυτές παρουσίασαν μικτή εικόνα κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, εξαιτίας κυρίως των συναλλαγών που αφορούν εισαγωγές πλοίων από το εξωτερικό.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι συνολικές εισαγωγές της χώρας εμφάνισαν αύξηση κατά 1,8% (στα 4,04 δισ. ευρώ, έναντι 3,96 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013), ενώ εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών καταγράφεται εκρηκτική αύξηση κατά 16,9%. Επομένως, παρά τις μειωμένες σχετικά εισαγωγές πετρελαιοειδών, οι παραλαβές πλοίων από Τρίτες Χώρες αξίας 431 εκατ. ευρώ οδήγησαν σε νέα αύξηση της συνολικής αξίας των εισαγόμενων στην Ελλάδα προϊόντων.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση του Φεβρουαρίου δε στάθηκε ικανή να αποτρέψει τη συνολική μείωση των εισαγωγών κατά 4,1% για το πρώτο δίμηνο του έτους. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση εισαγωγών στη χώρα κατά 6,3%.

Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το εμπορικό έλλειμμα της χώρας για το δίμηνο του έτους μειώθηκε κατά 2,4%. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση του ελλείμματος κατά 20,2% στα 430,4 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και η αξία των πρόσφατων παραλαβών πλοίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Ποδαρικό» με πτώση για εισαγωγές και εξαγωγές το 2014

«Δυσάρεστη έκπληξη» επιφύλαξε ο Δεκέμβριος για τις εξαγωγές

Γιατί οι ελληνικές εξαγωγές δεν «τραβάνε» στη Ρωσία;