Μήπως η Netflix έχει αναπτυχθεί υπερβολικά, πάρα πολύ γρήγορα;

Μήπως η Netflix έχει αναπτυχθεί υπερβολικά, πάρα πολύ γρήγορα;
Photo:

Η ταχεία επέκταση της συνδρομητικής υπηρεσίας συνεχούς ροής είναι μια στρατηγική που θα μπορούσε να βλάψει το μέλλον της.

του Σαντζάι Σανγκόι 

Η φαινομενικά ασταμάτητη Netflix παρουσίασε σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης χρηστών αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας κατακόρυφη πτώση της τιμής των μετοχών της κατά 26%. Όσο απροσδόκητη και αν ήταν η είδηση ​​αυτή για πολλούς επενδυτές, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη για όποιον καταλαβαίνει πώς μια εταιρεία μπορεί να γίνει θύμα της ίδιας της επιτυχίας της.

Η μεγαλύτερη συνδρομητική υπηρεσία συνεχούς ροής στον κόσμο είχε 50,1 εκατομμύρια συνδρομητές στο τέλος του τρίτου τριμήνου, έσοδα 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και σημαντική επιτυχία από τις πρωτότυπες σειρές House of Cards και Orange is the new Black. Η Netflix έχει κάνει επίσης μια υψηλού προφίλ είσοδο στις ευρωπαϊκές αγορές, και πρόσφατα ανακοίνωσε συμφωνίες παραγωγής ταινιών.

Ωστόσο, η αύξηση των χρηστών δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ αόριστον, καθώς επέρχεται κορεσμός στην αγορά, για να μην αναφέρουμε ότι οι υπερβολικές φιλοδοξίες της Netflix και οι βιαστικές κινήσεις θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν ακόμη περισσότερο τα αποτελέσματά της.

Πάρτε, για παράδειγμα, την επέκταση στην Ευρώπη.

Τον Σεπτέμβριο, η είσοδος της Netflix σε έξι ευρωπαϊκές χώρες αποτέλεσε τη μεγαλύτερη διεθνή επέκτασή της μέχρι σήμερα. Ωστόσο, πίσω από τη δημοσιότητα βρίσκονται αρκετές σημαντικές προκλήσεις: οι διαφορετικές προτιμήσεις των θεατών σε κάθε αγορά, ο ανταγωνισμός τόσο από εγχώριες όσο και από αμερικανικές υπηρεσίες συνεχούς ροής, οι παραγωγοί περιεχομένου και οι πάροχοι συνδρομητικής τηλεόρασης, όπως η Canal Plus, η SkyDeutschland AG, η Amazon και η HBO, καθώς και συγκρούσεις για τα δικαιώματα σε δημοφιλείς εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων πρωτότυπων της Netflix.

Η εταιρεία ήρθε επίσης αντιμέτωπη με νόμους που θα μπορούσαν να απαιτήσουν να χρηματοδοτήσει και να προωθήσει τοπικές παραγωγές προγράμματος, κυρίως στη Γαλλία. Στην Αυστραλία, η Netflix μπορεί επίσης να αναγκαστεί από κατόχους τοπικών δικαιωμάτων να εμποδίσει την παράνομη πρόσβαση στην αμερικανική ιστοσελίδα της μέσω της Virtual Private Networks, η οποία θα μπορούσε να είναι τεχνολογικά ακριβή και να παρεμποδίσει την είσοδο της εταιρείας στην εν λόγω περιοχή.

Αυτά συνδέονται με το ευρύτερο ζήτημα του κόστους εκκίνησης της εισόδου σε νέες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με τους τοπικούς νόμους και τις απαιτήσεις, που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της Netflix για πολλά χρόνια και να απογοητεύσουν τους επενδυτές οι οποίοι περιμένουν εκρηκτική ανάπτυξη από την εταιρεία. Το διεθνές τμήμα της Netflix υπέστη ζημιές 274 εκατομμυρίων δολαρίων το 2013, πριν από την ευρωπαϊκή της επέκταση, η οποία θα πρέπει να υποστηριχτεί από σημαντικές διαφημιστικές, νομικές, τεχνικές και διοικητικές δαπάνες για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην αγορά.

Με τις ταινίες, το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με την τηλεόραση, η επιτυχία τους εξαρτάται συχνά σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία της προώθησης με ακριβούς κινηματογραφικούς αστέρες και δαπανηρά οπτικά εφέ, και μπορούν να καθηλώσουν τους τηλεθεατές μόνο για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις εποχικές τηλεοπτικές σειρές. Αυτοί οι δύο παράγοντες καθιστούν τις ταινίες μια πολύ επικίνδυνη πρόταση για τη Netflix, που απέχει από την βασική της ικανότητα να παράγει περίεργες και πετυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Netflix, Ρηντ Χέιστινγκς, έχει κάνει μια εξαιρετική δουλειά για την ανάπτυξη της εταιρείας και την εγκατάσταση σε νέες αγορές, αλλά θα πρέπει να επιβραδύνει το ρυθμό επέκτασης. Με την εγχώρια υποχώρηση στο ρυθμό αύξησης των συνδρομητών, η διεθνής επέκταση μπορεί να είναι απαραίτητη, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί με ένα προσεκτικό, σταδιακό τρόπο που δεν θα βλάψει τα κέρδη της Netflix για τα επόμενα χρόνια. Επίσης, ενώ η παραγωγή ταινιών μπορεί να έχει λάμψη και προβολή, είναι επίσης μια μορφή οικονομικής ρουλέτας που η Netflix δεν μπορεί να αντέξει να παίξει οικονομικά.
Αν ο Χέιστινγκς δεν λάβει υπόψη αυτή την πραγματικότητα, θα τη λάβουν οι επενδυτές.