Μήπως δεν κάνετε για μάνατζερ;

Μήπως δεν κάνετε για μάνατζερ;

Πέντε λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε αν σκοπεύετε να γίνετε... αφεντικό.

Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew, το 43% των εργαζομένων σε εταιρείες δεν επιθυμεί να ανέλθει στις ανώτερες θέσεις της ιεραρχίας και να γίνει manager, ούτε να ξεκινήσει τη δική του εταιρεία.

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μην θέλουν την εξέλιξη της καριέρας τους; Γιατί προτιμούν τη ζωή της «εργάτριας μέλισσας» από εκείνη της βασίλισσας, ειδικά στην εποχή μας που η κοινωνία αποθεώνει -και ενεργά ενθαρρύνει- την επαγγελματική επιτυχία ως επιτυχημένη ζωή;

Δεν βλέπετε τη δουλειά ως καριέρα
Δεν είναι ότι τα ανώτερα στελέχη θεωρούν την καριέρα τους σημαντική. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που θεωρούν σημαντική την καριέρα τους είναι εκείνοι που γίνονται ανώτερα στελέχη. Η έρευνα του Pew διαπίστωσε πως πάνω από το 75% των στελεχών επιθυμούν την ανέλιξή τους, ενώ το ποσοστό των απλών εργαζόμενων που σκέφτονται έτσι είναι κάτω από το 50%. Μάλιστα, το 33% των εργαζομένων χαρακτήρισαν τη δουλειά τους απλώς ως «να έχω κάτι για να ασχολούμαι και να πληρώνω το νοίκι».

Διαβάστε ακόμη: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο 

Δεν τα πάτε καλά με το φόρτο εργασίας
Κανείς επιτυχημένος αυτοδημιούργητος δεν δούλεψε 9 με 5. Επιπλέον, ποτέ δεν είπε «αυτό δεν είναι δουλειά μου». Αν η επαγγελματική ανέλιξη απαιτεί αφοσίωση και συνεχή εκμάθηση νέων πραγμάτων, η δική σας επιχείρηση απαιτεί πλήρη αφοσίωση 24/7. Πολλές φορές η χαρά της δημιουργίας σκιάζεται και υπονομεύεται από τις χιλιάδες αντικειμενικές δυσκολίες και κάθε μικρή βαρετή -αλλά σημαντική- λεπτομέρεια που θέλει την προσοχή σας. Μέχρι να προσλάβετε κάποιον άλλον να το κάνει, εσείς είστε υπεύθυνος.

Δεν πιστεύετε ότι έχετε τα προσόντα
Η έρευνα του Pew διαπίστωσε ότι οι μισοί εργαζόμενοι θεωρούν πως δεν είναι αρκετά αποδοτικοί ή καταρτισμένοι για τη δουλειά που κάνουν. Επιπλέον, σε πολλά εργασιακά περιβάλλοντα δεν ενθαρρύνεται η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων ή αντικειμένων με αποτέλεσμα όλοι να νιώθουν απλώς επαρκείς, στην καλύτερη περίπτωση, και να μην βλέπουν διέξοδο ή εξέλιξη αφού τα προσόντα τους αντιστοιχούν σε χαμηλές βαθμίδες.

Διαβάστε ακόμη: Τα λιγότερο στρεσογόνα επαγγέλματα

Δεν θέλετε ευθύνες
Υπάρχουν πάρα πολλοί που θέλουν να σχολάνε το απόγευμα από το γραφείο και να μην σκέφτονται τη δουλειά παρά την άλλη μέρα το πρωί. Δεν επιθυμούν να λύνουν προβλήματα και να έχουν την ευθύνη ελέγχου ή αξιολόγησης άλλων ανθρώπων, προτιμούν να επικεντρώνουν στον δικό τους ρόλο και μόνο. Δεν είναι κακό, απλώς στη σημερινή εποχή δεν σε βγάζει πουθενά και καθιστά όσους έχουν αυτή τη νοοτροπία πρώτους υποψήφιους για την έξοδο σε περίπτωση περικοπών.

Δεν έχετε ιδέα από πού να αρχίσετε
Στη σημερινή εποχή που οι απολύσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις και τις προαγωγές, η κινητικότητα των στελεχών έχει περιοριστεί δραστικά. Οι νέοι εργαζόμενοι των χαμηλότερων βαθμίδων δουλεύουν σε τελείως διαφορετικό τοπίο από εκείνο που ίσχυε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, δεν έχουν την εμπειρία ενός περιβάλλοντος όπου οι ευκαιρίες παρουσιάζονται κάθε τόσο. Αυτό δημιουργεί ένα τεράστιο έλλειμμα στο «οπλοστάσιο» όποιου στοχεύει ψηλά ή σκοπεύει να δημιουργήσει κάτι δικό του.