Μήπως η Κίνα «μαγειρεύει» τα οικονομικά της στοιχεία;

Μήπως η Κίνα «μαγειρεύει» τα οικονομικά της στοιχεία;

Κατά πόσο ισχύει το γεγονός ότι τα στοιχεία για το κινεζικό ΑΕΠ είναι «τεχνητά» και «αναξιόπιστα»;

Το 2007, ο Λι Κεκιάνγκ, ένας Κινέζος αξιωματούχος, εκμυστηρεύτηκε στον Αμερικανό πρέσβη ένα μικρό μυστικό: τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας είναι «τεχνητά» και ως εκ τούτου «αναξιόπιστα».

Ο ίδιος είπε στον πρέσβη ότι η πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων της χώρας και ιδιαίτερα του ΑΕΠ της, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σαν «σημείο αναφοράς μόνο», σύμφωνα με μια διπλωματική διαρροή που δημοσιεύθηκε στο Wikileaks.

Ο Λι, οικονομολόγος, είναι πλέον ο πρωθυπουργός της Κίνας. Αλλά πίσω στο 2007, όταν ήταν ακόμα ένας ανερχόμενος κομματικός αξιωματούχος, περιέγραψε μια προτιμώμενη εναλλακτική μέθοδο για τη μέτρηση της οικονομικής ανάπτυξης: την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, τον όγκο των φορτίων που μεταφέρονται σιδηροδρομικά και τα τραπεζικά δάνεια.

Πρόσφατα, επανήλθε η συζήτηση για την ακρίβεια των στοιχείων για το ΑΕΠ της Κίνας όταν αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι η οικονομία αυξήθηκε κατά 7% κατά το δεύτερο τρίμηνο – ένα επίπεδο που λίγοι οικονομολόγοι θεωρούν πιθανό. Το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7% και ο επίσημος στόχος ανάπτυξης της Κίνας για το 2015 είναι … το μαντέψατε: 7%.

«Η ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ΑΕΠ θα προκαλέσει αναπόφευκτα ερωτήματα για την ακρίβεια των επίσημων στοιχείων», δήλωσε ο Τζούλιαν Έβανς-Πρίτσαρντ της Capital Economics. «Πιστεύουμε ότι η πραγματική αύξηση είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι μια ή δύο ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα».

Η συζήτηση επί του ΑΕΠ είναι ένα αγαπημένο θέμα για τους αναλυτές της Κίνας. Κάποιοι είναι πεπεισμένοι ότι η Κίνα «μαγειρεύει» τα οικονομικά της στοιχεία. Άλλοι πιστεύουν ότι τα κρατικά στατιστικά στοιχεία είναι σε μεγάλο βαθμό αξιόπιστα και χρήσιμα. Ακόμα, άλλοι συζητούν την ακρίβεια ορισμένων κατηγοριών δεδομένων και επισημαίνουν πιο αξιόπιστες εναλλακτικές.

Μεγάλο μέρος της σημερινής αντιπαράθεσης αφορά τον «αποπληθωριστή του ΑΕΠ», ένα στατιστικό εργαλείο που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του ΑΕΠ. Κανείς δεν έχει κατηγορήσει την Κίνα για κατάχρηση του εργαλείου, αλλά ορισμένοι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο τρόπος που υπολογίζεται σημαίνει ότι η ανάπτυξη είναι υπερεκτιμημένη.

Οι Κινέζοι αξιωματούχοι αρνούνται ότι υπάρχει πρόβλημα

«Η Κίνα δεν υποτιμά τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ της και δεν υπερεκτιμά το ΑΕΠ της», δήλωσε την περασμένη Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής Σενγκ Λιαούν.

Στο παρελθόν, η κριτική στους υπολογισμούς του ΑΕΠ ως επί το πλείστον συνδεόταν με την «λατρεία του ΑΕΠ». Ο καλύτερος τρόπος για να πάρουν προαγωγή οι κρατικοί τοπικοί αξιωματούχοι, ήταν να επιτύχουν – ή και να υπερβαίνουν – τους στόχους ανάπτυξης και στη συνέχεια να στείλουν τα καλά νέα στο Πεκίνο. Αυτό οδήγησε σε διάφορα ευτράπελα.

«Η Κίνα δεν έχει ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία» δήλωσε ο Άντι Ζιέ, ανεξάρτητος οικονομολόγος. «Εξαρτάται από τις τοπικές κυβερνήσεις να αναφέρουν στοιχεία από κάτω προς τα πάνω και οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν κίνητρο να νοθεύουν τους αριθμούς».

Ο Ζιέ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, ανέφερε ότι το ΑΕΠ της χώρας είναι μάλλον πιο κοντά στο 4% ή 5%. Συνέστησε να μελετήσει κανείς την αύξηση των μισθών, τις εξαγωγές, την παραγωγή αυτοκινήτων και την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αντί του ΑΕΠ. Αλλά ακόμα και αυτό δεν λέει ολόκληρη την αλήθεια.

«Τον τελευταίο καιρό, παρατηρούμε ότι οι τοπικές κυβερνήσεις παραποιούν τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή γνωρίζουν ότι οι ανώτεροι αξιωματούχοι κοιτάζουν τα στοιχεία αυτά», είπε.

Πηγή: CNN Money