Μειώθηκαν οι επενδύσεις Fintech κατά το α’ εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με έρευνα της KPMG, οι επενδύσεις στο τομέα fintech παρουσίασαν καθοδικές τάσεις.

H παγκόσμια χρηματοδότηση του Fintech (υπολογιστική τεχνολογία για την υποβοήθηση της χρηματοοικονομικής) ξεκίνησε σε χαμηλούς ρυθμούς το α’ εξάμηνο του 2019, με επενδύσεις 37,9 δισ. δολαρίων παγκοσμίως μέσω 962 συμφωνιών. Το πρώτο εξάμηνο του 2019 παρουσιάζει καθοδικές τάσεις στα μέσα του, αποτυπώνοντας μια πτώση στις συμφωνίες μαμούθ σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με την Pulse of Fintech H1’19, την εξαμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις στις επενδύσεις Fintech που δημοσιεύει η KPMG.

Οι μεγαλύτερες συμφωνίες μέχρι στιγμής για το 2019 αφορούν μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Dun & Bradstreet με έδρα στις ΗΠΑ ύψους 6,9 δισ. δολαρίων την εξαγορά της Concardis στη Γερμανία ύψους 6 δισ. δολ. και την εξαγορά της γαλλικής eFront ύψους 1,3 δισ.δολ. Το κλείσιμο και άλλων μαζικών συμφωνιών στο άμεσο μέλλον φαίνεται επίσης πιθανό, μεταξύ των οποίων η εξαγορά της Worldplay από την Fidelity (43 δισ.δολ), η εξαγορά της First Data από την Fiserv (22 δισ.δολ) και η συγχώνευση της Global Payments με την Total System Services (21,5 δισ.δολ).

Οι περιοχές που προσελκύουν σημαντική χρηματοδότηση fintech συνέχισαν να διαφοροποιούνται, με μεγάλες συμφωνίες κατά το α’ εξάμηνο του 2019 να προέρχονται από τη Γαλλία, την Αργεντινή, τον Καναδά, την Κίνα, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ποικιλία των περιοχών αυτή πιθανόν να βοήθησε στη διατήρηση της δυναμικότητα των επενδύσεων fintech παρά την έλλειψη μεγάλων συμφωνιών σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Οι επενδυτές fintech σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές παρέμειναν εστιασμένοι με έναν μικρότερο αριθμό μεγάλων συμφωνιών, συμβαδίζοντας με τις επενδυτικές τάσεις που παρατηρούνται γενικότερα.

«Η εισαγωγή της ανοιχτής τραπεζικής (open banking) αναδύεται σε σημαντικό παράγοντα των επενδύσεων fintech, ταυτόχρονα με τις ευκαιρίες που δημιουργούν τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη», αναφέρει ο Ian Pollari, Global Fintech Co-Leader της KPMG International. «Παρατηρούμε την ανάπτυξη τομέων όπως το wealthtech και proptech, καθώς και την αυξανόμενη συμμετοχή των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την βαθιά πληροφόρηση που έχουν για τους πελάτες τους ώστε να επεκτείνουν τη διείσδυσή τους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».