Μήπως η εκρηκτική ανάπτυξη των εταιρειών-«μονόκερων» μετατρέπεται σε φούσκα;

Ο ρυθμός δημιουργίας εταιρειών-«μονόκερων» επιταχύνεται επίσης, καθώς οι επενδυτές επενδυτικών κεφαλαίων ανταγωνίζονται για μερίδια στις πιο καινοτόμες εταιρείες.

Πίσω στο 2015, το Fortune δημοσίευσε ένα εξώφυλλο για τον αυξανόμενο αριθμό εταιρειών-«μονόκερων», ή νεοσύστατων εταιρειών που αποτιμώνται σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια ή περισσότερο.

Εκείνη την εποχή, υπήρχαν περισσότερες από 80 τέτοιες ιδιωτικές εταιρείες. Ο αριθμός αυτός φαίνεται παράξενος σήμερα. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του startup-tracker, CB Insights, υπάρχουν τώρα 832 «μονόκεροι» παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων 416 «μονόκερων» στις ΗΠΑ.

Ο ρυθμός δημιουργίας εταιρειών-«μονόκερων» επιταχύνεται επίσης, καθώς οι επενδυτές επενδυτικών κεφαλαίων ανταγωνίζονται για μερίδια στις πιο καινοτόμες εταιρείες.

Συνολικά 136 νεοσύστατες εταιρείες πέτυχαν το καθεστώς του «μονόκερου» μόνο το 2ο τρίμηνο του 2021, περισσότερες απ’ ό,τι σε όλο το 2020. Μετά την αρχική συνάντηση με έναν ιδρυτή, οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται «μέσα σε λίγες μέρες ή ίσως και σε μια εβδομάδα», λέει η Sumi Das, συνεργάτης του βραχίονα ιδιωτικών κεφαλαίων της Alphabet, CapitalG. Πριν από μερικά χρόνια, αυτό ήταν συνήθως δύο ή τρεις εβδομάδες.

Και δεν είναι μόνο τα επενδυτικά κεφάλαια που ρίχνουν χρήματα σε νεοσύστατες εταιρείες: Τα hedge funds, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα ταμεία κρατικού πλούτου εισέρχονται στην ιδιωτική αγορά, τόσο εντός όσο και εκτός των ΗΠΑ.

Οι αποτιμήσεις έχουν ανέβει στα ύψη. Η ιδιοκτήτρια της TikTok, Bytedance, αποτιμάται τώρα στα 140 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία πληρωμών Stripe πλησιάζει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά, οι «μονόκεροι» αξίζουν τώρα σχεδόν 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτές οι αποτιμήσεις συχνά δεν εξαρτώνται από τα τρέχοντα κέρδη των εταιρειών, αλλά αντικατοπτρίζουν περισσότερο τα στοιχήματα που βάζουν οι επενδυτές στις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης μιας εταιρείας. Πλησιάζουμε σε φούσκα;

«Θα υπάρξουν κάποιες εταιρείες που είναι υπερτιμημένες», παραδέχεται ο Anand Sanwal, διευθύνων σύμβουλος της CB Insights. Αλλά προς το παρόν, η μαγική έλξη των «μονόκερων» παραμένει.